Hajdi: Od pesmi Naš kuža do uspešne trgovine v Celju in Ljubljani

Pokukali smo v otroško trgovinico Hajdi Korošec Jazbinšek, mame in podjetnice, ki smo jo spoznali v devetdesetih, ko je še kot trinajstletno dekle prepevala priljubljeno pesem Naš kuža.

22.9.2017 ob 7:00

hajdi1_naslovna_micna.jpg

Le kdo ne pozna njene pesmi Naš kuža, ki je stara že neverjetnih 27 let? Hajdi Korošec Jazbinšek je namreč še vedno ena najslavnejših slovenskih otroških zvezd iz devetdesetih. Že pri trinajstih letih je izdala svoj prvi album, posnela več kot 40 pesmi, po umiku iz glasbenega sveta pa jo je karierna pot odnesla v svet bančništva. A danes jo najdete že nekje drugje …

Od petja do bančništva in otroške trgovine

"Trinajst let sem delala v bančništvu, a po nosečnosti so se stvari malo spremenile. Že kot glasbenica v času Hajdi in Naš kuža sem rada delala z najmlajšimi in super je, da sem spet v otroškem svetu, saj imam tudi sama precej otroško dušo. Med otroškimi izdelki jo lahko spet nahranim, ampak ne več s petjem," nam je zaupala Hajdi. Večinoma jo najdete v Celju, na Stanetovi ulici, kjer v svoji otroški trgovinici piše novo poslovno pot. 

"Vse se je začelo s prihodom Danteja in Evana, mojih sinov. Ker sem veliko stvari zanju naročala prek spleta iz tujine, je bilo na neki točku mojemu možu, ki je sistemski administrator, dovolj poštnih dostavljalcev na našem pragu in mi je za rojstni dan – kot se za računalničarja spodobi – podaril domeno Hajdi.si," nam je med obiskom v Celju pojasnila Hajdi.

hajdi3-min.jpg

Od dnevne sobe in spleta do Celja, Ljubljane in Maribora

Tako se je v dnevni sobi pred dobrimi tremi leti začela spletna trgovinica, ki se je zelo hitro prijela. "Trenutno se soočamo s kar hitro rastjo in pred enim letom smo odprli tudi trgovinico v Celju. Moram se pohvaliti, da slovi kot eden najlepših baby butikov v Evropi in na to smo še posebej ponosni," je povedala zlatolaska, ki prav ta konec tedna svoj posel širi tudi v Ljubljano, kmalu pa še v Maribor!

Poje le še pod tušem, v trgovinici pa včasih še vedno odmeva Naš kuža 

In kaj se je zgodilo z glasbeno kariero? "Pojem le še pod tušem in mojim otrokom, včasih mogoče še na kakšni domači prireditvi," nam prizna nasmejana Hajdi, ki pa na pesem Naš kuža nikakor še ni pozabila. Pravzaprav ji tega niti ne dovolimo.

hajdi4-min.jpg

V trgovinico namreč pogosto zanese tudi koga, ki želi srečati Hajdi, tisto Hajdi, ki prepeva pesem Naš kuža. "Neverjetno je, koliko takšnih se še vedno najde. Pridejo tudi otroci z dodelanimi nastopi in kasetofoni in mi v trgovini kaj zapojejo. Mogoče zaradi tega te pesmice še vedno ostajajo in zame je pravi fenomen, da jo tudi današnji otroci znajo na pamet, čeprav bo kmalu stara 30 let," pove Hajdi.

Trgovinica s tradicijo, kamor zanese tudi nostalgične dedke in babice 

Na tem prostoru, kjer danes stoji celjska Hajdi, je bil nekoč Železninar, trgovina z več kot 200-letno tradicijo. Hajdi je v svoji otroški trgovini zato v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine razstavila kose iz njene predhodnice, kot so predalčki, tehtnica in več kot 150 let star katalog Rakuschev, ki so bili prvi lastniki ikoničnega prostora. Poleg kmečkega orodja so namreč prodajali tudi otroške vozičke in to stran kataloga pri njih lahko tudi vidite.

hajdi2-min.jpg

"Celjani so na to trgovino zelo navezani prav zaradi njene preteklosti in veliko starejših ljudi pride mimo samo zato, da malo podoživijo nostalgijo in ne, ker bi kupovali otroški voziček," nam pove Hajdi.

Kotiček za mamice, ki je namenjen kupcem in tudi tistim, ki ga zgolj potrebujejo …

V delu trgovine, kjer najdete predvsem skandinavske blagovne znamke, je tudi kotiček, kjer lahko mame otroke v miru dojijo in previjejo ali jim v mini kuhinjici kaj pogrejejo. "Fino je, da mesto mamicam ponudi kaj takšnega in to je povsem javni prostor, torej namenjen vsem, tudi tistim, ki niso prišli v trgovino zato, da bi kaj kupili," pojasni Hajdi, ki razmišlja tudi o tem, da bi v ponudbo vključila še slovenske izdelke, a vse ob svojem času.

hajdi5-min.jpg

Besedilo in fotografije: Maja Fister

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)