Popoln vodič za pranje modrčka: Izogibajte se vroči vodi in družbi grobih tkanin

Najti idealen modrček ni lahka naloga, zato poglejte, kako poskrbeti, da bi vam služil čim dlje.

27.8.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Popoln vodič za pranje modrčka: Izogibajte se vroči vodi in družbi grobih tkanin

Modrček je kos perila, s katerim je povezanih nemalo vprašanj. Prvo se glasi, kako najti pravega, skratka takšnega, ki povsem odgovarja obliki ter velikosti dojk in telesa, drugo je, kako ga, potem ko ga končno najdete, vzdrževati, da bi dolgo služil namenu.

Na zadnje vprašanje odgovarja Real Simple.

Najboljše je ročno pranje

Modrčke je najbolj priporočljivo prati ročno in sicer po vsakem drugem ali vsaj tretjem nošenju. Odvisno sicer od tega, če ste ga nosili več kot deset ur in če ste se pri tem izdatno znojili.

Zakaj ročno pranje?

Ker se z njim v najmanjši meri poškoduje in spremeni oblika košarice. K ohranjanju elastik in tkanine pripomoreta še blag detergent ter mlačna (torej ne vroča) voda.

Detergenti za pranje volne niso najboljša izbira, prav tako vodi ne dodajajte mehčalca, saj oboje uničuje elastičnost tkanin. 

Postopek:

V lavor nalijte vodo, dodajte ji primerno količino detergenta in nato v mešanici približno eno uro namakajte modrčke. Po namakanju jih nežno zdrgnite ter na koncu dobro splaknite z mlačno vodo in posušite.

Najbolje na ravni površini, lahko jih na sušilni vrvici prepognete čez polovico in pripnete na delu, ki povezuje košarici, ni pa jih priporočljivo pripenjati za naramnice in sušiti v sušilnem stroju, saj se v njem hitreje spremeni njihova oblika. Zlasti je sušenje v stroju odsvetovano za modrčke z visokim deležem elastina.

Ročno pranje je obvezno za svilene modrčke, saj je svila izjemno občutljiv material. Po pranju jih popivnajte z brisačo, šele nato obesite na vrvico. Če bo v njih preveč vode, se bodo med sušenjem raztegnili.

Pranje v pralnem stroju

Kot rečeno, svilenih nikoli ne perite v njem, načeloma pa lahko na takšen način perete modrčke iz drugih materialov, vendar tudi tu previdnost ne bo odveč.

Preden ga položite v stroj, zapnite njegove sponke, nato ga zaprite v vrečko za pranje občutljivega perila.

Modrčke vedno perite pri nizkih temperaturah, ne višjih od 40 stopinj Celzija. Pozorni bodite tudi na to, s katero vrsto oblačil jih perete. V družbi grobih tkanin, kot so brisače, kavbojke in podobno, pranje ni priporočljivo, saj so ti pretežki in lahko pretirano poškodujejo modrčke.

 

Ožemanje ni najboljša pot, če že, izberite tisto s čim manj vrtljaji. Strojno oprane modrčke posušite na ravni površini ali prepognjene čez vrvico, ne pripenjajte  jih za naramnice, ki bi se tako raztegnile in izgubile elastičnost.

Kako ohraniti obliko košarice?

Po pranju in pred sušenjem jih vedno poravnajte, to storite tudi, ko se posušijo.

Zlaganje ene košarice v drugo ni priporočljivo, bolje je modrčke pospraviti v predal tako, da stojijo en za drugim in se košarice lepo prilegajo ena v drugo. Med pakiranjem v kovček ali potovalko v košarice položite drugo spodnje perilo. Tako bodo bolje zadržale primerno obliko.

Preberite še: Če se vam dogaja to, potem nosite premajhen modrček (in kako najti idealno velikost)

Morda vas zanima tudi: 5 napak pri pranju modrčkov (in kako jih odpraviti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)