Bio odpadke odslej preprosto v kompostnik na vašem pultu (Bokashi Organko 2)

Na prodajne police je prispel prenovljen, funkcionalno izboljšan in dizajnersko dovršen kuhinjski kompostnik za domače krožno gospodarjenje in trajnostno naravnanost gospodinjstev - Bokashi Organko 2.

21.9.2018 ob 7:14

Bokashi_Organko_skaza_kompostnik_0.jpg

Bokashi Organko 2 je kuhinjski kompostnik za domače krožno gospodarjenje in trajnostno naravnanost gospodinjstev.

Prva različica kuhinjskega kompostnika Bokashi Organka je postala uspešnica podjetja Skaza takoj, ko so ga leta 2011 predstavili javnostim.

Uporabniki so takoj in z navušenjem sprejeli njegovo ključno vrednost – zbirati organske odpadke tam, kjer nastanejo, v kuhinji in jih koristno uporabiti za nov življenjski krog.

Nova različica ima olajšano odpiranje pokrova, nekaj manjšo prostornino, ki znaša 9,6 litra, prirejeno sodobnim družinam, predvsem pa njegovo mesto uporabe postaja vidno mesto na kuhinjskem pultu, saj predstavlja dodano vrednost sodobnim kuhinjam.

Bokashi Organko predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma, saj biološki odpadki gospodinjstva postajajo vir za nov življenjski krog.

S pomočjo posebnega naravnega posipa odpadki v tem kompostniku namreč ne zgnijejo, pač pa fermenirajo. S tem uporabniki dobijo izvrstno osnovo za domači kompost, fermentacijska tekočina je odlično gnojilo za domače notranje in zunanje cvetje ter vrtnine. Tekočina je tudi učinkovito čistilo za domače odtočne cevi.

Tudi sam kompostnik je naravi prijazen, surovina zanj namreč prihaja iz reciklata. Praznjenje kompostnika je potrebno le dvakrat mesečno, družina pa prihrani pri nakupu biološko razgradljivih vrečk, saj te niso potrebne.

Ob vsem tem Bokashi Organko preprečuje neprijetne vonjave ali zbiranje insektov, kar običajno spremlja druge oblike zbiranja bioloških odpadkov.

Bokashi_Organko_skaza_kompostnik_3.jpg

Prihranke zaradi uporabe Bokashi Organka v domačih gospodinjstvih beležijo tudi komunalna podjetja, ki se jim za okoli 20 do 25% zmanjša volumen pobranih bioloških odpadkov na družino.

Učinek se multiplicira s široko uporabo v naseljih in mestih, komunalna podjetja pa nižje stroške lahko prenesejo na nižjo ceno komunalnih storitev za prebivalce.

Uspešno sodelovanje na tem področju so v Skazi začrtali s hvaškim mestom Osijek že pred leti, ki je postalo prvo zeleno mesto na Hrvaškem.

Zgodbo ustvarjanja Bokashi Organka 2 je potrebno povezati v celoto tudi skozi embalažo.

Gre za večnamenski valj, ki že s svojo atraktivno obliko nakazuje formo izdelka in z barvami komunicira, da gre za izdelek, ki omogoča trajnostno življenje. Je preprosta in funkcionalna, z le tremi sestavnimi deli, ki so med seboj vezani popolnoma brez lepil in brez odvečnih materialov po principu eko designa.

Celotna embalaža je iz materialov, ki jih je možno ponovno 100% reciklirati. Kupci jo lahko uporabljajo kot koš za papir, stol, priročno odlagalno površino, stojalo za rože. Z novo uporabo podpira vizijo trajnosti in krožnega gospodarstva podjetja. A to še ni vse!

Bokashi_Organko_skaza_kompostnik_2.jpg

Embalaža Bokashi Organka 2 je medij, ki ponuja popolnoma novo dimenzijo prikaza izdelka in njegove zgodbe s pomočjo t. i. obogatene resničnosti.

Ta tehnologija omogoča, da embalaža postane interaktivna, uporabniku pa omogoča, da s pomočjo kamere na mobilni napravi v resničnem svetu vidi navidezne elemente.

Kupci Bokashi Organka 2 si tako izdelek že v trgovini lahko virtualno postavijo neposredno v njihov dom, na kuhinjski pult in si ogledajo celotni krog uporabe izdelka.

Z izdelkom so zato mnogo hitreje povezani, njihova stopnja vključenosti in pozornosti je znatno višja, dodatne informacije pa dobijo v brezpapirni, eko obliki.

S tovrstno rešitvijo želijo v Skazi tudi zmanjšati obseg papirja in potrditi njihovo ekološko in trajnostno naravnanost. Uporabnikom želijo z novo embalažo približati novodobne tehnologije, s katerimi lahko tudi sami pripomorejo k varčevanju z naravnimi viri.

Pripravila: Š. S.
Foto: gradivo podjetja Skaza


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)