Zakaj so novoletne zaobljube obsojene na propad? 5 enostavnih navodil, da jih izpeljete

Ste tudi vi eden tistih, ki se vsako leto 1. januarja zbudite polni upanja in ciljev za leto, ki prihaja? Niste edini!

7.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. K.

Zakaj so novoletne zaobljube obsojene na propad? 5 enostavnih navodil, da jih izpeljete

Novoletne zaobljube so stalnica prvega meseca v letu in z njimi ni nič narobe, razen, kadar je. Raziskave namreč kažejo, da se jih izpolni le okoli 12 odstotkov in prav ta podatek nas lahko vedno znova odvrne od uresničevanja svojih zaobljub. Kruta statistika pa je posledica napačnega pristopa, tako pravijo številni strokovnjaki, ki so dodobra raziskali to področje. Dobra novica je, da obstajajo številni triki, kako slabo statistiko obrniti sebi v prid. Novoletne zaobljube so lahko oblikovane kot želje, kot sklepi in kot cilji. Najbolj pogosto se v novem letu odpovemo nečemu. Nezdravi hrani, kajenju, alkoholu, slabim razvadam, psihologi pa predlagajo, da si cilj vedno zastavimo v trdilni obliki in tako ne dobimo občutka, da smo za nekaj prikrajšani.

Pravilno zastavljeni cilji

Zaobljube naj bodo specifične. Natančno opredelite, kaj pomeni »biti bolj srečen«, »uživati življenje« ali »biti fit«. Poskušajte biti čim bolj specifični, kaj želite doseči ali spremeniti. Poleg zaobljub si postavite tudi jasne kratkoročne cilje, ki vas bodo vodili do uresničitve zaobljube. Ne pretiravajte pri številu, z majhnimi koraki se daleč pride.

Zapišite izgovore in jih zatrite v kali

Zavedajte se, da se je za vsak dosežek potrebno odrekati in verjetno se bo potrebno tudi pri uresničevanju vaših novoletnih zaobljub. Razmislite, kaj vse vas lahko ovira na vaši poti, s katerimi ovirami se boste morali soočiti. Razmislite o vaših najpogostejših izgovorih in jih zapišite, da jih boste lažje nadzorovali. Prav tako si na list zapišite vaše pozitivne lastnosti, močna področja, na katera se boste lahko zanesli tekom leta, da boste zaobljubo izpolnili.

Čarobnih 21 dni

Verjetno ste mnogi slišali, da je potrebno 21 dni, preden nam določena stvar preide v navado. Vendar ste se vprašali od kod poreklo te informacije? Gre namreč za ugotovitev lepotnega kirurga Maltza iz 50. let 20. stoletja. Maltz je namreč ugotovil, da njegovi pacienti potrebujejo najmanj 21 dni, preden zaznajo in sprejmejo novo spremembo na njihovem telesu, bodisi je to operiran nos ali zaznavanje umetnega dela telesa po amputaciji. 21 dni je torej tista čarobna meja, ko bodo nove navade prešle v vaš vsakdan.

Pomoč prijatelja, skupine ali partnerja

Človeška psihologija uči, da smo ljudje družabna bitja in radi počnemo, kar se od nas pričakuje – v skladu z družbenimi normami. Še posebej pa ne maramo razočarati ljudi, ki so nam blizu. Kakršnakoli je torej tvoja zaobljuba, vprašaj prijatelja, če jo želi izpolniti s tabo. Lahko se včlanite tudi v kakšno spletno skupino, kjer so zbrani ljudje s podobnimi cilji, mogoče pa vam pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub sledi celo partner.

Nagradite se!

Nikar se ne kaznujte za neuspeh, saj to privede do tega, da si judje ne upajo tvegati. Nagradite tudi trud, ki se konča s porazom, in glejte nanj in na neuspele poizkuse kot na proces, ki je nujen za vaš uspeh.
 
Znanje imate, sedaj je čas za akcijo! Poslušajte svoje telo, učite se iz svojih napak in uživajte v procesu. Ne pozabite, da je trud, ki ga vlagamo vase nenazadnje vedno poplačan. Le začeti je treba!

Preberite še: Veliki horoskop za leto 2021: Kaj lahko pričakujete v letošnjem letu

Morda vas zanima tudi: Trije jutranji rituali, ki se jih večina loti popolnoma narobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)