8.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Nekateri maslo pri pripravi različnih dobrot raje nadomestijo z margarino, drugi z oljem, tretji s svinjsko mastjo. A izbira maščobe ni pogojena izključno z okusom. Kajti dejstvo je, da nekatere jedi brez masla preprosto ne bodo uspele tako kot bi morale. Katere so brez dvoma najboljše z njim in tudi, kdaj ga ne bi smeli uporabiti?
Ko gre za kekse, pite, potico in druge kolače, v katerih maščoba igra pomembno vlogo, je maslo zagotovo boljša izbira od margarine. Kajti bogat okus in tekstura mlečnega izdelka znatno oplemenitita končni izdelek.
Ker margarina vsebuje večji odstotek vode, je tekstura peciva drugačna, kot če je v njem bogato maslo. Seveda se zamenjava odraža tudi pri okusu sladic.
V klasični francoski kuhinji med maščobami glavno vlogo igra maslo. Tega proti koncu kuhanja dodajajo v omake, kremne juhe, priloge in prikuhe. Kajti ta korak jedem pričara značilen okus in nežno teksturo.
Ne glede na to, s kakšno omako torej nameravate preliti testenine ali meso, z malce masla bo zagotovo okusnejša.
Zasluga za veliko slojev, iz katerega so izdelani rogljički in druga peciva iz listnatega testa, gre maslu. Brez te maščobe ni mogoče pripraviti kvalitetne in zapeljive tovrstne osnove.
Kajti vsebuje večji delež maščobe kot margarina, na drugi strani je v njem manj vode, prav ta kombinacija pa zagotavlja hrustljav in nežen končni izdelek.
Maslena krema ali po angleško buttercream je preprosta krema za krašenje tort. Glavna sestavina v njem je, kar že ime pove, maslo.
V 125 gramov zmehčanega vmešajte 200 gramov mletega sladkorja in tri žlice mleka. To je to. Okus pa očara le, kadar je krema pripravljena iz masla in ga ne nadomešča margarina.
Najenostavnejša omaka za testenine, njoke, cmoke ali štruklje, kuhane na pari. Vse, kar morate storiti, je maslo segreti v posodi in z njim, ko postane malce rjavo, preliti izbrano jed.
Do zapeljivega okusa pripelje le maslo in nobena druga maščoba.
K dobremu stejku se nedvomno poda nanj položen košček masla, ki se počasi topi in oplemeniti okus mesa. Maslu lahko predhodno dodate sesekljane začimbe, nikoli pa ga ni dobro zamenjati za margarino.
Kajti rezultat še zdaleč ne bo enak, kot kadar uporabite mlečni izdelek.
Maslo je med praženjem mesa na njem izpostavljeno previsokim temperaturam, kar pomeni, da postane črno in se iz njega začne širiti dim.
Za praženje je zato boljše uporabiti maščobo, ki je pri visokih temperaturah obstojnejša.
Če tortilje pripravljate sami, bi morali imeti v hladilniku vedno svinjsko mast. Zaradi vode v maslu namreč pripravljene na njem ne bodo pravega okusa.
Mast ima na drugi strani popolno teksturo in hkrati ne vpliva na okus tortilji. Za razliko od masla, pod vplivom katerega se ta spremeni.
--> VIDEO: Domača gorenjska tortilja
Če bi radi pečenemu krompirju pričarali hrustljavo zunanjost, ga ne pecite na maslu, temveč na olju.
Zaradi masla bo namreč zunanjost krompirja ostala mehka in gomolji se ne bodo obdali z zapeljivo skorjico.
Povzeto po Miss7.
--> VABIMO vas k sodelovanju v nagradnem natečaju - Domači delovni kotiček
Preberite še: Je margarina res veganska in bolj zdrava od masla?
Morda vas zanima tudi: Recept za piščanca, za katerim so ponoreli na Pinterestu
oddajte komentar