Skrite nevarnosti dišečih sveč: Vse, kar morate vedeti

Dišeče sveče so priljubljene, dobro pa je poznati tudi nevarnosti, ki jih prinaša njihova uporaba.

23.4.2023 ob 7:00 | Foto: Irina Bort(naslovna)/Gerryimages | Avtor: M. FL.

Skrite nevarnosti dišečih sveč: Vse, kar morate vedeti

Dišeče sveče so zelo priljubljene. So veliko več, kot le del religiozne tradicije ali izhod v sili, ko zmanjka elektrike, so tudi eden od načinov za razvajanje z aromaterapijo, v postpandemičnem času pa se je njihova uporaba izjemno razmahnila.

Kljub temu da so priljubljene, pa o njih obstaja veliko skritih dejstev. Tudi glede tega, kako v resnici vplivajo na zdravje.

Zato poglejte nekaj zanimivosti in opozoril, ki se nanašajo na te dišeče pripomočke.

Ljudje zanje ogromno zapravijo

Trend, ki se je posebej razmahnil v času po kovidu, prinaša velike dobičke.

Po podatkih tržnih analitikov so ljudje po vsem svetu leta 2022 za dišeče sveče zapravili približno 12 milijard evrov, do leta 2030 naj bi se potrošnja teh izdelkov povečala za 7,5 odstotkov.

Pregrešno draga dišeča sveča

Bi dom odišavili z dišečo svečo, katere cena znaša skoraj 2300 evrov? Da, tudi takšna je na voljo.

Gre za svečo francoskega podjetja Lalique in so jo poimenovali platinasta izdaja dišeče sveče (Platinum Edition Scented Candle).

Sicer se cene sveč gibljejo od nekaj do nekaj sto pa vse do tisoč evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fedco (@fedco.lebanon)

Kaj pa sveče Gwyneth Paltrow?

Nekdanja igralka je znana po včasih malce nenavadnih tržnih prijemih in nasvetih, ki jih ponuja na svoji spletni strani Goop in ki jim velikokrat oporekajo tudi strokovnjaki, kar je ni ustavilo pri oblikovanju dišeče sveče z vonjem po  ... vagini. Poimenovala jo je va-jay-jay.

Zanjo je treba odšteti 70 evrov in prva serija je hitro pošla, a je podjetnica že obnovila zaloge.

Ne glede na ceno, aromo in namen, dišeče sveče onesnažujejo zrak

Glede na leta 2015 objavljeno raziskavo v časopisu The Journal of Hazardous Materials so dišeče sveče en od močnih virov emisij hlapljivih organskih spojin (HOS).

Te se v zrak sproščajo ne glede na to, ali so prižgane ali ne.

Kritična sta zlasti formaldehid in akrolein

Francoska raziskava iz leta 2018 je opozorila, da se med gorenjem iz dišečih sveč sporočajo nevarne snovi, denimo formaldehid in akrolein, zato s prižiganjem teh nikakor ne bi smeli pretiravati, po vsaki uporabi pa je priporočljivo temeljito prezračiti prostore.

Kako formaldehid vpliva na zdravje

Gre za pogostega onesnaževalca zraka v notranjih prostorih, ki draži oči, nos, pljuča, grlo ter lahko pri alergikih in astmatikih sproži burne odzive telesa.

Formaldehid se sicer sprošča iz novih preprog, novega pohištva, gradbenih materialov, neredko je v kozmetičnih pripomočkih in v lakih za nohte.

Tu so še saje in trdni delci

Ob pogostem prižiganju dišečih sveč v manjših prostorih boste kmalu na stenah opazili črne obloge. Razlog zanje tiči v tem, da se med izgorevanjem sproščajo saje in drugi trdni delci, ki se nato nakopičijo na površinah.

Ti drobni delci zaidejo tudi v pljuča in lahko ob dolgotrajni izpostavljenosti povzročijo razne zdravstvene težave.

Leta 2016 opravljena raziskava je pokazala, da dišeče sveče sproščajo več teh delcev kot sveče brez dodanih arom.

Ni vseeno, koliko časa so prižgane

V nobenem primeru arome dišečih sveč ne bi smeli vdihavati več kot tri ure dnevno, na embalaži nekaterih je to tudi navedeno.

Liudmila Chernetska/Gettyimages

Dobro je pristriči stenj

Tako, kot je dobro omejiti čas gorenja strokovnjaki priporočajo, da pred vsakim prižigom sveče vsaj za polovico skrajšate njen stenj.

