Zamislice: Kaj početi z dojenčkom od njegovega rojstva do prve svečke

To, da se malo žgečkamo, malo pojemo in se smehljamo, ni nekaj brezveznega. Vse te igrice so zelo pomembne za otrokov nadaljnji razvoj.

2.2.2018 ob 5:55

zamislice_dojencek_ThinkstockPhotos-640119924.jpg

Kako se igrati z novorojenčkom? Kako igra vpliva nanj? Nekaj idej za aktivnosti z otrokom v njegovem najzgodnejšem obdobju so zbrali v priročniku Zamislice, ki ga boste dobili ob prvem obisku pediatra.  »V prvem letu, ko se otrokovi možgani najbolj razvijajo, ko se gradijo nevronske povezave in se delajo temelji za telesni, čustveni, intelektualni in fino-motorični razvoj, so otroci predvsem odvisni od svojih staršev. Ko pridejo v vrtec, pridejo v roke strokovnjakov, vzgojiteljev, a v prvem letu, ki je zelo pomembno za vso nadaljnjo prihodnost, so otroci v rokah staršev in tako odvisni od njihovih zmožnostih, njihove motivacije, hotenj in idej. Z Zamislicami smo želeli mlade starše opogumiti in jim povedati, da je vse, kar počnejo z otrokom zelo pomembno,« je na predstavitvi priročnega priročnika povedala Eva Strmljan Kreslin, direktorica Javnega zavoda Mala ulica - Centra za otroke in družine v Ljubljani, v okviru katerega so nastale Zamislice.

Bodoči starši v šoli za starše dobijo napotke glede poroda ter nege in prehrane novorojenčka. Tudi patronažna sestra je ob obiskih izjemno koristen vir informacij. Kaj pa otrokov socialni, čustveni, intelektualni in motorični razvoj? Kako lahko optimalno podpremo razvoj otroka in vzpostavimo temelje za kasnejše učenje? Od staršev - njihove izobrazbe, njihovih preteklih izkušenj, želje in volje po učenju in raziskovanju – je odvisno največ. In zato so nastale Zamislice. »Naša ideja je bila, da ne delamo knjige ali letakov, temveč oblikujemo nekaj, kar je zabavno, igrivo, kar nam bo ves čas pri roki, je lahko obešeno na vozičku ali kje drugje,« je še povedala Eva Strmljan Kreslin. 

zamislice_IMG_4690.jpg

»Vse raziskave nevroznanosti vedno bolj potrjujejo, kako strašansko pomembno je to najbolj nežno in zgodnje otroštvo, torej otrokova prva tri leta. V tem obdobju namreč razvoj otrokovih možganov poteka strašansko hitro. Starši smo prvi, s katerimi je otrok v stiku in od nas je odvisno, kako bo potekal otrokov razvoj in življenje. Z zamislicami želimo staršem sporočiti, koliko pomembnega lahko prenesemo na otroka v njegovem prvem letu življenja,« je povedala Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta, ki je napisala in sestavila zbrane aktivnosti, te pa so pregledane tudi s strani komisije Razvojne ambulante Zdravstvenega doma Ljubljana.

»Zamislice vam bodo potrdile vaše intuitivne misli, ubesedile to, da so tisto, kar otrok v najzgodnejšem obdobju potrebuje, ljubeči, topli odnosi z odraslo osebo. Dejavnosti, ki so zbrane v Zamislicah, so preproste, vsakodnevne in pokrivajo celoten razvojni spekter otroka. Dotaknejo se čustvenega, socialnega, intelektualnega in tudi motoričnega razvoja. Dejavnosti so razdeljene po starostnih sklopih, od prvih dni, od tretjega do šestega meseca in tako naprej do enega leta,« pove Režekova.

zamislice_nas.jpg

Mateja Režek s Pedagoškega inštituta, Eva Strmljan Kreslin, direktorica Javnega zavoda Mala ulica - Centra za otroke in družine v Ljubljani in oblikovalka Mateja Panter so predstavile projekt Zamislice. 

Zamislice bodo delili pediatri v zdravstvenih domovih v Ljubljani, na prvem pregledu z novorojenčkom. Dobijo pa se tudi v družinskem centru Mala ulica. Zaenkrat je projekt omejen na Ljubljano, saj je Mestna občina Ljubljana financirala projekt.

Predstavljamo nekaj idej, ki so zapisane v zamislicah

Od rojstva: Izkoristite previjanje za igro. Dojenčku nežno pihnite prek trebuščka, sprehodite se s prstom po vsej dolžini njegovih rok, štejte mu prstke, nežno ga žgečkajte. (Z dotikanjem različnih delov telesa razvijate otrokovo zavedanje lastnega telesa ter krepite vajino navezanost.)

Od 1. meseca dalje: Dojenčka vzemite v naročje in se pogovarjajte z njim. Posnemajte njegove glasove in mimiko. Tako se pogovarjajta dokler dojenček kaže interes. (Z odzivanjem na otrokovo oglašanje krepite njegovo zaupanje v vas, hkrati pa spodbujate njegov govorni razvoj.)

Od 3. mesecev dalje: Na sončen dan skušamo v ogledalo ujeti »zajčka« in ga projiciramo v steno. Otrok izredno rad opazuje sence in igro svetlobe. (Opisana dejavnost pomaga razvijati globinsko zaznavo predmetov.)

6-9 mesecev: Lezite na bok, dojenček pa naj bo za vami. Predse postavite igračo. Dojenčka spodbudite, da spleza čez vas in jo doseže. (Otrok postaja vedno bolj mobilen. Z oblikovanjem tovrstnih dejavnosti mu pomagamo pri učenju kontrole mišic ter koordinacije gibanja. Plezanje, kobacanje in premagovanje različnih ovir so pomembne predstopnje hoje.)

9-12 mesecev: Otroka prosite, naj vam ponudi grižljaj banane ali piškota. Ko vam ustreže, se mu zahvalite in mu ponudite nekaj v zameno. Lahko si izmenjujeta tudi igrače. (Otrok se uri v socialnih spretnostih, razvija empatijo in občutek za drugega. S podajanjem predmetov uri fino motoriko.)

zamislice_dojencek_ThinkstockPhotos-514839796.jpg

Avtorica: Daša Mavrič
Foto: Thinkstock, Arhiv Male ulice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)