23.12.2022 ob 6:43 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Po nekaterih ocenah kar 30 odstotkov kupljene hrane zavržemo, eno od živil, ki največkrat roma v smeti, je kruh.
Večina gospodinjstev ne more brez njega, a če je kruha doma preveč, se ta ob nepravilni hrambi pokvari, splesni ali posuši.
Plesniv kruh oziroma takšen, ki ima vonj po kvasu, ni primeren za uživanje, suh kruh pa je še uporaben in iz njega lahko izdelate drobtine, pripravite francoske toaste, kruhove cmoke ali ga namenite za hrano živalim.
Če želite, da bo kruh dolgo časa ostal svež, pa je dobro vedeti, kje ga je najprimerneje shranjevati.
Plastična vrečka ni najboljša izbira. V njej se kopiči vlaga in ker ne onemogoča kroženja zraka, kruh hitro splesni.
Primernejše rešitve so sledeče:
Veliko boljša izbira od plastične. Zrak v njej kroži in preprečuje plesnenje kruha, hkrati se v dobro zaprti vrečki hlebček ali štruca ne posušita prehitro.
Ta, tako kot platnena, omogoča odvajanje vlage, da kruh ne splesni, hkrati se v njej ne posuši tako hitro, kot če bil hranjen na odprtem zraku.
Odlična rešitev, saj ne samo, da kruh v njej ohrani svežino, lahko je tudi lep okras kuhinje. Še dlje bo kruh v njej svež, ča ga boste, preden ga boste položili vanjo, pospravili v platneno ali papirnato vrečko.
Če je kruh trd in suh, ni pa plesniv in po vonju ne sklepate, da je pokvarjen, ga nekaj minut segrevajte v pečici, narezanega pa segrejte v opekaču ali v mikrovalovki.
Tako segretega pojejte še toplega in zdelo se vam bo, da jeste svežega.
Povzeto po portalu 1Million Women
Preberite še: 5 top napotkov, kako lahko izboljšamo okus navadnega sendviča
Morda vas zanima tudi: Hitro in preprosto: Pita iz starega kruha, slanine in zelenjave, ki jo imate v hladilniku
oddajte komentar