Dom si zasluži lepo jedilno mizo

Ta lahko bistveno spremeni jedilnico ali jedilni kot.

5.1.2016 ob 2:00

05_miza.jpg

Čeprav številni največ pozornosti pri opremljanju namenijo dnevni sobi, pa bi morala biti jedilnica z jedilno mizo na čelu tista, na katero se osredotočimo. To je namreč prostor druženja, zbiranja družine in preživljanja lepih trenutkov ob hrani in pijači. Jedilnica mora biti v skladu s kuhinjo in dnevno sobo, saj v večini domov povezuje ta dva prostora. A predvsem mora biti funkcionalna in lepa. Pri tem pa ima največji učinek prav jedilna miza.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Prva zahteva pri izboru tega kosa pohištva je, da je funkcionalen. Pozorni moramo biti, da ima toliko prostora, kolikor sedežnih mest potrebujemo. Za dodatne obiske je priporočljivo, če jo lahko povečamo. Hkrati pa ne sme biti prevelika, torej mora biti skladna z jedilnico. Pogosta napaka je, da zavzame preveč prostora.

Okrogle mize so bile v prejšnjih obdobjih izjemno priljubljene, potem so utonile v pozabo, zdaj se znova obujajo. To je idealna izbira za manjša stanovanja, lepo pa funkcionira tudi v večjih jedilnicah. Deluje mehko in zavzame manj prostora. Površina mize iz kaljenega stekla ali kamna bo odpornejša, lesene pa so občutljivejše, a veliko bolj tople in domače. Pri izboru materiala se seveda oziramo na preostale elemente, smernice pa narekujejo izbor lesa ali kamna, še posebno marmorja.

Modno je tudi kombiniranje materialov. Priljubljene so take, ki imajo vrhnjo ploščo v enem materialu ali barvi, noge pa v drugem. S tem ustvarimo vizualno popestritev, hkrati pa se z materialom lahko pozabavamo tudi pri opremljanju dnevne sobe ali kuhinje. Steklena miza bo bolj klasični izbor, ki pa je odličen za majhne sobe, saj vizualno ne zapolni prostora.

Ne glede na to, katero mizo boste izbrali, pri izbiri stolov ni treba upoštevati njene barve in materiala. Prav tako ni nujno, da so vsi enaki. Ravno pri stolih lahko pokažete kreativnost in prostor začinite s pestrim naborom tega kosa pohištva.

Avtorica: Da. M.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)