8 malenkosti, s katerimi bo dom postal sprostitvena oaza

Če vas tedaj, ko za seboj zaprete vrata doma, pogosto prevzame slaba volja poskrbite, da bo po novem povsem drugače.

21.10.2018 ob 3:40

dom_okno_caj_skodelica_sreca.jpg

Po dolgem, napornem dnevu se, siti in naveličani vsega, vrnete domov. V svoj kotiček, kjer naj bi se počutje hitro izboljšalo in naj bi resnično lahko uživali v okolju, ki vas navdaja le s pozitivno energijo ter dobro voljo.

A morda temu ni tako. Kajti veliko je dejavnikov, ki tudi v malih nebesih škodujejo mentalnemu zdravju ter ste zaradi njih slabe volje in potrti. Torej je čas, da se zazrete naokoli in z drobnimi spremembami poskrbite, da bo vaš dom res vaša oaza miru, kotiček za sproščanje in zavetje pred zunanjim svetom. Kako to doseči, svetuje Pure Wow.

Odstranite zavese

Prebivalci Skandinavije ta trend in njegov vpliv na počutje že dobro poznajo. Prisegajo namreč na okna brez zaves in senčil. Tako v dom pride več svetlobe, pogled skozi stekla je jasnejši, sončni žarki in dnevna svetloba pa na razpoloženje vplivajo veliko bolje, kot mračni in zatemnjeni prostori. Za jutra, ko vam je dano dlje spati, si omislite spalno masko.

okno_roze_radio_polica_dom_micna.jpg

Priskrbite si koledar

Res je, na telefonu imate nešteto opomnikov in skoraj nemogoče se vam zdi, da bi kaj pomembnega zamudili. A resničen pregled nad vsem, kar vas čaka, boste imeli le, če boste pomembne dogodke, sestanke in opravila zapisali na čisto običajen, papirnat koledar. Tega ne more v smislu dobrega počutja nadomestiti nobena aplikacija.

koledar_ura_loncnica_svincnik_micna.jpg

Skrite posledice sodobne tehnologije

Podaljški, kabli, modemu, ruterji. Znanost res napreduje, a tisto, kar ta napredek prinaša, ni vedno prav estetsko. Saj veste, kakšne volje ste tedaj, ko pod mizo vzrete gnezdo kablov. Pogled na takšne in drugačne napeljave, utripajoče lučke in škatlice, ki so vse prej kot lepe oblike, ni ravno vzrok za dobro voljo. Zato poskrbite, da bodo čim bolj skriti. Pa čeprav to pomeni, da pred modem postavite lepo lončnico.

dom_elektronika_micna.jpg

Vsak dan pospravite

Ni treba, da vsak dan brišete prah, sesate in drgnete ploščice, a malo osnovnega reda ne bo škodovalo. Redno vzdrževanje tega vam na dan ne bo vzelo več kot deset minut. Uporabljene skodelice pospravite v pomivalni stroj, posode ne puščajte v koritu, perilo naj ne leži po stanovanju, pulti naj bodo čisti. Vrnitev domov bo tako veliko prijetnejša, kot če bi stopili v neurejeno stanovanje.

kuhinja_pult_stedilnik_micna.jpg

Prižgite listke žajblja

S svojim vonjem žajbelj pomirja in takoj prikliče dobro voljo. Prižgite zato nekaj njegovih posušenih listkov ter uživajte v aromi, ki zagotavlja občutek domačnosti in prinaša dobro počutje.

zajbelj_listki_micna.jpg

Pod prho obesite vejico evkaliptusa

Medtem, ko se boste prhali, bo para poskrbela, da se bo iz dišečih listkov sproščal prijeten vonj, ki spominja na sprostitveni center. Ne samo, da bo cela kopalnica lepo dišala, hkrati vejica predstavlja lep okras, njena aroma pa pomiri napete živce.

evkalipus_veja_micna.jpg

Pomagajte si z eteričnimi olji

Morda imate že imate izparilnik za eterična olja, a nanj ste čisto pozabili. Torej ga znova uporabite. Nakapljajte vanj olja, ki se ponašajo s pomirjujočim učinkom. Denimo eterično olje sivke. Celo stanovanje bo dišalo po njej, vi se boste pomirili in zvečer lažje zaspali. Seveda lahko izbiro olja prilagodite sebi in svojemu okusu.

etericna_olja_micna.jpg

Omislite si zeliščni vrtiček

V cvetlične lončke posadite baziliko, meto, peteršilj, rožmarin in druge dišavnice. Že pogled nanje vas bo razveselil, k dobremu počutju bosta pripomogla njihov vonj in čistejši zrak, so čudovit zelen okras in za konec: med pripravo jedi jih boste imeli vedno pri roki.

 

zelisca_loncki_kuhinja_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Odličen način za premagovanje zatohlega vonja v omarah ali pa Tako je mogoče najeto stanovanje spremeniti v dom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)