Kako po nakupih v Ikeo, da na blagajni ne boli glava (nasvet naše novinarke)

Najboljši učitelj so izkušnje. A zakaj bi se učili na lastnih napakah, če se lahko na mojih.

17.2.2021 ob 5:50 | Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Kako po nakupih v Ikeo, da na blagajni ne boli glava (nasvet naše novinarke)

Še malo, čisto malo in kmalu se bodo na stežaj odprla vrata švedskega prodajalca s pohištvom v Ljubljani. Jaz sem odprtje trgovine težko pričakovala, priznam. Pred enim letom, ko sem opazila, da so začeli skrivnostno izginjati globoki krožniki, sem si rekla, da novih enostavno ne bom kupila, da bom počakala do jeseni in jih kupila v Ikei, ker je to najbolj praktično, saj lahko, ko se eden razbije, enostavno kupiš novega iz iste kolekcije in set je znova popoln. Ker se trgovina še ni odprla, je bilo v tem času seveda časa za razmišljanje na pretek in spisek stvari, ki jih 'nujno' potrebujem in jih je 'treba' kupiti je vse daljši in daljši.

Tisti, ki ste že kdaj bili v Ikei, veste, da to ni trgovina, v katero greš samo malo pokukat. Ne, ne … S takšnim mišljenjem nikar ne hodite tja, saj boste na blagajni krepko obžalovali to odločitev. To je trgovina, v katero je treba iti z izdelanim načrtom. Sama sem to morala izkusiti na lastni koži, ko sem pred mnogimi leti šla tja iskat nekaj drobnarij, ki so na koncu stale toliko, kot da bi tam kupila pohištvo za dnevno sobo. To ne pomeni, da sem kupila neuporabne in nepotrebne reči, nikakor. Le pripravljena nisem bila, zato me je celo pot od Italije do doma bolela glava. Spomnim se, da sem se celo pot prepričevala, da to niso bili zgrešeni nakupi, da se je na dolgi rok izplačalo, saj 'kdo ve, kdaj bom spet šla'.

Seznam pa ni bil edina varovalka. Za vsako stvar, ki sem jo položila v nakupovalni voziček, sem ceno vpisala v telefon.

Kako sem se obvladala zapravljivko v sebi

Pred naslednjim nakupovalnim podvigom sem se dobro pripravila. Kar nekaj ur sem si vezla, da sem pregledala njihovo stran in prelistala katalog. Zabeležila sem si, katere izdelke sem nameravala kupiti. Vedela sem, koliko me bo vse skupaj stalo in zato sem v trgovino zakorakala nekoliko bolj sproščeno. Seznam pa ni bil edina varovalka. Za vsako stvar, ki sem jo položila v nakupovalni voziček, sem ceno vpisala v telefon in tako sem točno vedela, ali sem v okviru razpoložljivih sredstev.

Tak način se je izkazal za izjemno učinkovitega iz več razlogov. Prvič, na blagajni me ni šokiral znesek. Drugič, kupila sem vse, kar sem nameravala in nič nisem pozabila. Tretjič, ker sem se držala načrta, sem se počutila izjemno dobro, o nakupovalnem glavobolu pa ni bilo ne duha ne sluha.

Če pa vseeno ne zaupate zapravljivki v sebi, pa obstaja tudi spletno nakupovanje. Slovenska Ikea bo svojo spletno trgovino odprla 25. februarja, že zdaj pa si lahko ogledate, kaj in po kakšni ceni, je tam na voljo. 

Preberite še: Sanjska Ikeina hišica ima samo 17 kvadratnih metrov, ki vas bodo navdušili (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Ikeina spletna trgovina že na ogled, nakup mogoče od 25. februarja naprej


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)