Tako bo višina plamena nižja in sproščalo se bo manj saj. Prav tako sveče ne postavljate na prepišna področja, saj se z utripanjem plamena trdnih delcev sprošča več.

Parafin, sojin ali čebelji vosek, kateri je z vidika sproščanja saj boljši?

Obstaja veliko debat glede tega, kateri vosek je najboljši. Zlasti z vidika sproščanja saj.

Raziskav na to temo je malo, je pa ena iz leta 2002 ugotovila, da parafinske sveče sproščajo največ saj, pri svečah iz sojinega in čebeljega voska teh skoraj ni.

Parafin je stranski produkt, ki nastane med predelavo nafte in je z vidika zdravja ter okolja najbolj problematičen.

Vprašljiva sestava vonjav

Kar pri dišečih svečah in njihovem učniku na zdravje prav tako predstavlja veliko skrivnost in s tem dvomov je sestava v njih uporabljenih dišav.

Te so običajno navedene z enotno oznako vonjave ali eterična olja, čeprav včasih vsebujejo tudi mešanice več sto kemikalij, ki praviloma ostajajo nerazkrite.

Višje tveganje za raka na mehurju?

Leta 2019 so v časopisu Cancer Prevention Research namignili, da bi snovi iz dišečih sveč lahko povečale tveganje za raka na mehurju.

Raziskovalci so sicer zapisali, da povezava je mogoča, ni pa še znanstveno dokazana, a ne glede na to opozarjajo na previdnost zaradi kemičnih snovi v svečah in priporočajo njihovo pravilno uporabo.

Dišeče sveče sproščajo več emisij od nedišečih

Ne zgolj z vidika saj. Leta 2012 opravljena študija je dokazala, da se iz dišečih sveč sprošča tudi več benzaldehida in limonena kot iz nedišečih.

Ti onesnaževalci zraka sicer niso prekoračili varnostnih priporočil, sta pa jih ob dolgem izgorevanju prekoračili snovi benzo[a]piren in akrolein.

Glavoboli, kihanje in oteženo dihanje

Leta 2023 so v Savdski Arabiji opravili raziskavo, ki je prišla do zanimivih zaključkov:

v njej sodelujoči študentje, ki so bili izpostavljeni dišečim svečam, so večkrat potožili zaradi glavobola, kihanja in piskanja v pljučih.

Pomembna tudi sestava stenja

Stenj, ki je v dišečih svečah, igra z vidika varnosti veliko vlogo, najbolj zdravju škodljivi so stenji, ki vsebujejo svinec.

Ta se med izgorevanjem sprošča v zrak, zato bodite pozorni, da ne bi z njim še dodatno ogrožali zdravja.

Res je sicer, da se v novih izdelkih svinca ne uporablja, se pa je dobro prepričati o njem, če imate še stare zaloge dišečih ali običajnih sveč.

Nevarno zaradi požara

Pri prižiganju vseh, tudi dišečih sveč, naj bo na prvem mestu varnost: torej z njimi ne pretiravajte in predvsem pazite, da ne bi plamen povzročil požara.

Takšni, ki nastanejo zaradi neprevidnosti pri prižiganju sveč, še zdaleč niso redkost.

Ob premišljeni izviri ni vse tako slabo

Dišeče sveče lahko ogrožajo zdravje in tudi varnost. Zato pri prižiganju teh z njimi ne pretiravajte in pri nakupu izbirajte sveče, ki ne vsebujejo svinca, parafina, izogibajte se tudi alkoholu in drugim naftnim derivatom.

Sveče naj bodo iz čebeljega ali rastlinskega voska, njihov stenj naj bo iz bombaža, odišavljene pa naj bodo s sto odstotnimi eteričnimi olji.

Še drugi načini za dišeč dom

Dišeč dom res zagotavlja prijetnejše počutje, a naj ne bodo edini način za doseganje tega dišeče sveče.

Odišavite ga tudi s potpurijem, z izparilniki z naravnimi eteričnimi olji, z dišečimi cvetlicami, s paro, ki se sprošča med kuhanjem dišečih mešanic in z rednim zračenjem.

 Helin Loik-Tomson/Gettyimages

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)

Morda vas zanima tudi: Ko porabite plastenko vode, jo reciklirajte takole


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)