Slovo od poletja: Deset čudovitih jesenskih cvetlic, ki bodo vrt krasile do prve zmrzali

Z jesenjo naj se vrtovi in balkoni odenejo v odtenke trpežnih in pisanih jesenskih cvetlic.

16.9.2023 ob 7:05 | Foto: Gabriele Grassl (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Slovo od poletja: Deset čudovitih jesenskih cvetlic, ki bodo vrt krasile do prve zmrzali

Naj se z zadnjimi poletnimi in prvimi jesenskimi dnevi ne konča sezona cvetočih balkonov, teras in vrtov. Obstaja namreč veliko jesenskih cvetic, ki lahko razvajajo vse do mrzle zime. Poglejte deset takšnih, ki jih je vedno veselje pogledati.

Zlati kovanec

Zlati kovanec (Asteriscus maritimus) je enoletnica, ki v višino in širino zraste največ 30 centimetrov. Krasijo jo rumeni cvetovi, ki spominjajo na zlatnike, od tod tudi njeno ime. Cveti od aprila pa vse do prvih mrzlih dni. Ni zahtevna, je pa dobro sproti odstranjevati odmrle cvetove, saj to spodbuja nastajanje novih.

Foto: Martina Unbehauen/Gettyimages

Krizanteme

Ko zaveje jesenki hlad, do izraza pridejo krizanteme. Obstaja nešteto vrst teh cvetlic, od nizkih do visokih, od grmičastih do krizantem, ki zacvetijo na dolgih steblih, tudi barvna paleta je domala neskončna, cvetijo pa do pozne jeseni oziroma do prve slane.

Čeprav so krizanteme pri nas en najbolj značilnih jesenskih okraskov grobov, je njihova simbolika veliko širša in povezana z barvo cveta: rdeče izražajo ljubezen, rumene obžalovanje, bele so simbol predanosti.

Krizanteme so nezahtevne trajnice in odlično uspevajo tudi vsem, ki niso ravno vešči gojenja rož.

 Foto: SheilaYarger/Gettyimages

Fuksije

Zvončnice, imenovane viseče solze, so okrasne rastline, ki pri nas največkrat rastejo na balkonih ali okenskih policah, vendar uspevajo tudi na gredicah. Obstaja več kot 840 vrst teh trajnic, ki v pravih pogojih lahko dosežejo meter višine in se lepo skladajo z drugimi okrasnimi cvetlicami, denimo z dalijami.

Tudi fuksije so nezahtevne, dobro je le trgati odcvetele cvetove in s tem spodbujati nastajanje novih.

 Elisabeth Schittenhelm/Gettyimages

Kozmeje

Cvetje, ki krasi številne vrtove vse od poletja pa do pozne jeseni. Nežna visoka stebla, cvetovi v milih odtenkih in nezahtevna vzgoja so prednosti teh cvetlic, ki, čeprav nas razvajajo celo poletje, zdržijo tudi dolgo v jesen.

Kozmeje so enoletnice, vendar se velikokrat na gredicah za naslednje leto zasejejo same.

Rudbekija

Trajnica nekoliko spominja na sončnice, vendar ima manjše cvetove. Obstaja več vrst rudbekij, najbolj razširjene pri nas so rumene s temnimi prašniki, na voljo so še rožnate, rdeče ali v dveh barvnih kombinacijah.

Lepo rastejo v lončkih, koritih ali na gredicah in so čudovit okras jesenskih vrtov.

Astre

Astre so hvaležne in trpežne okrasne rastline in lahko lepšajo vrtove ter balkone, dokler se temperature v jeseni res ne spustijo.

Prenašajo sušo, a tudi jesenski dež jim ne pride do živega in so očarljive tako na vrtovih kot v šopkih, njihovi cvetovi ob sončnih dneh privabljajo ogromno čebel.

Okrasne paprike

Niso namenjene prehrani, temveč zgolj lepšanju okolice, saj s pisanimi plodovi razbijejo jesensko sivino in tako v včasih sive dneve prinesejo barve. Je pa res, da se temperatura, da bi uspevale in tvorile plodove, ne sme spustiti pod 10 stopinj Celzija.

 Tammy Jones/Gettyimages

Sedum

Sedum (Sedum spectabile) dobro prenaša sušo, odvisno od vrste lahko v višino zraste tudi 60 centimetrov, njegovi cvetovi so rumeni, beli, zelenkasto-beli, rožnati ali rdeči.

Dobro prenaša nižje temperature in je idealen za začetnike, saj ni zahteven za vzgojo.

 Iva Vagnerova/Gettyimages

Dalije

Konca poletja in začetka jeseni si cvetličnega vrta ni mogoče predstavljati brez dalij. Cvetijo v neštetih barvah, od rumene do temno rdeče, pogosto so nepogrešljiva sestavina jesenskih šopkov.

Ne marajo vetra in jih je bolje saditi v zavetrju, kjer jih vsaj nekaj ur obsije sonce, sicer niso zahtevne in so zaradi čudovitih cvetov prava paša za oči.

Obirski grobeljnik

Alyssum ali obirski grobeljnik najbolje uspeva na suhih področjih v zemlji, ki je skopa z dušikom. Ne potrebuje veliko nege in zaradi bujnega rastja ter pisanih cvetov, ki skupaj z zelenim delom ustvarjajo videz blazine, na vrt vnese veliko sonca in pozitivne energije.

 Irakli Gogorishvili/Gettyimages

Povzeto po portalu: Zadovoljna.dnevnik.hr

Preberite še: Najlepši vrtovi na svetu: Čudovito doživetje pisanih oaz iz čarobnega cvetja

Morda vas zanima tudi: Slovenka, ki je iz ljubiteljskega vrtnarjenja ustanovila znamko, ki navdušuje ljubitelje rož


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)