V 2019 se nujno znebite teh toksičnih ljudi (svetujejo terapevti)

Zagotovo so v vašem življenju posamezniki, v družbi katerih se ne počutite najbolj prijetno. Novo leto je čas, da se prenehate družiti z njimi.

18.12.2018 ob 5:02

novo_leto_bozicek_prepir_prijatelji_kreg.jpg

Velika verjetnost je, da so v vašem vsakdanu prisotni posamezniki, ki vam hitro uničijo dan. Zato se upravičeno imenujejo toksični in zato bi bilo veliko bolje, če z njimi sploh ne bi imeli opravka. Ker je novo leto odlična priložnost za takšne in drugačne spremembe, se po pisanju Huffington posta obvezno znebite sledečih. Verjemite, vaše življenje bo brez njih lepše.

Izmuzljivec

Ne, ti se ne pojavljajo samo v svetu zmenkov. Saj veste, dvakrat gresta na zmenek, vse je videti čudovito, nenadoma njegov telefon, kadar ga kličete, zvoni v prazno.

Tudi med "prijateljicami" je najbrž kakšna, ki bi sodila v to kategorijo: nekoč sta veliko časa preživeli skupaj, po novem pa za vas nikoli nima časa, hitro konča vaše klice (če se nanje sploh oglasi) in se nikoli sama ne spomni na vas.

"Odnosi s takšnimi ljudmi so povsem enostranski. Vi se trudite, radi bi vsaj pojasnila, kaj se dogaja, a z druge strani ni nobenega interesa po druženju in pogovoru. Preprosto izgine iz življenja,"« je povedala družinska terapevtka Taila Wagner in dodala: "Domala vsi toksični ljudje znajo veliko jemati:  energijo, čas, sočutje in mislil, ničesar pa ne dajo v zameno. Zato je škoda, da sploh še razmišljate o tistih, ki jim očitno ni več do druženja z vami."

Odvisen odrasel

Vsi vaši prijatelji imajo radi Rebeko. Tudi vi se strinjate, da je zabavna in vedno nasmejana. Ona premore veliko pozitivna energije, je srce vseh dogodkov, na katerih se pojavi, a ona je tista, ki jo morate vedno reševati iz finančnih zagat, jo voziti domov ob treh ponoči, ker je preveč popila, ji pomagati doma in v službi. Skratka, ona ne zmore poskrbeti sama zase in zato je odvisna od vas. V določeni meri vam to prija, a pozor:

"Toksični ljudje imajo ogromne potrebe, so zahtevni in prepričani, da so jim drugi dolžni pomagati, sami pa za to, da bi živeli bolje, storijo le malo ali bolje rečeno, nič," je povedala terapevtka in svetovalka Susan Pease Gadoua. "Prepričani so, da se svet vrti okoli njih, v njihovem življenju je veliko drame, s katero naj bi se ukvarjali drugi, so užaljeni, kadar kdo odkloni pomoč in sami drugim nikoli ne podajo roke. Nič ni narobe, če radi pomagate, a ko pomoč postane izkoriščanje, potegnite črto in recite ne. Konec koncev ne gre za otroka, temveč za odraslo osebo."

Narcis

Vsak, ki je prepričan, da je boljši od drugih in je zato superioren ter se obnaša vzvišeno, je z eno besedo narcis.

"Že blago obliko narcizma je težko prenašati, kadar se razraste do skrajnih meja, pa je to praktično nemogoče. Nacisi so pogosto manipulatorji, ki delujejo zgolj sebi v prid, upoštevajo le sebe in svoje potrebe in so zato vse prej, kot prijetna družba. Če poznate katerega od njih, je skrajni čas, da mu obrnete hrbet," je prepričana terapevtka Tina Tessina.

Pretiran kritik

Prav je, da vam prijatelji brez dlake na jeziku povedo, kaj si mislijo o vašem načinu življenja, dejanjih, službi, družbi. A nekdo, ki vas stalno kritizira, vam tako zbija samozavest in vzame voljo, da bi nekaj dokončali, preden se sploh lotite, ni tisti, ki bi kvaliteto življenja višal, temveč jo nevarno niža.

"Upravičena, konstruktivna kritika je vselej dobrodošla, ne velja pa to za negativizem in zagrenjenost. Kadar imate ob prijateljici, prijatelju, sodelavcu, članu družine ali partnerju občutek, da nič ne morete narediti prav veste, kaj vam je storiti: obrnite hrbet in z dvignjeno glavo korakajte naprej," na srce polaga terapevtka Laura Heck.

Iskalec pozornosti

Tisti, ki vedno iščejo ter zahtevajo pozornost, so prav posebna kategorija, ki iz družbe črpajo neizmerne zaloge energije. Oni se obnašajo, kot bi bil vsak dan njihov rojstni dan. Oni so vedno glasni, vpadljivi in želijo, da bi se vsi ukvarjali le z njimi. Oni so arogantni, ukazovalni in vse prej, kot prijetni.

"Vedno delijo nasvete, vedno so prepričani, da so najboljši, imajo dvojna merila, kar pomeni, da so do drugih zelo, do sebe pa ne tako zelo strogi in še bi lahko naštevali lastnosti nekoga, ki hoče vso pozornost zase. Škoda bi bilo zanje zapravljati čas in energijo," meni družinska terapevtka Becky Whetstone.

Konfliktnež

Domala vsak ima prijatelja, ki uživa tedaj, ko v družbi prihaja do sporov. In če zanje ni pravega vzroka, jih zaneti sam. Največkrat z obrekovanjem, širjenjem neresnic ter izmišljenimi zgodbicami. On pogreva stare zamere, opozarja na napake drugih in za vsako ceno uveljavlja svoj prav.

Če niste tarča njegovega napada vi, še nekako gre. A pomislite, kolo se hitro obrača in kaj kmalu boste lahko vi tisti, o katerem bo širil laži. Kajti zvestoba in lojalnost nista del njegovega značaja. "Preden se to zgodi, ga izbrišite iz svojega življenja. Novo leto je kot nalašč za nove začetke," je povedala Wagnerjeva.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: V teh šestih astroloških znakih so rojeni najslabši šefi ali pa Horoskop: Trije znaki, ki ne marajo praznikov

Priporočamo tudi: Horoskop: 5 najbolj odločnih, pogumnih in neustrašnih astroloških znakov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)