Mačji pižama party

Vse kosmatinke niso zaspanke, nekatere celo zamenjajo dan za noč. Takrat utegne nastati veselica in pol!

5.12.2015 ob 2:00

shutterstock_235089946.jpg

Kot ljudje se tudi muce razlikujejo po značaju, navadah in drugih lastnostih. Marsikaterega lastnika preseneti, da je njegova mačka še kako živahna kljub pregovorno napol zimskemu spanju. In še bolj, ko se zgodi, da zamenja noč in dan. Takrat, po domače rečeno, lahko nastane tudi veselica in pol! Kaj mislite, da bi ali bo izbrala muca, ki ima na voljo spanje ali zabavo?


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Pripraviti ali celo prisiliti kosmatinko, ki ji po glavi roji vse kaj drugega, k spanju, je lahko enako brezupno početje kot v posteljo spraviti otroka, ki bo, da se temu izogne, delal vse drugo. In ker so mačke živali, ki imajo značaj in razmišljajo predvsem s svojo glavo, se je treba težave lotiti še toliko temeljiteje in vztrajneje. Če je žurerska notranja muca pri hiši edina in je med odsotnostjo lastnikov sama, je iluzorno pričakovati, da se bo ves ta čas zamotila. Seveda bo jedla, pila, gledala skozi okno in podobno, a ure v takšnih primerih po navadi tečejo počasi ali vsaj počasneje kot sicer.

shutterstock_100483381.jpg

Še eno?

Muca bo čas izrabila zlasti za počitek ali spanje, to pa pomeni, da bo ob vrnitvi lastnikov polna energije, ki jo je treba pokuriti. In v takšnih primerih lahko nastane veselica. Še posebno če oživi zvečer. Zanašanje na jesensko-zimsko utrujenost se v praksi žal ne izkaže vedno za rešilno bilko. Spočiti mački namreč po glavi roji vse kaj drugega kot spanje in postelja. Le kako vendar, če pa je to komajda za njo. Pričakujemo lahko ne ravno spokojno noč. Muce si poiščejo zabavo, če znajo poleg tega odpreti tudi vrata ali imajo dostop v druge prostore, pa so neizogibni obiski, igranje, skakanje po družinskih članih in podobno. Pravi pižama party torej. In kaj lahko storimo, če si bolj od zabave želimo miru? Praksa kaže, da je najmanj priporočljiv odziv ogovarjanje muce, dajanje hrane ali celo nočno igranje. Odpravljanja takšnega neželenega vedenja pa se prav tako ne moremo lotiti šele, ko se to pojavi, ampak že prej, pravočasno in temeljito.

Predvsem je treba poskusiti njen ritem, navade in način življenja čim bolj prilagoditi našim in nasprotno. Morda se bo kdo prijel za glavo, a nikakor ni napačna rešitev odločitev za še eno muco, če seveda imamo to možnost. Kosmatinki se bosta takrat, ko nas ni, igrali, zamotili, skupaj preganjali dolgčas. Če nimamo razmer ali želje po posvojitvi še ene, si pomagamo drugače.

shutterstock_91983386.jpg

Brez kazni

Če ne gre drugače, je včasih potreben bolj drastičen ukrep. Če imamo prostorsko možnost, razgrajaško muco čez noč namestimo – skupaj z vodo, ležiščem, igračami in mačjim straniščem – v drug, ločen prostor. Ta naj ne bo v neposredni bližini naše spalnice. Lastniki, ki so to poskusili, svetujejo, da muci ponoči ne puščamo hrane, saj ji ta da še dodatno energijo za vragolije. Tiste, ki se zatečejo h glasnemu in prodornemu izsiljevalskemu mijavkanju, pa poskusimo čim bolj ignorirati. Če popustimo in se pustimo izzvati, bomo dosegli prav nasproten učinek od želenega. Muca bo hitro ugotovila, da se izsiljevanje dobro obnese, in tovrstnega početja ne bo konec. Ne glede na to, kako vztrajna je in kako moteče je njeno vedenje, je nikar ne kaznujmo, da bi ga odpravili. Tudi če je kazen mila, jo mačka lahko razume kot preostro in bo zato postala plašna, boječa, nezaupljiva ali celo agresivna. Vsekakor je veliko priporočljiveje, da se o težavah posvetujemo z veterinarjem ali specialistom za vedenje živali. Najboljše od vsega pa je še vedno to, da poskrbimo, da se muca razgiba in utrudi zvečer – tako bo ponoči mir.

Avtor: Roman Turnšek

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)