Svetovalnica: Sem brezposelna in oddajam nepremičnino. Si res lahko znižam davčno obveznost ali dobim plačani davek v celoti povrnjen?

Samo za leto 2022 velja možnost, da si lahko dohodek iz oddajanja premoženja v najem (in tudi druge) vključite v letno odmero dohodnine. Za nekatere to utegne prinesti nižjo davčno obveznost oziroma povračilo že plačanega davka v celoti. Kako to uveljavljate, preberite spodaj.

27.2.2023 ob 8:00 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Svetovalnica: Sem brezposelna in oddajam nepremičnino. Si res lahko znižam davčno obveznost ali dobim plačani davek v celoti povrnjen?

Po objavi članka o oddajanju nepremičnin in plačevanju davka ste se odzvali s številnimi vprašanji. Med njimi je tudi bralka, ki je brezposelna, vendar oddaja nepremičnino (stanovanje oziroma sobico). Slišala je, da če si brezposeln, lahko oddajanje nepremičnine prikažeš kot osnovni in edini prihodek za preživetje in da potem naj ne bi bilo treba plačati nobenega davka. Zato jo je zanimalo, če to drži in kako to urediti, da bo zanjo davčno breme najnižje možno ali morebiti, da te obveznosti sploh ne bo.

Obdavčeni so vsi dohodki, a obstaja trik

"V skladu z Zakonom o dohodnini so obdavčeni vsi dohodki, razen dohodkov, ki so oproščeni plačila dohodnine ali pa se ne štejejo za dohodek po tem zakonu," odgovarjajo s Finančne uprave RS (Furs).

Nadaljujejo: "Pri tem so po ZDoh-2 obdavčeni vsi dohodki, doseženi z oddajanjem stanovanja ali sobice. Povedano drugače to pomeni, da je oseba, ne glede na to, da je brezposelna, dolžna napovedati pri davčnem organu dohodek iz oddajanja stanovanja ali sobice v najem do 28. februarja 2023, ki je bil dosežen v letu 2022, če je stanovanje ali sobico oddajala v najem fizični osebi. Na podlagi vložene napovedi davčni organ opravi izračun dohodnine."

Še posebnost: če jo oddaja pravni osebi ali fizični osebi, ki opravlja dejavnosti (govorimo o plačniku davka), se za ta dohodek ne vlaga omenjene napovedi.

Če se vrnemo k zgodbi bralke: to pomeni, da bralka vloži napoved in na podlagi oddanega dokumenta bo izračunana davčna obveznost, ki jo bo zavezanka morala poravnati.

A pozor:

  • ta davek je lahko dokončen (poravnate znesek na položnici in je zgodba s tem zaključena),
  • lahko pa se bralka odloči, da se ji dohodek iz oddajanja premoženja v najem in plačan davek upoštevata v letni davčni osnovi za odmero dohodnine (že plačan davek bi v tem primeru veljal kot nekakšna akontacija).

Če se bralka odloči za drugo možnost

Bralka mora v tem primeru podati ugovor zoper dohodninski informativni izračun. Lani so šli prvi informativni izračunu na pot konec marca, nekateri še kasneje. Če ga ne bo prejela, bo napoved za odmero letne dohodnine morala vložiti sama.

V tem primeru se ji bo celoten dohodek, tudi iz oddajanja premoženja v najem, obdavčil po progresivnih davčnih stopnjah in ob upoštevanju davčnih olajšav.

Naj izpostavimo, da se najnižji razred – meja je 8.755 evrov prihodkov v letu 2022 ali povprečnih 729 evrov na mesec – obdavči po 16-odstotni davčni stopnji, kar je vsekakor manj kot 25 odstotkov, kolikor znaša obdavčitev pri oddajanju premoženja v najem (obdavčitev je dejansko nekoliko nižja, saj vam prihodke znižajo normirani stroški, lahko pa uveljavljate tudi dejanske stroške, če je teh več – več o tem na povezavi).

Dohodninske stopnje za 2022

Pomembno pa je sledeče: bralka lahko poleg splošne davčne olajšave, uveljavlja še morebitne vzdrževane družinske člane, z vsem tem pa bi v teoriji lahko dobila povrnjen v celoti plačan davek iz oddajanja premoženja v najem (ali pa si ga vsaj znižala, glede na to, da nima drugih prihodkov).

Kaj se najbolj splača, si bo moral vsak preračunati sam.

Pozor: ta možnost velja le za 2022

Na Fursu opozarjajo, da je za odmerno leto 2022 možnost vključevanja davčnih osnov od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem (prav tako tudi dohodkov iz kapitala – obresti, dividende in dobiček iz kapitala) v letno davčno osnovo za odmero dohodnine mogoča le za leto 2022, saj se je zakonodaja že spremenila. Če vas zanima več o tem, sledite povezavi: Možnost vključevanja davčnih osnov od dohodkov iz kapitala in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem v letno davčno osnovo za odmero dohodnine za leto 2022 (datoteka .doc).

Vsekakor naj bo vrstni red, če se odločite za to možnost (ker je za vas ugodnejša), sledeči:

  • do 28. februarja oddajte napoved iz oddajanje premoženja v najem in poravnajte odmerjeni davek,
  • počakajte na informativni izračun dohodnine in zoper njega vložite ugovor oziroma če ga ne prejmete, napoved dohodnine vložite sami (v njej navedete dohodek iz oddajanja premoženja v najem (oziroma davčno osnovo) in plačan davek iz oddajanja premoženja v najem, ki se bo upošteval kot akontacija),
  • počakajte na popravljen dohodninski izračun in novo položnico oziroma informacijo o vračilu preveč plačane dohodnine.

Preberite še: Humana: Nov koncept trgovin pri nas, ki najbolj navdušuje mlade.

Morda vas zanima tudi: Nikoli ne boš uganila, kaj je nekoč počel Tomi Meglič.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)