27.10.2017 ob 4:55
Zaželeli ste si dobre guacamole omake, a ko ste se lotili priprav ste opazili, da so vam na tržnici podtaknili premalo zrel in zato še trd avokado. Ne opustite takoj načrtov temveč poglejte, kako lahko trd sadež kot bi mignili spremenite v mehkega.
Prvi način: uporabite pečico
Hočete, da se vaš avokado zmehča takoj? Torej ga zavijte v aluminijasto folijo, položite na pekač in ga segrevajte v pečici, ki ste jo predhodno segreli na 100 stopinj Celzija. V pečici ga pustite vsaj deset minut oziroma tako dolgo, da avokado doseže primerno mehkobo.
Zakaj deluje?
Medtem, ko se avokado v foliji segreva, se sprošča plin etilen, ta pa, ujet v ovoj, izjemno pospeši njegovo zorenje.
Zmehčan avokado odvijte iz folije ter ga položite v hladilnik, da se ohladi na za uživanje idealno temperaturo.
Drugi način: uporabite papirnato vrečko
Kupili ste torej trd avokado, ki bi ga radi čez nekaj dni vključili v vaš jedilnik na mehiški zabavi, a se bojite, da se do tedaj ne bo dovolj zmehčal? Nič hudega. Položite ga v papirnato vrečko, jo dobro zaprite in položite na kuhinjski pult.
Zakaj deluje?
Med zorenjem avokado, kot že rečeno, sprošča etilen, ki omogoča zorenje. V papirnati vrečki bo koncentracija plina kljub temu, da papir omogoča kroženje zraka, višja, kot če bi ga pustili na prostem.
V približno treh dneh bo sadež odličen za uživanje. Morda še prej, zato vsak dan preverite, kakšno je njegovo stanje.
Tretji način: uporabite drugo sadje
Podobno, kot pri prej nanizanih postopkih, ima znova glavno vlogo etilen. Količino tega je mogoče povečati tako, da avokado položite v družbo drugega sadja, denimo jabolk ali banan. To prav tako sprošča omenjeni plin in pospešuje zorenje.
Četrti način: pomagajte si z moko
Na dno papirnate vrečke nasujte moko. Približno tri žlice bo dovolj. V vrečko položite avokado in jo dobro zaprite. Tako je mogoče povečati koncentracijo plina etilena in pospešiti zorenje sadeža, hkrati pa ga zavarovati pred napadom glivic ali plesnivih spor.
Tako kot pri avokadu, so zadnji trije načini učnkoviti tudi tedaj, ko vam v roke prideta trda in zato še trpka kivi ali kaki, vi pa komaj čakate, da bi se z njima posladkali.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar