Najboljša masa za palačinke (s triki naših babic)

Da bodo rahle, puhaste in okusne, upoštevajte nekaj napotkov za pripravo najboljše mase za palačinke.

19.3.2022 ob 6:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljša masa za palačinke (s triki naših babic)

Priprava mase za palačinke se zdi nekaj najbolj preprostega, vendar bodo palačinke slastne, puhaste in mehke le, če boste upoštevali nekaj pravil. Prva pogoja za dosego cilja sta prava ponev in dober recept.

Teflonske ponve so dobra izbira, a palačinke bodo najboljše, če jih boste spekli v običajni črni, kjer je treba vendarle dodati malo olja, po zaslugi katerega bodo palačinke rahlejše.

Nato pa k receptu: čeprav se sestavine nekoliko razlikujejo glede na poreklo, so nekatere univerzalne. To so moka, jajca in mleko.

Po želji lahko dodate jogurt, mineralno vodo, rum, limonino lupinico, sladkor, sol po okusu. A ker se vrag skriva v podrobnostih, poglejte, katere in kakšne sestavine zagotavljajo najboljši rezultat.

Vse se začne pri pripravi

Pripravite sestavine, ki jih boste potrebovali: jajca, moko (najboljša je mešanica ostre in gladke), mleko. Pomembno je razmerje med moko in jajci: na dve povprečno veliko jajci dodajte 250 do 300 gramov moke. Če je jajc v testu preveč, postane gumijasto.

Aleksandr Ivanov/Gettyimages

Zaporedje dodajanja sestavin

Pri pripravi mase je treba najprej penasto umešati jajca. Tem dodajte mleko in znova zmešajte. Počasi dodajajte moko. Sestavin ne mešajte prehitro, saj se s tem razbije njihova tekstura. Uporabljajte mešalnik pri najnižji hitrosti, tudi uporaba paličnega mešalnika ni priporočljiva.

Mali dodatki, veliki učinki

Masi za palačinke lahko okus izboljšate z malimi dodatki kot so rum, sol, sladkor, malo olja, malo limonine lupinice.

Za dodatno mehkobo poskrbi dodatek mineralne vode ali jogurta. Del mleka nadomestite z izbranim.

Mineralna voda vsebuje natrijev karbonat, ki je osnova tudi za pecilni prašek, zato so palačinke z dodatkom te rahlejše.

Če mineralne vode nimate, testu dodajte jogurt. Učinek bo podoben. Dodatek ruma ne poskrbi le za prijetno aromo, temveč po njegovi zaslugi palačinke med peko vpijejo manj olja.

Sol zagotavlja primerno konsistenco pečenemu testu, dodatek sladkorja je primeren za bolj sladkosnede, lahko pa običajen sladkor nadomestite z vaniljevim.

Recept za palačinke

Sestavine: 

  • dve jajci
  • 250 gramov moke (pol gladke, pol ostre)
  • 350 mililitrov mleka
  • deciliter mineralne vode ali običajnega jogurta
  • malo soli
  • limonina lupinica
  • en vaniljev sladkor

Priprava:

  • V posodi penasto vmešajte jajca, dodajte mleko in pomešajte.
  • Med stalnim mešanjem dodajte moko.
  • Dodajte mineralno vodo ali jogurt.
  • Primešajte ostale dodatke.
  • Dobro zmešajte in testo pustite stati 10 minut.
  • Med tem segrejte ponev in jo premažite z malo olja.
  • V ponev v tankem sloju nalijte maso, jo z ene strani pecite 30 sekund in z druge še 20 sekund.

Kako boste palačinke obračali, je odvisno od vaših kuharskih sposobnosti. Če jih ne znate metati, si pomagajte z lopatico in pečene premažite s poljubim nadevom.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: 5 usodnih napak, ki jih počnete pri peki palačink

Morda vas zanima tudi: Palačinke iz čemaža nižajo tlak


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)