Bi živeli v srednjeveški graščini? Ta Slovenka dejansko živi! Pokukajte v njen dom (FOTO)

Turtzturn je 600 let star nekdanji obrambni stolp nad Kamnikom, graščina, ki je postala prijeten in sodoben dom, ki ga družina Rauter naravnost obožuje.

13.5.2022 ob 1:12 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Bi živeli v srednjeveški graščini? Ta Slovenka dejansko živi! Pokukajte v njen dom (FOTO)

Življenje na gradu kot v pravljici živi Sanja Rauter in njena družina. V graščini Turtzturn, ki je del nekdanjega mestnega obzidja in je stara 600 let, so si ustvarili svoj sanjski dom. In če kdo morda pomisli, da mora biti življenje v graščini zagotovo pusto in hladno, se lahko ob pogledu na utrinke iz njihovega doma, ki jih na instagramu objavlja Sanja, že na prvi pogled prepriča, da je vse prej kot to.

Obdani s čudovitim vrtom in naravo, so si ustvarili sodobno in svetlo domovanje, iz katerega veje veliko spoštovanja do zgodovine hiše in kulturne dediščine, ki jo imajo v lasti.

Kot pripoveduje Sanja, ki je bila z dušo in srcem predana obnovi in zdaj tudi vzdrževanju njihovega doma, je dvorec v družini Rauter že dobrih sto let, podedoval pa ga je njen mož Uroš.

»Prvotno je to hišo kupil možev praded. Midva sva lastnika 15 let, dvorec nama je podaril možev dedek, a sva morala petino še izplačati. Šele ko sva to uredila, sva se podala v prenovo,« je uvodoma povedala o domovanju, v katerem ob zakoncih Rauter kraljujejo še njuni trije sinovi in kuža.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sanja (@moj_sanjski_dom)

Zahtevna in temeljita prenova

Dvorec, v katerem je sicer njen mož preživljal otroštvo, sicer pa je v njem živel njegov dedek, je bil kajpak potreben temeljite osvežitve in prenove.

»Ni bilo centralnega ogrevanja, prostori so bili zelo temni, socialistično opremljeni, z majhnimi okni. Prenova je bila konkretna, znotraj smo prenovili vse stene, tla, v spodnjem nadstropju smo naredili tudi izkop, položili izolacijo in inštalacije, talno gretje in tako dalje. V zgornjem nadstropju smo obdržali krasen parket, napeljali centralno napeljavo. Imamo visoke strope, ogrevamo se na pelete, ki dajejo močno temperaturo, da imamo dovolj toplo čez zimo,« je naštela.

Pri preurejanju dvorca v sodoben in funkcionalen družinski dom je bilo treba veliko iznajdljivosti. Sanja se je sama, brez pomoči arhitektov in notranjih oblikovalcev, lotila velikega izziva in razrešila uganko nefunkcionalno razporejenih prostorov.

»Mož mi je pri tem pustil proste roke. Vse je bilo dobro premišljeno, prilagajali pa smo se sproti. Sprva smo imeli zgoraj dnevne prostore in se pozneje prestavili. Zdaj je hiša dobila dokončno notranjo podobo, s svetlimi toni sva jo zdaj naredila svetlo, zračno, svežo.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sanja (@moj_sanjski_dom)

Krasna stara, razpokana fasada

Dela je bilo ogromno, težko se je bilo prilagajati z materiali, vse je dražje pri takšni obnovi, pove. Hiša je zdaj popolnoma prenovljena, vključno z okni, tudi streha je nova. Fasada ostaja stara.

»Mož si jo želi obnoviti, jaz pa ne. Lepa se mi zdi, takšna kot je, ima patino, je razpokana in zame krasna.«

Eden za drugim prostori v dvorcu jemljejo dih, prav tako starinski predmeti z neprecenljivo vrednostjo, ki odražajo dolgo zgodovino zgradbe.

»Pazljivo je bilo treba delati s pohištvom, vsa vrata sva ohranila stara in jih dala obnoviti. Kombinirala sva modernejši slog z rustikalnim, z nekaj kosi, ki so še ostali v hiši, nekaj starin sva kupila. Zgornje nadstropje je opremljeno bolj moderno, da bolj diha.«

Kar nekaj kosov je v stanovanju, ki so dobili častno mesto in posebej izstopajo. Denimo kotna kredenca v dnevni sobi, ki je njihov najstarejši kos. Pa skrinja, v kateri je Uroševa prababica prinesla doto v to hišo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sanja (@moj_sanjski_dom)

Ohranili prvinskost, a dodali sodobnost

Njun občutek za estetiko in spoštovanje kulturne dediščine je bil ključnega pomena.

