14 z rojstvom povezanih kraljevih pravil, ki naj bi jih upoštevala Meghan in Harry

Glede kraljevih potomcev obstajajo stroga pravila, Meghan in Harry pa nista in morda ne bosta upoštevala čisto vseh.

3.3.2019 ob 5:16

meghan_markle_princ_harry_micna.jpg

Meghan Markle in princ Harry bosta kmalu postala starša, pri tem pa se ne bosta mogla čisto izogniti strogi tradiciji britanske monarhije.

Obstajajo namreč pravila glede rojstva kraljevega otroka in nekaterih srečnemu paru ne bo uspelo zaobiti. Nekaj nazanimivejših niza Womens Health.

Nosečnost se oznani v 12. tednu

Po protokolu britanske monarhije morajo navdušeni starši prvih 12 tednov veselo novico zadržati zase. Prav v prvem tromesečju po spočetju otroka je tveganje za spontani splav največje. Vemo, da Meghan pričakuje nekje aprila in glede na to, da sta s Harryjem nosečnost oznanila oktobra, sta to pravilo upoštevala.

Edina izjema je bila Kate Middleton, ki je javnost s tretjo nosečnostjo seznanila po osmih tednih. Razlog? Zaradi težkih jutranjih slabostih se je umaknila v zasebnost in da ne bi bilo njeno zdravje plod ugibanj, se je palača odločila prekršiti zapoved in radostno vest v svet poslati prej.

kate_middleton_micna.jpg

Kraljeve mame praviloma nimajo zabave za dojenčka

Zabava za dojenčka ali baby shower je tipična ameriška tradicija, ki ji britanska kraljeva družina ne sledi. Kot je zapisala poznavalka dogajanja znotraj zidov palače Victoria Arbiter, člani kraljeve družine nad takšno zabavo niso pretirano navdušeni: "Na splošno velja, da so te zabave nesmiselne in nepotrebna potrata," je povedala kronistka.

A vsem je jasno, da Meghan ne misli tako, saj je pred nedavnim skupaj s prijateljicami obeležila prihod svojega prvega otroka. Tako, kot se za Američanko pač spodobi.


Spol ostaja skrivnost

Meghan in Harry sta, kljub neskončnim ugibanjem, vsem radovednežem povedala, da spola otroka ne poznata, saj bi rada bila presenečena.

Ali to drži ali ne, ne vemo, vemo pa, da javnosti to, ali pričakujeta deklico ali dečka ni znano, tako kot ni bilo še nikoli v zgodovini britanske monarhije.

copatki_dojencek_roza_modra_micna.jpg

Glavni pri porodu je kraljevi ginekolog

Ker kronane glave pač niso povprečne, imajo svojega ginekologa, ki je vedno prisoten pri porodu. Trenutno to častno nalogo opravlja Alan Farthing, kraljevi porodničar pa je Guy Thorpe-Beesto. Oba sta bila prisotna med rojstvom princa Louisa, princese Charlotte in princa Georga. Ekipa vključuje še medicinske sestre in babice, ki pa so zavezane k strogi molčečnosti glede poroda.


Otrok se rodi v bolnišnici

Po stari tradiciji so kronane glave rojevale doma. Prva, ki je to pravilo prekršila, je bila princesa Diana, ki je menila, da je porod v bolnišnici varnejši tako za mamo kot za otroka. Diana je Williama in Harryja povila v bolnišnici St. Mary, njena snaha Kate Middleton je stopala po njenih stopinjah. 

Trenutno se še ne ve, kje bo rodila Meghan. Znano je, da je zagovarja rojstvo doma, vse glasnejše so tudi domneve, da bo novorojenčka pozdravila v bolnišnici Frimley Park Hospital. A v javnost je pricurljala vest, da je bilo osebje v bolnišnici St. Mary pozvano k stalni pripravljenosti v mesecu aprilu, kar nakazuje, da namerava Megan vendarle slediti Diani in Kate.


Orojstvu je prva obveščena kraljica

Če izvzamemo vse, ki so med porodom prisotni v porodni sobi, je po tradiciji kraljica prva, ki prejme novico o rojstvu novega člana družine. Kar je konec koncev razumljivo. Vendarle je glava družine.

kraljica_elizabeta_micna.jpg

Rojstvo je oznanjeno na stojalu pred Buckinghamsko  palačo

Čeprav po zaslugi sodobne tehnologije obstaja nešteto načinov, s katerimi bi lahko v svet poslali novico o prihodu novorojenčka, po stari tradiciji to objavijo na posebnem stojalu pred Buckinghamsko  palačo.

