Nasveti za večjo produktivnost pri delu doma

Samodisciplina in določen delavni čas sta ključna dejavnika.

15.3.2016 ob 10:45

shutterstock_314921831.jpg

Sodobna tehnologija vse pogosteje omogoča dela od doma. To prinaša številne prednosti, pa tudi nekaj pasti. Te so zlasti vezane na produktivnost. Res je ob delu doma mogoče delavni čas prilagajati sebi, a vendar v zavetju štirih sten obstaja nemalo motenj, ki lahko odvrnejo pozornost od obveznosti. Zato poglejte, kako se izogniti skušnjavi in ostati prav tako produktiven, kot če bi delali v pisarni, kjer vas bi vedno spremljalo nadobudno oko šefa. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kreirajte delavni kotiček. Pomembno je, da imate svoj delavni prostor. Računalnik in miza sta minimalni investiciji za delo od doma. Četudi je vaš računalnik prenosni, ga uporabljajte zgolj za delavno mizo.  Na kavču, v jedilnici ali postelji, delo nima kaj iskati.

Določite razpored. Določite čas, v okviru katerega boste z delom začeli vsako jutro in tistega, ob katerem naj bi končali. Slednjega sicer lahko prilagajate glede na (ne)uspešnost, zjutraj pa vedno začenjaje ob istem času. Ne odlagajte z opravili, samodisciplina je za delo od doma ključna lastnost. 

Ugasnite vse družabne medije. Sicer vas bodo njihove objave vedno speljevale na stranpota. Kaj lahko je mimogrede pokukati, kaj se na njih dogaja in sprva načrtovan kratek skok na družabno dogajanje se lahko spremeni v neskončno preverjanje in klepetanje s prijatelji. Nič ni narobe, če imate profile, preverite pa jih zjutraj, preden začnete, in na koncu, ko z delom zaključite. Vmes pa ste v službi.

Ugasnite televizijo. Tako kot družabna omrežja tudi ta lahko močno moti vašo pozornost ter ovira storilnost. Če ne marate tišine, si prižgite radio.

Vzemite si predah. Tako, kot bi si ga vzeli v pisarni, si predah vzemite tudi doma. Vsako uro vstanite  in se nekoliko razgibajte, dvakrat na dan si privoščite daljša, polurna odmora. Popijte kavo, pojejte malico ali se podajte na kratek sprehod. Odmori so za storilnost prav tako pomembni kot je pomembna samodisciplina. 

Zastavite si cilje. Pri delu doma je zelo pomembno postaviti si realne cilje in jih iz dneva v dan tudi dosegati. S cilji namreč nadzorujete sebe ter merite lastno produktivnost. Če so doseženi, pomeni, da ste dober delavec ter so zato tudi neke vrste samo potrditev.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)