7 stvari, ki jih TAKOJ nehajte metati v straniščno školjko

Kolikokrat se je že zgodilo, da ste v straniščno školjko vrgli vlažilni robček ali šop las?

7.2.2019 ob 5:10

stranisce_skoljka_wc_smeti.jpg

Ko smo v kopalnici, je šop las, ki je ostal na krtači, najbolj preprosto odvreči v straniščno školjko. Ampak, ali ste vedeli, da lasje ne sodijo tja? Morda boste presenečeni, ko boste prebrali, da to ni edina stvar, ki nikoli ne bi smela pristati v stranišču.

»Školjka ni koš za smeti. Edine tri stvari, ki sodijo tja so urin, blato in toaletni papir,« je opozoril Steven J. Hausman, član washingtonske sanitarne komisije. Opozoril je, da bi prav iz tega razloga morali poleg straniščne školjke vedno imeti tudi koš za smeti, saj se tisti, ki ga nimajo, pogosto odločijo, da iz priročnosti odpadke vržejo v školjko. 

 1. Bombaž
  Tamponi, vložki, palčke za čiščenje ušes… to so tri stvari, ki res ne sodijo v školjko. Bombaž na teh pripomočkih je pogosto razlog za zamašitev, saj ni razgradljiv.
 2. Vlažilni robci
  Nikar jih ne mečite v školjko, niti tistih, za katere piše, da lahko končajo tam. Ti robci se ne raztopijo in ko enkrat pridejo v cev, boste verjetno morali na pomoč poklicati strokovnjaka, saj radi zamašijo cevi. In uničujejo okolje!
 3. Lasje
  Ko boste naslednjič čistili svojo krtačo za lase ali pobirali lase iz lijaka, jih nikar ne mečite v školjko. Tudi lasje so pogosto razlog za zamašitev odtočnih cevi.
 4. Kondomi
  Seveda ga je najlažje zalučati v straniščno školjko, a nikar ne delajte tega. To početje lahko povzroči velike težave. Da o hudem onesnaževanju okolja niti ne začnemo. 
 5. Pesek za mačje iztrebke
  Mnogim se zdi to najbolj priročno in praktično, a je daleč od tega, da bi bilo dobro za vaše odtočne cevi. Tudi pesek lahko povzroči precej preglavic.
 6. Stara zdravila
  Zdravila, ki jim je potekel rok trajanja, odvrzite v temu namenjene zabojnike. Zaradi njih se vam lahko zamašijo cevi, prav tako pa lahko zdravila povzročijo poškodbe na ceveh.
 7. Maščoba in olje
  Z oljem in maščobo, ki ostane od kuhanja, čim dlje stran od kopalnice ali stranišča. Maščoba se namreč obdrži na ceveh podobno kot holesterol na krvnih žilah.

Avtorica: P. Pa. 
Foto: Thinkstock

 Preberite še: Pozor, morda vam primanjkuje železa (znaki in kako ukrepati) ali pa 9 zaveznikov močnega spolnega poželenja (umestite jih na svoj jedilnik)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)