Anketa razkrila šokantno realnost: tretjina slovenskih najstnic bi šla pod nož

Zaradi lepotnih idealov, ki so predstavljeni na družabnih omrežjih, slovenske dijakinje razmišljajo o lepotnih operacijah.

26.7.2022 ob 11:01 | Foto: Diego Cervo/GettyImages | Avtor: P. Pa.

Anketa razkrila šokantno realnost: tretjina slovenskih najstnic bi šla pod nož

Kar tretjina slovenskih dijakinj zaradi objav na spletu razmišlja o plastični operaciji. Do teh ugotovitev so z anketo, v kateri je sodelovalo 486 učencev in 246 dijakov, prišli strokovnjaki Safe.si. Da objave na spletu vplivajo na samopodobo in počutje vseh nas, opozarjajo strokovnjaki že dlje časa, a rezultati raziskave, ki so jo izvedli v okviru aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta 2022 kažejo, da imajo na spletu objavljene podobe vse večji vpliv na mladostnike. Anketo so izvedli februarja in marca 2022 med osnovnošolci tretjega triletja in srednješolci.

»Na internetu so mladostniki izpostavljeni nemogočim lepotnim standardom, idealiziranim in seksualiziranim podobam ljudi in njihovih življenj. Nedoseganje lepotnih idealov, ki jih vsiljujejo nerealne in pogosto grafično obdelane spletne objave, ima lahko slab vpliv na počutje in duševno dobrobit mladostnikov, ki so v občutljivem obdobju glede odnosa do in sprejemanja svojega telesa in razvijanja občutka lastne vrednosti. Postanejo lahko obsedeni z zunanjim videzom, nezadovoljni s svojim telesom, imajo občutke manjvrednosti, so pod pritiskom, razočarani in nesproščeni,« so zapisali v izjavi za javnost.

Pogosto primerjajo svoj videz

Anketa je pokazala, da se kar 45 odstotkov najstnikov že v osnovni šoli primerja z vplivneži, vplivnicami in zvezdniki na spletu in so zaradi tega nezadovoljni s svojim videzom. Rezultati kažejo, da se svoj videz z njimi pogosto primerja petina osnovnošolcev, v srednji šoli pa je ta delež še višji, in sicer kar 59-odstoten.

Ob spremljanju družabnih omrežjih se 47 odstotkom osnovnošolskim najstnikov in 61 odstotkom srednješolcev včasih ali pogosto zdi, da so življenja drugih boljša od njihovih. Kar 31 odstotkov osnovnošolcev včasih svojo sliko obdela s filtrom, 12 odstotkov pa jih to počne pogosto. Podobni deleži so tudi med dijaki.

Rezultati ankete

 

Zavedajo se, da so nerealni, a bi vseeno pristali na poseg

Še posebej pa vzbuja skrb, da kar tretjina dijakinj zaradi vsega zgoraj naštetega razmišlja o operativnem posegu. O lepotnih posegih razmišlja tudi 24 odstotkov osnovnošolk. Pri fantih so deleži nekoliko nižji. »Več kot polovica najstnikov (52 % v zadnji triadi osnovne šole in 58 % v srednji šoli) se strinja s trditvijo, da so slike vplivnežev in zvezdnikov pogosto nerealne in obdelane, da so videti popolne, ter bi jih zato morali označiti kot neresnične. Tako se mladi ne bi počutili slabo, ker sami nimajo takega videza,« ugotavljajo v anketi.

Močan vpliv na počutje najstnikov v osnovni in srednji šoli imajo situacije, ko se najstniki počutijo izključene iz družbe vrstnikov ali pa so žrtve spletnega nasilja. »Najslabše se počutijo, če so izključeni iz zasebne skupine sošolcev na družabnem omrežju ali aplikaciji. 53 % osnovnošolskih najstnikov in 57 % srednješolcev se v takem primeru počuti slabo. V primeru, da se nekdo norčuje iz njih na spletu, se neprijetno počuti 42 % najstnikov v osnovni šoli in 51 % v srednji. Skoraj polovica (45 % osnovnošolcev tretjega triletja in 49 % srednješolcev) se počuti slabo, če na spletu vidijo slike zabave, na katero niso bili povabljeni. Če nekdo dolgo ne odgovori na sporočilo, ki so mu ga poslali, se slabo počuti 44 % osnovnošolskih najstnikov in 42 % srednješolskih. Če pa prejmejo negativen komentar na svojo objavo na spletu je delež takih, ki se počutijo slabo med osnovnošolskimi najstniki 31 % med srednješolci pa 38 %. To, da nihče ne všečka njihove objave, povzroča slabo počutje pri 28 % vprašanih najstnikov v osnovni šoli in 36 % v srednji šoli,« še ugotavljajo.

Zanimiv je še primer, kako na počutje najstnikov vpliva gledanje slik s počitnic in izletov sošolcev. Delež najstnikov, na katere to vpliva slabo, in delež, na katere vpliva dobro, sta popolnoma enaka. V obeh primerih okrog petine vprašanih, na ostale tri petine pa to nima vpliva.

Uporaba spleta pa se pri slovenskih mladostnikih kaže tudi pri manku spanca. Na spanec vpliva pri 37 odstotkih sedmošolcev, pri osmošolcih je delež 44-odstoten, pri devetošolcih 54 odstoten in pri dijakih 64-odstoten. Do podobnih ugotovitev so v anketi prišli tudi pri vprašanju, da so na internetu ljudje bolj nesramni in zlobni do drugega kot v živo. Ugotovili so še, da vpliv vrstnikov na spletu raste s starostjo.

Preberite še: Slovenske vplivnice na nogah, kam so izginili filtri?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)