20.6.2018 ob 7:47
So živila, ki jim je s hranjenjem v hladilniku mogoče podaljšati rok uporabnosti. In so takšna, ki jim prav shranjevanje v njem škoduje. Poglejte seznam tistih, ki ne sodijo vanj. Sestavili so ga na portalu Pure Wow. Nekatera, ki so se znašla na njem, vas bodo zagotovo presenetila.
Melone
Sadeže s trdim olupkom, kot so lubenice in melone, pustite na sobni temperaturi in jih v hladilniku ohladite šele tik preden z njimi nameravate postreči. Tako bodo pred uživanjem povsem dozoreli. Edina izjema je medena melona, ki potem, ko je enkrat obrana, ne zori več.
Paradižniki
Paradižniki so najokusnejši, kadar so segreti na sobno temperaturo. V hladilniku se njihov okus izgubi in postanejo kašasti.
Krompir
Prenizke temperature povzročijo, da se škrob v krompirju spremeni v sladkor, gomolji zato dobijo rahlo sladek okus. Raje jih hranite v mrežasti ali papirnati vrečki v hladnem, temnem prostoru. V kleti ali pod koritom.
Čebula
Tudi čebula v hladilniku postane kašasta, poleg tega zaradi vlažnega okolja hitreje začne gniti. Shranjujte jo tako, kot krompir. Primerna za shranjevanje čebule je tudi odslužena najlonska nogavica.
Kruh
Kruhu hladno okolje v hladilniku ne odgovarja. V primerni posodi ga lahko pri sobni temperaturi shranjujete en teden, če ga boste zamrznili, bo uporaben do treh mesecev.
Med
Pri nizkih temperaturah med hitreje kristalizira. Tudi zanj je zato primernejša, od police v hladilniku, tista v omari.
Kava
Kavna zrna, cela ali mleta, se v hladilniku navzamejo vonjav drugih živil. Zato jih v originalni vrečki ali posebni, dobro zaprti posodi shranjujte v omari.
Bazilika
Za razliko od ostalih svežih začimb bazilika pri nizkih temperaturah izgubi pravi okus in aromo, poleg tega se v hladilniku navzame vonjev drugih, v njem shranjenih živil. Raje sveža stebla z listki shranjujte na pultu v kozarcu vode tako, kot sveže cvetje.
Maslo
Čeprav je izdelano iz pasteriziranega mleka, masla ni treba in ga ne bi smeli shranjevati v hladilniku. Mesto zanj je v primerni posodi na kuhinjskem pultu. Poskrbite le, da bo posoda, v kateri ga shranjujete, neprodušno zaprta in da temperatura v vaši kuhinji ne bo presegla 20 stopinj Celzija. Tako boste maslo lahko vsakič brez težav namazali na rezino kruha. Menite, da celega zavojčka ne boste porabili pravočasno in se bo njegova vsebina zato pokvarila? Torej ga v posodico pospravite samo četrtino, ostalo pa pustite v hladilniku.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar