Vse, kar morate vedeti o 5. sezoni serije Krona

Četrti sezoni serije Krona bo seveda sledila peta, ki prinaša nemalo zanimivosti in sprememb.

27.11.2020 ob 5:45 | Foto: Netflix, Instagram | Avtor: M. FL.

Vse, kar morate vedeti o 5. sezoni serije Krona

Serijo Krona (The Crown) navdušenci nad britansko kraljevo družino dobro poznajo. S štirimi sezonami je zgodba o angleški kraljici in njenih najbližjih osvojila srca gledalcev in je za Netflix, pod okriljem katerega je nastala, v mnogih pogledih revolucionarna. Visoko proračunska drama se ne ponaša le z izjemno gledanostjo in pozitivnimi odzivi, temveč tudi s številnimi zvenečimi nagradami.

V prvih dveh sezonah je kraljico Elizabeto upodobila igralka Claire Foy in si prislužila zlati globus ter nagrado emmy, kar pomeni, da je prepričala tako široko občinstvo kot kritike.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Claire Foy+The Crown (@claire_foy_)

Sledila je tretja sezona. V njej je v čevlje kraljice stopila Olivia Colman ob Tobiasu Menziesu v vlogi princa Philipa, katerega je v prvih dveh sezonah zaigral Matt Smith, in Heleni Bonham Carter, ki je upodobila kraljičino sestro, princeso Margaret in nadomestila Vanesso Kirby iz prvih dveh sezon.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Nedvomno je bila težko pričakovana četrta sezona, v kateri je med drugim prikazano razmerje med princem Charlesom (Josh O'Connor) in princeso Diano, ki jo je upodobila Emma Corrin. Veliko pozornosti v njej je namenjene tudi britanski predsednici vlade Margaret Thatcher, ki jo je izvrstno zaigrala Gillian Anderson.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gillian Anderson (@gilliana)

A zgodba se pri tem ne konča, kajti snovalci serije se že temeljito pripravljajo na nadaljevanje, v katerem se bo znova spremenila igralska zasedba.

Tu pa je vse, kar morate vedeti o peti sezoni serije Krona.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Kdo bo igral kraljico?

Olivio Colman bo nasledila Imelda Staunton, najbolj znana po vlogi Dolores Umbridge v filmih o Harryju Potterju in po vlogi v filmu Vera Drake, za katero je bila nominirana za oskarja.

"Od vsega začetka sem oboževala serijo Krona," je ob naznanitvi vloge povedala Imelda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown — Brasil. (@thecrownfas)

"Kot igralka sem z užitkom gledala tako Clare Foy kot Olivio Colman. Obe sta scenariju Petra Morgana dali nekaj posebnega. Počaščena sem, da sem naslednja, ki bo prevzela njuni vlogi."

Kdo še bo igral v peti sezoni?

Elizabeth Debicki bo zaigrala vlogo princese Diane. "Duh princese Diane, njene besede, njena dejanja so osvojila srca mnogih. Res sem počaščena, da se bom lahko pridružila seriji, ki me je očarala od prve sezone," je ob novici, da ji je ponujena priložnost, povedala 30-letna avstralska igralka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth Debicki (@elizabethdebickinators)

Vlogo princa Charlesa so snovalci namenili Dominicu Westu.

Princeso Margareto bo upodobila Lesley Manville. "Vlogo bom nasledila od dveh izjemnih igralk in zagotovo nočem nikogar razočarati. Hkrati bom igrala sestro moje drage prijateljice Imelde Staunton in ne bi mogla biti srečnejša."

V vlogi princa Philipa se bo izkazal Jonathan Pryce, ki je med drugim prepričal v Netflixovem filmu Dva papeža (The Two Popes).

"Pozitivna izkušnja, ki sem je bil deležen med snemanjem filma Dva papeža, mi je dala veliko zaupanja in samozavesti ter z veseljem sem sprejel vlogo princa Philipa."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Mountbatten-Windsors Fan (@themountbattenwindsors)

Katero obdobje bo prikazano v peti sezoni?

Praviloma ena sezona serije zaobjema eno desetletje. Zato je upravičeno domnevati, da se bo peta osredotočila na dogodke iz zgodnjih 90-ih let, glede na besede Petra Morgana, ki je v enem od intervjujev izjavil, da bo Imelda Krono popeljala v 21. stoletje, pa tudi na tiste iz začetka milenija.

Obdobje je bilo posebej naporno za kraljico, saj je bilo polno pretresljivih dogodkov. Leta 1992 je v govoru ob 40. obletnici njene vladavine prav to leto označila kot grozno: annus horribilis.

Opazovala je propad zakonov treh svojih otrok: ločitev princa Andrewa od soproge Sarah Ferguson. Princesa Anne se je ločila od soproga Marka Philipsa, najodmevnejši pa je bil razhod princa Charlesa in princese Diane, ki je bila naznanjen decembra tega groznega leta.

Ob tem je grad Windsor istega leta zajel požar, zaradi drage obnove je bila kraljica primorana začeti plačevati davke na posesti in za javnost odpreti vrata Buckinghamske palače ter drugih rezidenc.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @charles.and.diana

Princ Charles in princesa Diana sta se dokončno ločila leta 1996, leto kasneje je princesa umrla v avtomobilski nesreči v Parizu.

Drugi odmevni dogodki, ki jih bo serija zagotovo zaobjela, so zlata obletnica poroke kraljice in princa Philipa leta 1997, smrt princese Margarete in kraljice matere ter zlati jubilej vladanja leta 2002.

Česa se še lahko veselijo oboževalci? Morda srečanja princa Williama in Kate Middleton leta 2001 med študijem na univerzi St. Andrews.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by William and Kate (@kingwilliam.and.queencatherine)

Kdaj bo na sporedu?

Nadaljevanje Krone lahko pričakujemo proti koncu leta 2021 ali v začetku leta 2022.

Bo tudi šesta sezona?

Čeprav je Morgan sprva najavil, da bo peta sezona najbrž zadnja, si je kasneje premislil in potrdil, da potekajo priprave na nadaljevanje: "Ko smo snovali časovnico za sezono pet, nam je bilo kmalu jasno, da zaradi bogastva in kompleksnosti zgodbe potrebujemo tudi sezono šest."

Gledalci se zagotovo ne pritožujejo.

Povzeto po portalu Vogue

Preberte še: Kaj se je v resnici dogajalo med Diano in Camillo

Morda vas zanima tudi: Kraljica Netflixove serije The Crown plačana manj od moškega soigralca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)