Čas se izteka tudi moškim: ugotovili, kdaj jim odbije biološka ura

Strokovnjaki so ugotovili, pri kateri starosti začne upadati kvaliteta spermijev.

29.8.2021 ob 5:05 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

Čas se izteka tudi moškim: ugotovili, kdaj jim odbije biološka ura

Ste vedeli, da biološka ura tiktaka tudi moškim? Raziskave kažejo, da mit, ki so ga ustvarili svetovno znani zvezdniki, da lahko postanejo očetje tudi v starosti, ne drži. Strokovnjaki so ugotovili, da se možnosti, da bi paru uspelo zanositi, zmanjšajo za kar tretjino, ko potencialni oče doseže 50 let. V raziskavo so vključili 4,300 Britancev in prišli do ugotovitev, da je po tem letu kvaliteta spermijev slabša.

Vodja raziskave Guy Morris je po poročanju spletne strani Dailymaila dejal, da so znani pari, ko moški postanejo očetje tudi po šestdesetem letu, ustvarili mit, da moška plodnost traja večno. A to ne drži, zato meni, da bi bilo dobro posvariti moške, naj ne odlašajo predolgo z odločitvijo o očetovstvu.

Primeri, kot so George Clooney, ki je prvič postal očka pri 56-letih, ali pa Jeff Goldblum, ki je postal prvič oče pri 62-letih, so prej izjema kot pravilo. K temu pa gotovo veliko pripomore tudi medicina. Legenda Formule 1 Bernie Ecclestone je na primer pri svojih 89. letih lansko leto dobil prvega sina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gianluca Vacchi (@gianlucavacchi)

Več težav

Trend, ko se moški in ženske vse kasneje odločajo za naraščaj, strokovnjake skrbi. Ugotavljajo tudi, da so leta povezana s številnimi zapleti pri porodu. Prelaganje nosečnosti na kasnejša leta povezujejo tudi z vse večjim številom prezgodnjih rojstev in nosečniškim diabetesom pri nosečnicah.

»Naša študija kaže, da starševstvo po 50. letu starosti negativno vpliva na nosečnsot in porod,« je dejal Morris. V študiji pa niso upoštevali življenjskega sloga, teže ali raznih razvad, ki bi tudi lahko negativno vplivala na kvaliteto spermijev.

Preberite še: Zakaj se krajša penis (in druga zanimiva dejstva o moškem spolnem organu)

Morda vas zanima tudi: S pogledom na sliko prepoznajte lastnost, ki vam stoji na poti do srečne ljubezni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)