Okrašena smrečica, ki stoji še po tem datumu, naj bi prinašala nesrečo

Nekateri že podrajo novoletne smrečice oziroma božična drevesca. Se to spodobi ali so s tem nadse priklicali smolo?

5.1.2023 ob 9:14 | Foto: Pixabay

Piše:

M. J.

Okrašena smrečica, ki stoji še po tem datumu, naj bi prinašala nesrečo

Novo leto smo pozdravili, zdaj pa je čas, da starega pustimo za seboj. A nanj nas še vedno opominja okrašena jelka oziroma smreka (ali božično drevesce) v dnevni sobi, sploh če je naravna – ja, iglice so pač povsod.

Jo že smem pospraviti ali je še prezgodaj? Zadnje, kar želimo je nadse priklicati kakšno smolo.

Mateja Hojnik: "Čutim, da je tako okej"

Med tistimi, ki jo je že pospravila, je ustvarjalka spletnih vsebin in vplivnica Mateja Hojnik (Ljubki dom). To je delila z javnostjo in požela precej očitkov, češ da prehiteva in da je to prezgodaj.

Odvrnila jim je takole: "Tako kot je nekaterim pasalo smreko postaviti oktobra, sem jaz čakala na pravi čas zase in tako jo tudi pospravljam. Ker čutim, da mi je tako okej. Nobene znanosti ni za tem, enostavno imam dovolj in želim narediti prostor za nekaj novega."

Običaji Slovencev

Ali je tako prav ali ni, ve vsak najbolje zase. Obstaja sicer več teorij ali ljudskih izročil, do kdaj smemo imeti postavljeno novoletno oziroma božično drevesce.

Izredna profesorica Mateja Habinc z oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete pravi, da je bil v preteklosti skrajni rok svečnica oziroma 2. februar (tistim, ki jih zanima več o tem, svetuje prebiranje knjige Nika Kureta Praznično leto Slovencev).

Krščanska tradicija in vraževerje

Na spletu je moč izbrskati več zapisov, da se po krščanski tradiciji božično drevesce pospravi dvanajsto noč po božiču ali 6. januarja (Sveti trije kralji).

Obstaja pa še eno manj znano izročilo: smrečico moramo podreti tik pred vstopom v novo leto. Po vraževerju naj bi tistim, ki bi jo 1. januarja še imeli postavljeno, to prineslo nesrečo. Mogoče vam bo v tolažbo, da profesorica Habinc tega vraževerja ne pozna.

Preberite še: Sem 32-letna devica, a ne po lastni izbiri (resnična izpoved).

Morda vas zanima tudi: Kako se lotiti novoletne zaobljube o hujšanju, da bo ta uspešna (svetuje Jernej Ogrin).


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)