Naj smrečica vse praznike ostane sveža

Če si se letos končno spet odločila za naravno praznično kraljico.

23.12.2017 ob 6:10

smrecica_micna.jpg

Umetna praznična drevesca so priljubljena, a vendar je vse več takšnih, ki se vračajo nazaj k naravi in svoj dom med prazniki okrasijo z naravnim drevesom. Nič se namreč ne more primerjati z vonjem, ki ob smrečici, jelki ali borovčku napolni stanovanje. Res pa je, da so tu tudi minusi. Zlasti so to iglice, ki začnejo (pre)hitro odpadati. Kako poskrbeti, da se tebi to letos ne bi zgodilo in bo tvoja smrečica sveža dočakala ugašanje prazničnih lučk?

Prvi korak: izberi pravo drevo

Bodi previdna, ko se odločaš za svojega.  Namesto v nakupovalnem centru smrečico raje izberi v lokalni drevesnici. Tako boš imela več možnosti, da bi našla res svežo, preden pa se za katero odločiš, opravi nekaj preprostih testov svežine:

  • Izberi katerokoli vejico drevesca, jo primi med palec in kazalec ter nežno povleci k sebi. Če boš imela pest polno iglic, je to znak, da ugledano ni več najbolj sveže.
  • Povonjaj iglice, pred tem pa jih zmečkaj med prsti. Če vonj ni res intenziven, raje išči naprej.
  • Dvigni drevesce nekje 20 centimetrov od tal in ga nato spusti. Če bodo pri tem odpadle iglice z zunanjih vej, drevesce ni sveže. 
  • Prav tako preveri, če na izbrani smerčici, jelki ali borovčku niso vidne posledice bolezni ali celo škodljivcev: nanje nakazujejo rjave ali rumene, poškodovane iglice, suhe veje, poškodovano lublje.

Skratka: ne odločaj se na vrat na nos in bodi pozorna, da boš domov prinesla res svežo in zdravo lepotičko.

Drugi korak: varno jo pripelji ali prinesi domov

Torej, našla si popolno smrečico. Kako jo boš prinesla ali pripeljala domov? Bolje, kot v prtljažniku avtomobila, je na strehi. A če te možnosti nimaš, drevo z deblom naprej nežno položi v prtljažnik, pred tem pa nekoliko poveži veje, da se med prevozom ne bi polomile.

Tretji korak: predpriprave doma

Ko smrečico prineseš domov, odreži približno tri centimetre debla. Ko namreč drevo posekajo, se na delu, kjer je bilo odsekano, tvori smolnat zaščitni sloj, ki preprečuje absorpcijo vode.

Takoj ko odrežeš košček debla, drevesce postavi v vedro vode, kjer naj čaka na okrasitev.

Četrti korak: pravilna postavitev

Naj ne bo preblizu vira toplote: da bi čim dlje ohranila svežino, smrečice ne postavljaj v bližino radiatorja ali drugih grelnih teles, saj toplota iz njih pospešuje njeno sušenje in propadanje.

Najboljše mesto za novoletno smrečico je okno, ki ujame malo zimskega sonca. Denimo tisto, ki je obrnjeno proti vzhodu in jutranje sonce obsije drevo. Nekaj, ne pa preveč sončnih žarkov, bo podaljšalo njeno trajanje.

Peti korak: vzdrževanje

Tako, kot vsaka rastlina, tudi naravno božično drevo potrebuje vodo, da bi ostalo sveže. Najbolje ga je zato postaviti v podstavek z vodo in redno preverjati nivo v njem.

Če takšnega podstavka nimaš, jo postavi v primerno velik lonec z zemljo in pokrbi, da bo ta vse praznike vlažna.

Za še boljši učinek v del debla, ki je v zemlji ali vodi, navrtaj nekaj luknjic.

Pomagaj si z vlažilcem. Če ga imaš, ga vsaj ponoči vključi v prostoru, kjer stoji drevesce. Ta ji bo zagotovil dodatno vlago.

V kolikor vlažilca nimaš, božično drevo vsake toliko poškropi z vodo. In uživaj v lepem vonju. Vse do konca prazničnih dni.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)