Dejanje pred poroko, s katerim bo ločitev manj verjetna

Čeprav ob sklenitvi zakona nihče ne razmišlja o ločitvi je dobro vedeti, katero dejanje pred poroko močno zniža tveganje zanjo.

27.10.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dejanje pred poroko, s katerim bo ločitev manj verjetna

Želja vsakogar, ki vstopa v zakon je, da nikoli ne bi na lastni koži okusil ločitve. Zato je dobro poznati načine, ki varujejo pred njo. A ne med samim zakonom, temveč še preden si zaročenca sploh izmenjata poročna prstana.

Eno od varoval je, da si par pred sklenitvijo zakona vzame čas. Kajti kot piše Best life, je raziskava iz leta 2014 pokazala, da je pri parih, ki so se, preden so stopili pred matičarja, sestajali vsaj tri leta, kar za 39 odstotkov nižje tveganje za zakonski brodolom v primerjavi s pari, ki se jim je s poroko mudilo.

V publikaciji Social Science Research Network so zapisali, da je pri parih, ki se pred poroko sestajali dve leti, možnost za ločitev 20 odstotkov nižja v primerjavi s tistimi, ki so se sestajali komaj leto ali še manj. Za dodatnih devet odstotkov pa je možnost nižja pri parih, ki so s poroko čakali tri leta.

Ti rezultati so v opozorilo vsem, ki se jim mudi pred matičarja. Kajti v letih pred odločilnim trenutkom naj bi se partnerja imela možnost dodobra spoznati, kar je prvi pogoj za oblikovanje trdnega ter uspešnega zakona.

Kaj pravijo izkušeni?

"Lahko se poročite z nekom, katerega osebnosti, vrednot, načina življenja in prioritet ne poznate povsem, a žal se takšna zgodba praviloma ne konča dobro. Partnerji, ki se pred poroko sestajajo le krajši čas, se ne poznajo dovolj, da bi lahko oblikovali trajen in uspešen zakon. Na določeni točki zakona pride do spoznanja, da ste idealizirali zakonca, niste pa imeli priložnosti odkriti njegovih manj prijetnih lastnosti in obnašanj. Tri leta praviloma zagotavljajo dovolj časa, da se razkrijejo vse lastnosti na podlagi katerih dva spoznata, če sta sploh dovolj kompatibilna, da bi lahko krmarila v zakonskih vodah," je povedala  družinska in zakonska terapevtka Sharon Gilchrest O'Neill.

"Že znotraj dveh let sestajanja pred poroko se razkrije marsikaj. Faza medenih tednov mine in pokažejo se prave barve," se strinja tudi strokovnjakinja za razmerja Lauren Peacock: "Prav tako se partnerja v tem obdobju počasi pripravita na večje korake, kot je rojstvo otroka ali grajenje skupnega doma."  

Nobenega dvoma ni, da je poroka velik življenjski dogodek in ena največjih odločitev v življenju. Zato si je pred njo vredno zagotoviti priložnost za prepoznavanje tega, ali je partner, ki se mu nekdo namerava zavezati, res pravi.

Preberite še: Moška beseda: 20 iskrenih dejstev o tem, kaj pomeni biti soprog ali partner

Morda vas zanima tudi: Vesna Godina: Partnerstvo je bivanje v nelagodju na dolgi rok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)