Slovenka izvedla eksperiment: Imaš 20 evrov za ves teden (in nahraniti moraš dva prazna želodčka)

"Za umret stresno je nakupovati z 20 evri v žepu. Kuhanje in načrtovanje obrokov pa ti vzame veliko več časa, kot ga imajo ljudje, ki jim to ni eksperiment, ampak način preživetja," priznava tviterašica.

14.9.2022 ob 10:38 | Foto: Getty Images

Piše:

M. J.

Slovenka izvedla eksperiment: Imaš 20 evrov za ves teden (in nahraniti moraš dva prazna želodčka)

Gospodarstvo se ohlaja, mnogi napovedujejo recesijo. Kaj se je zgodilo med zadnjo, se neradi spominjamo: mnogi so izgubili službe, mnogim so se plače (tudi nekatere pokojnine) znižale, država je pas zategovala, kjer ga je lahko.

Zato ni nič čudnega, če misel na tiste čase vzbudi tesnobne občutke, kot tudi to, da nekateri preizkušajo možnosti, s koliko denarja sploh lahko preživijo mesec.

Test slovenske tviterašice

"Čeprav imam stabilen dohodek, je veliko moje tesnobe povezane z denarjem in strahom, da ne bom mogla preživeti, če se mi kaj zgodi," piše slovenska tviterašica, ki je v zadnjih dneh s svojim zapisom pritegnila kar nekaj pozornosti.

Avgusta je namreč izvedla eksperminet, koliko hrane njena družina, ki šteja dva člana in ki ne uživa mesa, potrebuje za preživetje.

Za umret stresno je nakupovati z 20 evri v žepu.

Pod črto je ugotovila, da slabih 20 evrov vsak teden. V štirih tednih, kolikor se jih zvrsti v mesecu, torej dobrih 80 evrov, saj ima mesec navadno 30 oziroma 31 dni.

A to je daleč od enostavnega, saj je "za umret stresno nakupovati z 20 evri v žepu, kuhanje in načrtovanje obrokov pa ti vzame veliko več časa, kot ga imajo ljudje, ki jim to ni eksperiment, ampak način preživetja". 

Pa poglejmo, kaj je bilo na mizi družine, ki ne uživa izdelkov živalskega izvora.

Trije obroki in prigrizki

V njunem primeru so bili na mizi vsak dan zajtrk, kosilo in večerja, pa še prigrizki povrhu vsega.

Tviterašica je skrbela, da je v prehrano vnesla proteine in maščobe (iz spodaj naštetih sestavin je videti, da tudi ogljikove hidrate), priznava pa, da je pri tako omejenem budžetu težko biti inovativen, zato so se sestavine kar ponavljale.

Ko vzamemo v roke dvajsetaka, kaj si dvočlanska družina sploh lahko privošči? 

  • zajtrki: kosmiči s sadjem in semeni, arašidovo maslo, kruh z domačimi zelenjavnimi namazi/humusom, domači ovseni piškoti, umešan tofu, palačinke, zelenjavni muffini;
  • kosila: sendviči z doma izdelanimi polpeti, testeninske solate, polnjene bučke, burrito, muffini in kar je ostalo od večerje;
  • večerje: lečina/krompirjeva juha, kumare v omaki, sataraš, burgerji, pečen krompir z zelenjavo, repa in pire, veganski golaž, testenine z lečino omako, pasulj;

Ker ni omenjenega sadja, so jo bralci zapisa vprašali po njem. Avtorica razkriva, da je bilo na mizi, a z omejitvami. Kupovala je »kar je bilo znižano: limone, banane, lubenica in zmrznjeni gozdni sadeži – slednji so bli kar udarec po žepu.«

Najbolj denarnico izpraznita kava in mleko

Poleg spodbudne ugotovitve, da lahko preživita s slabimi 20 evri na teden, je prišla do zaključka, da njun budžet najbolj obremenjujeta kava in mleko (v tem času je pripravljala svoje ovseno mleko in po tem poskusu razkriva, da ga ne načrtuje delati nikoli več).

Izkazalo se je tudi, tako tviterašica, da je peka kruha bistveno lažja, kot je mislila, kuhanje čičerike pa težje, kot je predvidela.

Malo sem pomirjena, ker vem, da zmorem svoje izdatke še malo zmanjšati, če bo treba.

Ni pa to edino: »Nikoli več v življenju ne rabim druženja, hrane v restavracijah, oblačil in kozmetike.«

Žal je ugotovila tudi, da bi se v "varčevalnem načinu" življenja morala odpovedati športu, ki je največji luksuzni – če temu lahko rečemo tako, saj je rekreacija naložba v zdravje! – odhodek na mesečni ravni.  

Sam poskus jo je na koncu vendarle nekoliko pomiril, saj se zdaj zaveda, da ima na odhodkovni strani družinske bilance nekaj rezerve, če bi bila potreba po rezanju družinskih izdatkov. Na koncu je še dodala, da se zaveda, da ima privilegij, da lahko vsak mesec nekaj privarčuje.

Zapis je povzet z družabnega omrežja Twitter, svoj varčevalni eksperiment pa je spisala tviterašica z uporabniškim imenom @chebella_.

Nedavno smo pri sedmih trgovcih popisali osnovne prehrambene izdelke, dodali pa smo še tampone in vložke. Kaj smo ugotovili, preberite v članku Za košarico 13 osnovnih izdelkov smo popisali cene v Sloveniji (in našli najcenejšo ponudbo!).

Morda vas zanima še Tuna v konzervi: Koliko jih lahko pojemo (in zakaj ni pametno odliti olja, v katerem je!).


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)