Sprva je bila vesela vest napisana ročno, sedaj je seveda natisnjena, njegova vsebina pa vključuje tudi spol otroka in potrditev, da sta z mamo zdrava. Obvestilo je podpisano s strani pri porodu prisotnih zdravnikov in z avtomobilom previdno iz porodnišnice dostavljeno v palačo.

buchingamska_palaca_otrok_rojstvo_oznanilo_micna.jpg

Mladopečena starša pozirata z otrokom

Mnogi širom zemeljske oble so domala obsedeni s kraljevim otrokom, zato se spodobi, da jih družinica razveseli s fotografijo pri odhodu mamice in dojenčka iz porodnišnice. Kmalu po porodu so zato svet obšle tako fotografije Diane kot Kate. Pred tem je morala javnost na prvo fotografijo čakati do krsta otroka.


Otrok je, ko se prvič pojavi v javnosti, ovit v tradicionalno odejico

Na srečo se bo morala le Meghan obremenjevati s tem, kaj bo oblekla tedaj, ko se bo pred očmi javnosti prvič pojavila kot mama. Kajti tradicija določa, da mora biti otrok odet v odejico, izdelani v Nottigamski pletlnici G.H. Hurt & Sons.

Prvi je bil leta 1948 vanjo zavit princ Charles, pri svojih novorojenčkih sta jo uporabili tudi lady Diana in Kate Middleton.

kate_middleton_princ_william_micna.jpg

Ime vsebuje nekaj tipično kraljevega

Da zadeve ostanejo v družini, kraljevi otroci oziroma njihovi straši poskrbijo tudi z imeni.
Dokaz: Kate in William sta vse tri svoje otroke poimenovala po prednikih. Znano je sicer, da Mehgan in Harry rada kršita stroga pravila, a kljub temu na Otroku padajo stave o poimenovanju otroka in na lestvici ni presenečenj:  trenutno vodijo Victoria, Diana, Albert in Philip.


Otrok ima troje imen

Seveda so ugibanja le okoli prvega, a kraljevi potomci nosijo kar tri, če imajo srečo štiri imena, kar jih jasno ločuje od običajnega prebivalstva. Najmlajši člani družine se tako s celimi imeni imenujejo George Alexander Louis, Charlotte Elizabeth Diana in Louis Arthur Charles. Celo ime kraljice Elizabete je Elizabeth Alexandra Mary.

princ_george_princesa_charlotte_micna.jpg

Ime je oznanjeno po nekaj dneh

Potem, ko se otrok rodi in pokaže v javnosti, za nekaj dni zavlada zatišje, ime pa je znano, ko izbor staršev potrdi kraljica. Tako je bilo pri Georgu in Charlotti treba čakati dva dni, pri princu Louisu še dlje: rodil se je 23. aprila, njegovo ime je bilo razglašeno šele 27. aprila.


Dete na krstu nosi posebno krstno oblačilo

Kot mnoge druge družine, ima tudi kraljeva posebno krstno oblačilo za svoje potomce. Če bo šlo vse po načrtih, bo otrok Meghan in Harryja krščen v istem, kot sta bila njegova bratranca in sestrična ter mnogi pred njima. Gre za repliko krstne obleke, v kateri je kraljica Viktorija krstila svojo najstarejšo hči.

krst_kraljeva_druzina_micna.jpg

Ima več botrov in botric

Večina otrok ima enega botra ali botrico, kraljevi so, seveda, drugačni. Princ George jih ima sedem, princ Louis šest, princesa Charlotta pet.

Običajno ljudje s to častno nalogo prihajajo iz kroga ožjih prijateljev obeh staršev in niso del kraljeve družine. Kate in William torej ne prideta v izbor, komaj pa čakamo, da Mehgan obelodani svoj seznam. Na njemu sicer ne bo Georga Clooneya, a morda se pojavi Serena Williams.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Reuters, Thinkstock

Preberite še: Priprave na porod: to je dula, ki bo Meghan Markle spremljala pri rojstvu prvega otroka ali pa Kaj se je dogajalo na zabavi za dojenčka Meghan Markle v New Yorku

Priporočamo tudi: Kate Middleton si želi še enega otroka. In to iz prav posebnega razloga


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)