»Vse sem želela obdržati tako kot je, a hkrati narediti tudi funkcionalni dom, sodobno. Oba dva sva zelo spoštljiva do teh stvari, oba sva si želela ohraniti avtohtonost, prvinskost. Gre za kulturno dediščino, ki je dediščina vseh nas,« pripoveduje, da si sicer dvorec redno hodijo ogledovat turisti, česar sicer ne marajo preveč in zato zaklepajo vrtna vrata pred nenapovedanimi obiskovalci.

»Zelo cenimo zasebnost, ki jo imamo in ne nameravam je deliti. Smo pa v prejšnjem letu sprejeli nekaj napovedanih skupin in jim razkazali dvorec,« pravi.

Sanja zelo rada pokaže enega svojih najljubših kotičkov, ki ga je v celoti preuredila sama. To je letna kuhinja, nastala iz nekdanje dedkove delavnice.

»Je povsem moje delo, lastnoročno sem s sten pobila vse nanose, to dotrajano pohištvo sem obnovila, prenovila stene, po tleh položila bobrovec, ki je bil na strehi in tako smo uporabili tudi te stare materiale. Naredila sem prijetno, zame čarobno letno kuhinjo, ki je poleti kar glavna naša kuhinja. Tu je izhod na bazen, zunaj je žar in tako imamo vse, kar potrebujemo.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sanja (@moj_sanjski_dom)

Pod hišo rovi in bunker

Skupaj s preurejanjem hiše so ročna dela in ustvarjanje iz hobija prerasla tudi v posel. Ustvarjalne sanje se imenuje njena blagovna znamka, izdeluje različne personalizirane izdelke za dom, za darila. Te dni, ko se bliža konec šolskega leta, je že zasuta z naročili.

»Očitno sem človek, ki ne more brez hobijev. Zdaj ko je ta prejšnji hobi že postal služba, pa je hobi postal instagram profil Moj sanjski dom.«

Zaveda se, da bi bilo škoda, da ne bi delila s svetom tega idiličnega domovanja, zato se je tudi odločila širši javnosti pokazati posamezne zanimive detajle njihovega zanimivega domovanja.

Teh po natanko letu dni objav ne zmanjka. Dvorec obdaja velik francoski vrt z labirintom, posestvo je veliko več kot 6000 kvadratnih metrov, tam stoji tudi 300 let star kostanj, ki jim poleti daje hladno senco. Zunaj imajo tudi več kot 100 let star bazen, ki so ga povsem obnovili in ga v poletnih dneh s pridom izkoristijo.

Pod hišo je celo bunker iz druge svetovne vojne, ko so hišo zavzeli Nemci. Nekdanji obrambni stolp je bil tudi sicer povezan z rovi, s kapelico na Malem gradu. A kot je povedala, so ga med obnovo zazidali. »Ne bi bilo prijetno tu živeti z občutkom, da lahko kdo pride z druge strani,« pove v smehu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sanja (@moj_sanjski_dom)

Dobivajo milijonske ponudbe

Vse to daje življenju v hiši še večjo »pravljičnost«. »Meni je tudi v tem smislu lepo, krasno. Otrokom sicer sprva ni bilo najbolj všeč, na začetku so jo dojemali le kot staro hišo. A mislim, da se vse bolj zavedajo njene vrednosti, ki jo dejansko ima.«

Za Sanjo je življenje v tej hiši zares pravljica. Sanjski dom.

»Za koga drugega morda to ne bi bil. Tu smo sami, imamo svojo zasebnost, naravo in to zelo cenimo. Življenje v tej hiši je sanjsko. Ne potrebujem enoprostorskega domovanja, kot ga imajo moderne, četudi so mi ta všeč. A ta hiša ima dušo.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sanja (@moj_sanjski_dom)

Turtzturn je njun vseživljenjski projekt, vanjo je vložena neprecenljiva vrednost lastnega dela, truda, načrtovanja, vzdrževanja. Ne skriva, da so jima že ponujali visoke, vrtoglave zneske za odkup, s katerimi bi bila preskrbljena do konca življenja.

»A to sva si zadala kot neko poslanstvo, v tem uživava. Zavestno odločitev sva sprejela, da bo potrebno delo. Ampak saj to je lepo, delati in vzdrževati. Ko imamo ob natrpanih urnikih kakšen prost konec tedna, da smo lahko samo doma, smo najbolj srečni.«

Preberite še: Detajl mojega doma: Manja Stević o opremljanju in prenavljanju stanovanja med epidemijo

Morda vas zanima tudi: Nepremičninski balon tik pred pokom? Presenetljive besede nepremičninskih posrednikov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)