Notranja oprema: Dom v slogu francoskega šika

Osnovne smernice so spoštovanje zgodovine, reciklaža, sproščenost in drznost.

6.3.2018 ob 1:50

dom_ideje.jpg

Nešteto je napotkov o tem, kako v zagotavljanju zdravja, vitke postave in stila posnemati Francozinje. Nekoliko manj je takšnih, ki bi pomagali francoski pridih spustiti v domove. Prav zato so na portalu CR Fashion Book zbrali nekaj nasvetov priznanih notranjih opremljevalcev z dežele vina in sira. Z njihovo pomočjo lahko tudi vaš dom postane francosko šik.

Spoštujte zgodovino

"Skoraj vsi naši projekti so vezani na stavbe iz 17., 18. in 19. stoletja v osrčju Pariza. In v njih je veliko zgodovine," je povedala Betsy Kasha iz pariškega podjetja za notranji design A+B Kasha. "Vsako stanovanje pripoveduje svojo zgodbo in premore lasten šarm, ki ga je treba spoštovati. S primerno notranjo opremo je mogoče združiti ikoničen značaj z eleganco praktičnega doma."

Če denimo gre za opremljanje klasičnega stanovanja, zgrajenega med leti 1853 in 1870, ki se ponaša s čudovitimi stropi, se Betsy in njeni sodelavci izogibajo dodatnim stropnim lučem ter tako obdržijo osnovno podobo. Namesto njih raje izberejo dramatične talne luči.

A post shared by Marissa Cox (@ruerodier) on

Izberite anti-dekoracijo

Pri sodelovanju z eno od svojih strank je bil notranji opremljevalec Jean-Louis Deniot primoran uporabiti nekoliko več domišljije: "Lastnik tipičnega francoskega stanovanja je prišel na idejo, da bi moral njegov dom biti živahnejši. To v tradicionalnih francoskih domovih ni lahko doseči in odločil sem se za malce bolj neobičajen pristop, ter v opremo vključil nekaj kosov, ki na prvi pogled ne sodijo skupaj, tako pa ustvaril dom z zanimivimi kontrasti.

Stene spalnic smo okrasili s portreti iz 16. stoletja in novejšimi umetniškimi deli iz leta 1960. Moderno preprogo smo kombinirali z naslonjačem iz leta 1920 ter uporabili več podobnih trikov."

Celotna ideja je bila ustvariti tako imenovani anti-decor. Prav ta je domu zagotovil osebni in naravni pridih, ki sta tako značilna za Francoze.

Uporabite namige iz francoske mode

Kot pri oblačenju, se tudi pri notranji opremi francozi nikoli pretirano ne trudijo. "Moj nasvet vsem, ki želijo v svoj dom pričarati francoski stil se glasi: nikar ne trudite preveč. Bodite ležerni in sproščeni, bodite takšni, kot so Francozi," svetuje Marissa Cox, avtorica bloga o francoskem načinu življenja in notranji opremi ter dodaja: "Naj bo preprosto. Združite starine z modernimi kosi, dodajte nekaj spominkov in zakladov, ki ste jih prinesli iz doma babice ali potovanj, uporabite različne materiale in oblike ter se ne omejujte z določenim slogom."

Svoj pariški dom je Coxova opremila z umetniškimi predmeti, knjigami in lončnicami, ki jih sama obožuje ter stanovanje navdajo z življenjem in pozitivno energijo.

A post shared by Marissa Cox (@ruerodier) on

Reciklirajte in uporabite znova

"Pravilo, ki ga sama pri opremljanju stanovanj najpogosteje upoštevam je: v dom umestiti čim več predmetov iz druge roke. Starinarnice in bolšji sejmi so zato kot nalašč za iskanje pravih kosov," pojasnjuje francoska ilustratorka Alice Wietzel: "Sama prisegam na ekološki pristop, ki vključuje reciklažo in ponovno uporabo predmetov."

Odmaknite se od naravnih barv

Čeprav ima v francoskih domovih bela nedvomno prednost, so prav barve tiste, ki lahko staro povežejo z novim. Pri francoskem podjetju za notranjo opremo Wink Déco upoštevajo pravilo, da pri barvah ni pravil.

"Radi združujemo starinske kose pohištva s sodobnejšimi," sta povedala ustanovitelja Emmanuel and Thomas. "Da pa bi med njimi zabrisali očitno razliko, uporabljamo močne, nasprotujoče si barve, ki povezujejo različne sloge."

A post shared by A+B Kasha PARIS (@abkasha) on

Upoštevajte francoski stil življenja

Francoski domovi odsevajo način življenja tamkajšnjih prebivalcev. Zdi se, kot se za udobje sploh ne bi trudili. Zgolj zato, ker prisegajo na praktičnost in sproščenost, ter dodobra izkoristijo vsak kotiček doma.

Evane Haziza iz studia ECCE svetuje: "Vsak predmet naj bo uporaben. Vsak naj ima svojo funkcijo in nalogo. Vse naj bo tam z namenom. Res je, vsak dom, ki ga opremimo, ima osebni pridih stanovalca, a vendar je naše osnovno načelo: raje manj in uporabno, kot preveč in zato velikokrat odveč."

Ne zaupajte trendom

Star francoski pregovor gre nekako takole: več, kot se spreminja, več ostaja enako. Trendi pridejo in grejo: od političnih, do prehrambnih, modnih in dekorativnih, a osnove življenja in udobja že stoletja ostajajo enake.

"Nedvomno se domovi in oprema v njih z leti spreminjajo. Vsaka generacija prispeva nekaj svojega in modernizira bivališče. A vendar so osnovne smernice stalnica. Vedno se trudim izboljšati kvaliteto bivanja in hkrati ne pretirano slediti modnim zapovedim notranje opreme. S tem ne samo, da ohranjam klasičen francoski pridih, temveč izražam tudi spoštovanje do preteklih generaciji," svoje osnovno načelo pojasnjuje notranji opremljevalec Garance Aufaure, ki ga je upošteval tudi pri urejanju svojega doma.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)