Šest živil, ki niso za mešanje v blenderju

Čeprav vas to še tako mika.

4.7.2017 ob 8:30

blender_ThinkstockPhotos-465926537.jpg

Mešalnik oziroma blender nedvomno sodi med nepogrešljive kuhinjske pripomočke. Z njim je mogoče pripravljati okusne namaze, slastne omake, kremne juhe, krepčilne smoothije in še bi lahko naštevali. Da pa bi res dolgo služil svojemu namenu, ter da bi bile v njem pripravljene jedi takšne, kot ste si jih zamislili, v njem ne smete mleti vsega. Poglejte, kaj vanj ne sodi.

Več uporabnih namigov vas čaka na Facebooku.  

Vrela tekočina

Res je, da se kuhana zelenjava v njem hitro spremeni v odlično kremno juho, a pozor, preden jo skupaj s tekočino zlijete vanj, naj se nekoliko ohladi. Kajti ne samo, da se tedaj, ko strojček poženete, vroča tekočina lahko razlije vse naokoli in vas poškropi ter izzove opekline, vrela vsebina lahko poškoduje rezila.

Torej potem, ko sestavine za juho ali omako odstranite s štedilnika, počakajte vsaj deset minut, da se malo ohladijo. Blender napolnite največ do polovice in ga, če je to potrebno, med delovanjem držite s kuhinjsko krpo.

Kuhan krompir

Čeprav se vam zdi, da bi kuhan krompir v blenderju hitro postal kremast pire, nad rezultatom najbrž ne boste ravno navdušeni. Rezila blenderja bodo namreč povzročila, da bo krompir sprostil preveč škroba, pire pa ne bo penast in mehak, temveč lepljiv in prav nič okusen. Raje ga zmečkajte na tradicionalen način.

PREBERITE še // Rdeči smoothie za boljšo kri

Suho sadje

Suho sadje se bo zaradi lepljive teksture prijelo za rezila in jih tudi poškodovalo. Če bi ga radi zmleli v njem, ga najprej namočite v vodi, da se nekoliko zmehča. Enako velja tudi za na soncu posušene paradižnike.

Kavna zrna

Teoretično kavo lahko zmeljete v blenderju, vendar je bolje uporabiti kavni mlinček. V njem se bodo zrna zmlela enakomerneje in kava bo tako boljša. Trda kavna zrna prav tako lahko poškodujejo rezila vaše napravice.

Karkoli globoko zamrznjenega

Naloga bo zanj lahko pretežka. Ledene kocke se ne bodo enakomerno zmlele, zamrznjeno sadje bo ostalo v koščkih, prav tako rezila morda ne bodo prenesla pritiska. Kadar torej iz zamrznjenega sadja pripravljate smoothije, ga na kuhinjskem pultu potem, ko ga vzamete iz zamrzovalnika, pustite vsaj deset minut, ledene kocke pa predhodno nekoliko zdrobite.

PREBERITE še // Skrivna sestavina za najboljši smoothie

Sveža zelišča

Terilnice za začimbe (možnarji) obstajajo z razlogom. Ti so najboljši pripomočki, s katerimi iz začimb iztisnete kar največ arome. Običajni blenderji niso namenjeni temu in zelišča se v njih ne bodo enakomerno zmlela. Prav tako so rezila višja in kaj lahko začimb sploh ne bodo dosegla.

In še to - Kuhalnice, žlice in podobne pripomočke

Seveda, kadar naprava deluje. Sliši se očitno, a vendarle opozorilo morda ne bo odveč: nikar ne mešajte vsebine, kadar rezila meljejo. Če morate pomešati tisto, kar je v njem, blender izklopite, in, preden ga znova vklopite, žlico ali kuhalnico odstranite iz njega. Varnost in dolgotrajno delovanje naprave naj bosta na prvem mestu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)