Kako brez solz narezati čebulo

Upoštevajte naše napotke in rezanje čebule ne bo več žalostno opravilo.

19.2.2016 ob 9:00

shutterstock_295234154.jpg

Če ob čebuli jočete kot majhen otrok, je čas, da spoznate načine, kako s tem opraviti za vedno. Preverite, kako bodo solze ob rezanju čebule postale preteklost.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ohladite jo. Preden se lotite rezanja čebule, jo za 15 minut položite v zamrzovalnik. Ohlajena med rezanjem sprošča manj snovi, ki dražijo sluznice in izzovejo solze. Samo nikar je v zamrzovalniku ne pustite predolgo, da ne bo za rezanje pretrda. 

Pomoč kruha. Preden se lotite rezanja čebule, v usta položite košček kruha in ga tam pustite dokler ne končate. Oči bodo sicer še pekle, ne bodo pa se solzile. Kruh bo namreč preprečil, da bi dražeče začele sprožati potoke solza. 

Pomoč limone. Rezilo noža premažite s sokom limone. Limonska kislina bo nevtralizirala encime, ki povzročajo solze. Slaba plat tega načina pa je, da boste z limono morali natreti rezilo vsakič, preden boste zarezali v čebulo. 

Pomoč sveče. Prižgite svečo in jo postavite zraven deske za rezanje. V njen plamen se bodo ujeli hlapi iz čebule in tako ne bodo dosegli vaših oči. 

Oster nož. In še za konec: dober oster nož je tudi v tem primeru vaš zvesti prijatelji. Ob rezanju z njim se namreč poškoduje manj celic in čebula zato sprošča manjšo količino dražečih snov, kot kadar uporabljate top nož.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)