Štiri barve za beg pred stresom

Barve nedvomno vplivajo na razpoloženje in med njimi so tudi takšne, ki iz doma preženejo stres.

1.9.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri barve za beg pred stresom

Povsem jasno je, da videz doma vpliva na kvaliteto bivanja. In tudi, da pri tem veliko vlogo igrajo barve. Katere pa so tiste, ki pripomorejo k boljšemu počutju, zagotavljajo sprostitev ter preženejo stres?

Pure Wow v odgovor na to vprašanje navaja rezultate raziskave znanstvenikov z univerze Minnesota. Slednji so prišli do spoznanja, da rdeča spodbuja napetost, zelena pa jo na drugi strani zmanjšuje.

In ker malo zena vsakomur pride prav poglejte še nekaj, za dobro počutje in sprostitev dobrodošlih odtenkov.

Modra

"Sproščujoča modra barva pomiri misli, zniža krvni tlak, ublaži tesnobnost in celo upočasni srčni utrip," navaja notranja opremljevalka Julia Millay-Walsh in dodaja, da se ta barva poda v vse prostore, v kolikor pa z njo nameravate oplemenititi spalnico ali dnevno sobo, izberite blažje odtenke.

Zelena

Potem, ko so sodelujoči v prej omenjeni študiji nekaj ur bivali v zeleni sobi, se je stopnja stresa pri njih v primerjavi z onimi, ki so bili obdani z rdečimi toni, znatno znižala. Najboljše učinke na stres je imela kombinacija zelene z bledo rumeno barvo.

Nežna rožnata

"Medtem ko močni rožnati odtenki, denimo barva fuksije, okrepijo stres, nežno rožnati delujejo pomirjujoče in sproščujoče. Pastelni odtenki te barve so zato prav tako dobra izbira, če bi radi vsaj nekoliko omilili napetost," meni notranja opremljevalka.

Bela

Nobeno presenečenje ni, da bela pomirja, kar je dokazala tudi raziskava univerze Minnesota. V njej se je izkazalo, da na količino stresa in napetosti deluje podobno kot zeleni odtenki. A s takšnim učinkom se ponaša le snežno bela barva in ne tista s sivimi, rjavimi ali drugimi temnejšimi podtoni.

Preberite še: 8 malenkosti, s katerimi bo dom postal sprostitvena oaza

Priporočamo tudi: Tri zvijače, ki bodo iz kopalnice pregnale dolgočasje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)