Kako v dekoracijo doma vključiti umetnost

Umetniška dela so dobrodošla v dnevni sobi, v spalnici in celo v kopalnici.

22.5.2016 ob 7:00

umetnost3.jpg

Skrajni čas je, da v svoje prostore spustite malce umetnosti in najdete primerno mesto za vse umetnine, ki sicer varno shranjene čakajo, da jih postavite na ogled. Poglejte si nekaj nasvetov, kako z njimi popestriti dom.

Več uporabnih nasvetov poiščite na Facebooku.

Obesite jih nizko

Umetnin nikar ne obešajte previsoko. Izrazitejše bodo, če bodo nižje ter s tem bolj na očeh. Upoštevajte pravilo, ki se glasi, da naj bo spodnji rob slike od kavča, mize ali omare oddaljen največ od 20 do 40 centimetrov.


Če nameravate steno popestriti z večjimi manjšimi deli, prav tako upoštevajte prvo pravilo in najnižjo sliko obesite od 20 do 40 centimetrov nad pohištvom, ostale pa nad njo v enakomernih presledkih.

Če bi dela raje, kot obesili na steno, postavili na površino, se zdijo police in kamini idealna izbira. A primerna so tudi tla. Da, prav ste slišali. Večje slike, seveda v okvirju, postavite kar na tla ter jih prislonite ob steno. Presenečeni boste nad učinkom takšne oblike umetniške dekoracije. 

umetnost4.jpg

Barva za vsako priložnost

Barve, s katerimi boste oplemenitili prostor, prilagodite njegovemu namenu. Siva denimo pomirja in je zato idealna za dekoracijo spalnice. Uporabite različne odtenke.

Rumena spodbuja dobro voljo, zato so umetniška dela, v katerih prevladuje, dobrodošla za dnevno sobo. Dela, v katerih izstopa topla  oranžna, so odlična izbira za jedilnico, saj ta barva pozitivno vpliva na komunikativnost.

umetnost.jpg

Motive vedno lahko prilagodite prostoru: tiste s hrano obesite v kuhinjo, tihožitje v jedilnico in podobno. 

Ne pozabite na belo

Res se zdi pusta in neosebna barva, a zagotovo obstaja razlog, zakaj so v galerijah stene bele. Na njih umetniška dela resnično pridejo do izraza. Če so torej dela pisana, naj bodo stene bele, če v umetninah prevladuje bela, pa naj bodo stene bolj domiselno obarvane. 

Prostor prilagodite umetnosti

V prostoru določite središčno točko: z očmi poiščite mesto, na katerem se vam pogled, ko stopite vanj, najprej ustavi. Na ta del stene obesite umetnino in tej prilagodite ostalo opremo.

Detajle izberite v barvi, ki na sliki prevladujejo. Pa naj gre za barvo blazin, vzorce dekorativnih tkanin, zaves ali senčnikov za luči.

Ni potrebno, da tema povsem nadvlada sobo, bo pa s pravim izborom dekoracije delo povezano z ostalim prostorom.

Ne pozabite na kopalnico

Tudi to lahko spremenite v galerijo. Dovolite si malo umetniške svobode in pokažite noro plat osebnosti. V kopalnico obesite najbolj nenavadna dela. Morda nad dejstvom, da je vaša kopalnica mala galerija, sprva ne boste navdušeni, a se boste nanjo privadili in vam bo ideja, da se kopate ob umetniških delih, vse bolj všeč.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)