5 najpogostejših razlogov za stalen nered v stanovanju

Zato se vam zdi, da pri vas nikoli ni pospravljeno.

13.12.2018 ob 9:30

nepospravljeno_stanovanje_dnevna_soba_kavc_zenska.jpg

Zastavite si vprašanje in nanj pošteno odgovorite: je v vašem domu trenutno nered? Je? Kljub vsemu trudi, da bi se ga znebili, pravega rezultata ni.

Ker se vam ob tem zagotovo poraja vprašanje, zakaj je temu tako, na portalu Apatrement Therapy nizajo pet najpogostejših razlogov za slabo voljo. Ob teh pa še, kako vse skupaj spremeniti na bolje.

Radi imate papir

Zato imate na mizi v dnevni sobi revije in časopise, prav tako so ti na stolih v kuhinji, kakšno čtivo bi se našlo tudi v kopalnici, vaša pisalna miza je dobesedno prekrita s takšnimi in drugačnimi papirčki ter računi. Zaradi vsega tega papirja je vaš dom vselej videti razmetan.

Kaj storiti? Najbolje bi bilo, če bi imeli poseben koš za papir, v katerega bi sproti metali vse, kar ste že prebrali, plačali ter popisali. Od majhnih lističev do debelih revij, časopisov, papirnate embalaže in podobnega. Ko se ta napolni, vsebino odnesite v zabojnike za papir. Odpovejte časopise in revije, ki jih nimate časa prebirati ter zato vedno preletite le naslove, stare knjige, ki se kopičijo na policah nekomu podarite in tako naredite prostor za tiste, ki ste jih zadnjič gledali v knjigarni.

Predmetov ne vračate na svoje mesto

Sodite med tiste, ki ključe vedno puščajo drugje, vsakič znova iščejo telefon ter med tem razmečejo pet polic in orodja nikoli ne vračajo na svoje mesto? Potem je odgovor na vprašanje, zakaj je pri vas vedno razmetano, povsem na dlani.

Kaj storiti? Uveljavite politiko vračanja predmetov na mesto, ki ste jim ga namenili. Ključe obesite na obešalnike ali zanje pripravite posebno posodico, na svoje mesto vedno odlagajte telefon, orodje pa sproti pospravljajte v garažo. Izvijač in klešče v kuhinji res nimajo česa iskati.

Po celem stanovanju vam ležijo oblačila

Ko se preoblečete, hlače vržete na kavč, jopica obvisi na stolu, nogavice, ki ste jih sezuli včeraj zvečer, so ostale pod mizico v dnevni sobi. Res je, navado bo težko presekati, a z malo truda bo šlo. Kajti oblačila, ki ležijo povsod po stanovanju, ne puščajo najboljšega vtisa.

Kaj storiti? Tako, kot velja za druge predmete, tudi oblačila vselej vračajte na svoje mesto. Jakne in jopice, ki jih boste oblekli večkrat potem, ko jih slečete, obesite na obešalnik. Če boste hlače jutri še nosili, jih zložite ter pospravite v spalnico in za vraga, izkoristite že tisti koš za umazano perilo ter ga napolnite z njim. Zato ste ga prav za prav kupili.

nered_micna.jpg

Zdi se vam, da čistite pogosteje, kot to v resnici počnete

Spomin včasih malo laže. Morda ste prepričani, da ste prejšnji teden stanovanje povsem uredili, a če boste pomislili še enkrat, si boste morali priznati, da sta od tedaj, ko ste v rokah držali krpo in sesalecv, minila že dva tedna ali kar en mesec.

Kaj storiti? Določite dan v tednu, ko bo na vrsti pospravljanje in se razporeda strogo držite. Če ne gre drugače, ga označite na koledarju ali dodajte v opomnik. V norem vsakdanjiku je zlahka pozabiti, da se je znova obrnil teden, prav redno čiščenje pa je seveda prvi korak do urejenega doma.

Bitke bijete z drugimi člani družine ali sostanovalci

Res se trudite, a kaj, ko drugi poskrbijo, da se vaš trud v trenutku izniči in vedno, ko za nekom pridete v kuhinjo, kopalnico ali dnevno sobo, bi morali znova pospravljati.

Kaj storiti? Predvsem ne molčite in vztrajajte, da vsak pospravi za seboj. Postavite jasna pravila, ki bodo pripomogla k lepšemu videzu doma in se jih strogo držite. Ne odstopajte od svojih zahtev, konec koncev se trudite za kvaliteto bivanja vseh, ki z vami živijo pod isto streho.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Nikar v smeti! Tako lahko potem, ki si pripravite čaj, uporabite čajne vrečke ali pa 18 življenjskih resnic, s katerimi se nihče od vas noče sprijazniti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)