ZATO kopalnih brisač ne smete prati z mehčalcem!

Mehčalec pri pranju brisač povzroči več škode kot koristi.

25.6.2022 ob 6:36 | Foto: N. Jankovic/ Gettyimages | Avtor: M. FL.

ZATO kopalnih brisač ne smete prati z mehčalcem!

V prid mehkega in dišečega perila je uporaba mehčalca povsem logična in smiselna rešitev. A če bi vprašali strokovnjake, pri tem obstajajo izjeme: brisač (da, tudi kopalnih!) namreč nikoli ne bi smeli prati z njim, saj v tem primeru povzroča več škode kot koristi.

Razlogov za to je več

Zaradi vsebnosti voskov in olj mehčalec na površini tkanin ustvari filter, ki odbija vodo, brisače posledično izgubijo vpojnost.

Obstaja pa še en razlog: ker se ostanki mehčalca kopičijo globoko v vlaknih brisač, na dolgi rok namesto prijetnega, povzroča neprijeten vonj teh.

Kis namesto mehčalca

Seveda to ne pomeni, da morate svojo nežno kožo brisati v trde brisače.

Namesto mehčalca med pranjem dodajte alkoholni kis, ki zmehča tkanine, hkrati spodbuja izpiranje pralnega detergenta ter tako prepreči, da bi brisače dobile neprijeten vonj.

Strokovnjaki iz podjetja Turkish Towel Company pravijo, samo ena skodelica kisa zmehča brisače ter jim vrne prvotno vpojnost in mehkobo.

Razlog, da učinek morda ni zadovoljujoč že po prvem pranju, se najbrž skriva v tem, da je v vlaknih nakopičenih preveč ostankov kupljenih detergentov. V tem primeru ne obupajte, temveč vztrajajte pri splakovanju s kisom.

Druga pot do mehkejših brisač je sušenje teh na zraku, vendar ne neposredno na soncu, temveč v senci. Tudi tako bodo brisačee mehkejše ter upojnejše.

Povzeto po portalu Mirror Online

Preberite še: Veste, katera oblačila prati brez mehčalca?

Morda vas zanima tudi: Pet neobičajnih načinov uporabe mehčalca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)