Dejstva o penisu

Nekatere resnice o moškem spolnem organu vas bodo zagotovo presenetile.

22.1.2016 ob 12:30

shutterstock_251602825.jpg

Tako moški kot ženske ste najbrž prepričani, da o penisu veste čisto vse. A resnica je, da se najbrž motite. Če ne verjamete, preverite, kako dobro poznate sledeča dejstva o moškem spolnem organu.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Fizično zdravje in penis gresta z roko v roki. Kako kaj fizična pripravljenost? Morda boste svojega dragega, če je pridobil nekaj kilogramov viška, spodbudili k gibanju. Dokazano je namreč, da je pri moških, ki so bolj obilni, v telesu manj hormona testosterona, to pa lahko povzroči tudi na erektilno disfunkcijo. Tudi pomanjkanje spanca na delovanje penisa ne vpliva najbolje. Sedem ur na noč naj bo spodnja meja.

Ne postane trd zaradi kosti. V penisu ni kosti. Med erekcijo postane trd in nabrekel zaradi v njem prisotnih gobastih tkiv, ki se med vzburjenjem napolnijo s krvjo. Kaj pa zlom penisa, boste vprašali? "Ta je možen, a ne gre za običajen zlom kosti, pač pa za gre za pretrganje membrane, ki obkroža erektilna gobasta tkiva. Ko membrana poči, se zasliši značilen zvok in pojavi se ostra bolečina. Penis na mestu zloma začne zatekati, se kriviti in zelo boli," pojasnjuje urolog Harry Fisch.

Velikost je pomembna. Za moške. Povprečna velikost penisa znaša od 8 do 13 centimetrov v sproščenem, med erekcijo pa od 13 do 18 centimetrov. Vse v teh dimenzijah je torej povsem sprejemljivo, se pa moški zelo obremenjujejo z velikostjo svojega organa, ne glede na to, kako velik je. 

Res lahko zraste. Skupina Italijanov, nezadovoljnih s svojo obdarjenostjo, je preizkusila posebno napravo, ki ji v angleško govorečem svetu pravijo penis traction, njen namen pa je raztegovanje penisa. Vsak dan so si jo nadeli za nekaj ur. Rezultati po štirih mesecih: njihovi penisi so se podaljšali od centimetra do dveh centimetrov in pol. Malce manj boleča metoda, da se poveča? V publikaciji The Journal of Sexual Medicine so zapisali, da je penis v erekciji najdaljši, če do nje pride z oralnim seksom.

Obrezovanje nima znatnega učinka. Po zagotovilih strokovnjakov obrezovani moški niso deležni večjih užitkov od tistih, ki niso. Nekaj raziskav dokazuje celo ravno nasprotno.

Sperma in kalorije. Semenska tekočina je sestavljena iz amino kislin, fruktoze, encimov in vode. Žlička moške semenske tekočine pa vsebuje 36 kalorij.

Čevlji in penis nimajo nič skupnega. To, da velikost stopal nakazuje na obdarjenost v hlačah, je zgolj mit.

shutterstock_152108738.jpg

Je zelo prilagodljiv. V leta 2002 izvedeni raziskavi na univerzi Stanford so strokovnjaki dokazali, da se penis v misijonarski pozi zvije kot bumerang.

Zaradi cigaret se skrči. Ne samo, da kajenje slabo vpliva na libido, dokazano je tudi, da cigarete kvarno vplivajo na erekcijo. Po besedah Fischa zato,  ker kajenje ovira krvni pretok. Prav ta pa je ključen za dobro erekcijo.

V bistvu je velik klitoris. Tako penis pri dečkih kot klitoris pri deklicah med razvojem zarodka nastaneta iz enakih tkiv. Penis in klitoris sta si torej po sestavi izjemno podobna.

Občutljiva je tudi njegova  okolica. Morda se vam zdi, da je penis pri moškem edini vir užitka, a tudi moško telo je posuto z erogenimi točkami. Med njimi so nedvomno moda in predel med začetkom penisa in anusom. Prav ta velja za eno moških najmočnejših erogenih con.

Nekateri vas bodo presenetili. Za konec pa še to: velikost penisa v sproščenem stanju ne nakazuje velikosti med erekcijo. »Ti dve velikosti med seboj dejansko nista povezani,« se strinja tudi Fisch. Nasprotno: v publikaciji Journal of Sex Research so zapisali da prav manjši penisi v sproščenem stanju zrastejo med erekcijo v večje korenjake. Torej: v vsakem primeru boste lahko presenečeni.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)