Trgovinica v Celju, kjer je vse slovensko

Mična je med obiskom Celja odkrivala prikupne kotičke, od kavarn, trgov do trgovin, njeno pozornost pa je med drugim pritegnila Domača štacuna.

15.10.2017 ob 4:55

micna_celje_domaca_stacuna2-min.jpg

Mična svoje obiske Celja najraje začne s sprehodom čez Krekov trg, kjer pomaha svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin, oziroma njenemu kipu v naravni velikosti, ki s kovčkom koraka od železniške postaje proti mestnemu jedru. Mimogrede, letos praznujemo 90 let od njene vrnitve s poti okrog sveta, 12. oktobra pa bi Alma praznovala 128. rojstni dan! Od Almine podobe pot nadaljujemo mimo izložb, našo pozornost pa je tokrat pritegnila prav ena od njih.

Domača stacuna: Kraj, kjer prodajajo izključno slovensko, domače in ekološko 

V mestnem jedru vas čaka nekaj trgovinic, ki imajo prav posebno zgodbo. Če ste eden tistih potrošnikov, ki bere etikete in vam ni vseeno, od kod so prišla živila, ki jih uživate in kaj vse je v njih, bo naslednja pritegnila tudi vas. To je namreč trgovina, kjer lahko najdete izključno slovenske, domače in ekološke izdelke ter pridelke. Ker podpirajo lokalne pridelovalce, sodelujejo z že več kot petdesetimi kmetijami in izdelovalci z vse Slovenije.

Preberite še --> Hajdi: Od pesmi Naš kuža do uspešne trgovine v Celju in Ljubljani

micna_celje_domaca_stacuna6-min.jpg

Socialna delavka in fasader z novo poslovno potjo

"Na podobno trgovinico sva z možem naletela med izletom v Radovljico, najdete jo poleg gostišča Kunstelj. Ideja s povezovanjem lokalnih kmetov nama je bila takoj všeč in nekega dne je mož predlagal, da se tudi sama podava v odprtje svoje trgovine," nam je o začetkih zaupala nasmejana lastnica trgovinice Barbara Ivezič Vučenović, ki se je na možev predlog najprej odzvala z vprašanjem "Kaj si nor?". Z vodenjem trgovine namreč nihče od njiju ni imel veliko izkušenj, Barbara je sicer socialna delavka, njen mož pa se ukvarja s fasaderstvom. 

"Ideja nama je postajala vedno bolj všeč in začela sva obiskovati različne kmetije, preizkušati izdelke in raziskovati, kako in kaj delajo. Največ se naučiš, ko dejansko začneš delat in ljudje so ugotovili, da se res trudimo, da bi na enem mestu zbrali največ kakovostnih in domačih izdelkov, " pojasnjuje Barbara, ki prisega tudi na stike in odzive njihovih kupcev, s pomočjo katerih se lahko izboljšujejo.

micna_celje_domaca_stacuna10-min.jpg

Izobraževanje kupcev, kaj zares pomeni sezonsko in lokalno

"Ljudi je treba osveščati, da sezonske stvari, ki so res sveže, ne morejo biti dostopne celo leto. Veseli me, da se spreminja način razmišljanja kupcev, ki se tega začenjajo zavedati. Naši kupci tako že vedo, da zelene solate in paradižnika pri nas ni sredi zime, so pa druge stvari," pojasni Barbara. 

Od kruha do celjske džezve za kavo 

Kaj vse najdete v Domači štacuni? Tu lahko kupite sestavine za fin domač zajtrk, od jajčk, masla, marmelad, namazov, kruha do džezve za kavo, ki je seveda narejena v Celju, pa piškote, testenine, mleko, jogurte, sokove in tudi kozmetiko ter darila.

"Ljudje smo navajeni supermarketov, da je vse na enem mestu in tako se sploh ne zavedamo, da je dejansko ogromno slovenskih proizvodov, le da niso na istem kupu. Midva sva včasih po domače stvari hodila na različne konce, do te kmetije in tistega pridelovalca. Danes sva vse zbrala na eno mesto in to nama je super," sklene Barbara, ki prisega na pozitivo in sodelovanje, saj le s skupinimi močmi lahko pridemo daleč.

 

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)