Dva izjemna recepta s čokolado (s podpisom chefa Uroša Štefelina)

Okus kraljice na krožniku.

14.4.2023 ob 11:45 | Foto: Hiša Linhart | Avtor: K. M.

Dva izjemna recepta s čokolado (s podpisom chefa Uroša Štefelina)

V Radovljici se kar naprej dogaja. Najslajše slovensko mesto bo ta konec tedna dišalo po čokoladi. Festival čokolade bo že deseti kulinarični festival z bogato ponudbo pralin, čokoladnih tablic in drugih čokoladnih grižljajev, kuharskih šovov in posebnih čokoladnih doživetij.

Prireditev, ki bo potekala v soboto in nedeljo, bodo nocoj, v petek, z večerjo odprli trije mladi chefi. V Hiši Linhart bodo jedi s čokoladno noto postregli Tomaž Bratovž (Restavracija JB), Darko Krstev (Restavracija Strelec) in Martin Zupanc (Hiša Linhart), vse pod budnim očesom svojih mentorjev Janeza Bratovža, Igorja Jagodica in Uroša Štefelina.

Tokratna recepta sta podpisala chef Uroš Štefelin in Martin Zupanc.

RATEŠKI (ŠPRESOVI) KRAPI S HRENOM Z BELO ČOKOLADO

Potrebujemo:

Za testo (za 40 krapov):

  • 1000 g ostre moke
  • 500 g krompirja
  • 2 jajci
  • 100 g rjavega masla
  • sol

Za nadev (za 4 krape):

  • 1800 g polente trdinke
  • 420 g kozjega sira
  • sol

Za čemaževo majonezo:

  • jajce
  • 2 rumenjaka
  • žlico gorčice
  • 4 žlice jabolčnega kisa
  • 8 g soli
  • 90 g čemaževega pesta
  • olje

Za hren z belo čokolado:

  • 200 g pastinaka
  • 200 g vode
  • 50 g smetane
  • 20 g svežega hrena
  • 20 g bele čokolade
  • sol

Za vloženo šalotko (na zalogo):

  • 20 šalotk
  • 300 g jabolčnega kisa
  • 200 g vode
  • 100 g sladkorja

Sestavine za testo zgnetemo.

Za nadev drobno nariban sir stopimo v polenti in solimo.

Iz testa naredimo kroge, jih nadevamo in oblikujemo v krapce. V vreli vodi jih kuhamo približno 5 minut.

Za šalotko, ki jo vložimo na zalogo, najprej šalotko razlistkamo. Pokuhamo jo 10 minut in vložimo.

Za pripravo hrena z belo čokolado najprej pastinak skuhamo v vodi, odcedimo in v mešalniku zmeljemo z drugimi sestavinami.

Receptura je narejena za 40 krapcev, ki jih lahko zamrznemo in večkrat pripravimo okusen obrok.

Za predjed serviramo enega, za glavno dva ali tri, odvisno od jedca. Okrasimo s čemaževo majonezo, zelenjavno omako, hrenom z belo čokolado in tremi do petimi listki vložene šalotke ter vloženim čemaževim popkom.

KROPARSKA ŽONTA NA TRDINKI S TARTUFOVO PENO IN KAKAVOVIMI ZRNI

Potrebujemo:

Za kroparsko žonto:

  • 300 g telečjih jeter
  • 100 g čebule
  • 100 g moke
  • 0,5 l vode
  • 2 žlički vinskega kisa
  • sol
  • beli poper

Za polento:

  • 50 g polente
  • 2,5 dl goveje jušne osnove
  • 10 g peteršilja
  • 5 g timijana
  • sol
  • beli poper

Za tartufovo peno:

  • 50 g krompirjeve vode
  • 50 g sladke smetane
  • 17 g oljčnega in tartufovega olja
  • 5 g črnih tartufov

Za kroparsko žonto na olju zlato rumeno prepražimo moko. Nanjo stresemo nasekljano čebulo in pražimo toliko časa, da se čebula razpusti. Dodamo na majhne koščke narezana telečja jetra. Zalijemo z vodo in kuhamo toliko časa, da se razpusti. Dodamo kis, solimo in popramo.

Polento skuhamo v jušni osnovi skupaj s peteršiljem in timijanom. Solimo in popramo.

Za tartufovo peno krompir skuhamo. Shranimo krompirjevo vodo. Krompir zmeljemo v mešalniku. Vmes prilivamo krompirjevo vodo, sladko smetano in olje. Mešamo toliko časa, da dobimo homogeno emulzijo. Dodamo drobno naribane tartufe in solimo. Posujemo s kakavovimi zrni.

Preberite še: Čokoladna rapsodija: razkošna pita brez peke iz samo petih sestavin (video)

Morda vas zanima tudi: Rožiči: odlični branik imunskega sistema


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)