Kako pogosto čistiti vse, kar vas doma obdaja

Ni vseeno, kako pogosto perete rjuhe in brisače ter kako pogosto sesate vzmetnice.

16.1.2016 ob 8:00

shutterstock_259402763.jpg

Kdaj ste nazadnje prali rjuhe? Prejšnji teden? Lani? Če ste morali malce pomisliti, je najbrž od tega minilo že preveč časa. Zato si poglejte, kako pogosto bi zdravju in higieni v prid morali čistiti vse, kar vas obkroža in vsakodnevno uporabljate. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Rjuhe: enkrat na teden. Da bi z njih redno odstranjevali pršice, prah, umazanijo in druge morebitne alergene, jih morate pri temperaturi od 60 do 90°C prati enkrat na teden. 

Vzglavnike in odeje: štirikrat na leto. Čisti vzglavniki in odeje so prav tako pomembni kot čiste rjuhe. Res je, da pranja ne potrebujejo tako pogosto, a obvezno jih operite, kadar se vam zdi, da v postelji velikokrat kihate in se vam solzijo oči. Če teh težav nimate, pa vsaj štirikrat na leto, najbolje ob menjavi letnih časov.

Vzmetnice: dvakrat na leto. Vsakič, ko menjate posteljnino, jih posesajte, dvakrat letno pa jim namenite globinsko sesanje in mokro pranje s sredstvi za čiščenje oblazinjenega pohištva ali preprog. Še bolje bo, če boste uporabljali nadvzmetnico, ki jo je lažje čistiti, zračiti in na sploh vzdrževati.

Brisače: vsake tri dni. Vonj po vlažnih brisačah zagotovo ni tisti, ki bi vas v kopalnici razveselil. Da bi se mu izognili, brisače redno perite, med posamičnimi pranji pa poskrbite, da se bodo dobro posušile. Tako boste preprečili, da bi se na njih kopičili mikroorganizmi, ki se ob brisanju z brisačo hitro prenesejo na kožo ter povzročajo okužbe in vnetja.

shutterstock_260173838.jpg

Računalniki in telefoni: vsak dan. Na njih je namreč več bakteriji, kot jih je denimo na straniščno školjki. Dejansko so elektronske napravice najbolj umazana stvar, s katerimi ste v stiku vsak dan. Zato upoštevajte nasvet in jih vsak dan ali celo večkrat na dan očistite s primernim čistilom ali vsaj z vlažno krpico iz mikrovlaken. 

Modrčki: po treh ali štirih nošenjih. Razen, če se veliko potite, bo dovolj, da modrček operete po tem, ko ste ga oblekli štirikrat. Operite ga na roke z mlačno vodo ter blagim detergentom, da ne bi izgubili elastičnosti in oblike. 

Kavbojke: enkrat na mesec ali še celo manj. Če niso resnično umazane, je to povsem dovolj. Kadar pa potrebujejo le malce osvežitve, jih zaprite v plastično vrečko in položite v zamrzovalnik ter jih tam pustite nekaj dni. Tako bodo dolgo ohranile barvo in obliko. 

Pečico: dvakrat na leto. Običajno pečico je potrebno s primernimi sredstvi očistiti vsaj dvakrat na leto. Tedaj iz nje odstranite vse, kar lahko, operite pekače in mrežice z vročo vodo in detergentom, notranjost pečice pa očistite s primernim čistilom. Pri tem upoštevajte navodila za uporabo. 

Preproge: enkrat na leto. Ne gre za sesanje (to je potrebno vsaj enkrat na teden), pač pa za globinsko čiščenje in mokro pranje s posebnimi, za preproge primernimi šamponi. Odličen čas za to je pomlad, ko lahko preprogo posušite na svežem zraku in jo tako še prezračite.

Pomivalni stroj: enkrat na mesec. Čeprav v njem pomivate, se umaže. V njem se namreč nabirajo ostanki umazanije, kjer se kopičijo bakterije. Ohranite njegovo čistočo in svežino, tako da enkrat na mesec v dozirno posodo nalijete alkoholni kis in praznega vklopite. Kis bo vso njegovo notranjost osvežil, očistil in dezinficiral. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)