To je ASMR, čudaški pojav na spletu, ki bo v vas sprožil nenavadne mravljince (video)

Dobite kurjo polt, če vam kdo šepeta na uho? Kaj pa, če glasno hrusta bobi palčke?

29.1.2019 ob 5:02

asmr_umiritev_sproscanje_mravljinci.jpg

Ste že slišali za ASMR? Na spletu kroži tisoče posnetkov, ki jih morate obvezno gledati s prižganim zvokom – še boljše, če si nadanete slušalke. Na njih snemalec zelo blizu mikrofona šepeta, cmoka, mrmra, z odprtimi usti žveči čips, solato, kumarice, ocvrtega piščanca …, mečka ali striže papir, lomi špagete, odpre pločevinko, rahlo tapka s prsti, prasklja z nohti, drgne s krtačo za lase … skratka, ustvarja različne zvoke. Gre za zvoke iz vsakdanjega življenja, na katere sicer nismo zares pozorni.

Prijetno mravljinčenje od lasišča po hrbtenici navzdol

Kaj pa, ko so ti sicer popolnoma običajni zvoki poudarjeni in jih poslušamo namensko? Namen takšnih posnetkov je sprožiti občutek prijetnega mravljinčenja, ki se izpod lasišča pomika po hrbtenici. Kot bi vam nekdo žgečkal možgane. Gre za višjo stopnjo zaznavanja, ki je primerljivo z ekstazo. Takšno sproščanje sicer pomaga tudi pri nespečnosti, zato si posnetke lahko zavrtite v postelji, preden vas zaziba v spanec.

Poznate tisti pajkast kovinski pripomoček, s katerim si masirate glavo? Občutek ob poslušanju takšnih posnetkov naj bi bil primerljiv s tem, vendar pa ga ne občuti vsak.

Sicer pa je oblik sproščanja z ASMR precej. Od šepetanja, kjer snemalec poslušalcu namenja nežne besede, komplimente in jim daje pozornost, do igranja vlog, ki jih zaigra s pomočjo drugih zvokov. Nekaterim mravljince po telesu požene tudi poslušanje besedila, kjer snemalec pojasnjuje kakšen koncept ali opisuje kakšno stvar.

ASMR je sicer okrajšava angleškega izraza Autonomous Sensory Meridian Response – spontan odziv na zunanje dražljaje. Izraz je leta 2010 skovala ameriška terapevtka Jennifer Allen. Med potencialnimi imeni pa so bili še masaža možganov, žgečkanje možganov in možganski orgazem. A kot je povedala Allenova, je namerno izbrala prvi izraz, saj se je želela izogniti seksualnim konotacijam, saj v prvem planu ne gre za to.

Splet jih je poln, a ne mešajte jih s pornografijo

Kje najdete takšne posnetke? V bistvu z iskanjem ne boste imeli veliko dela. Zakladnica videoposnetkov YouTube jih je polna – pod oznako ASMR se namreč skriva tisoče posnetkov, presenetilo pa vas bo, kako priljubljeni so. Najbolj gledan posnetek na to temo ima namreč več kot 500 milijonov (!) ogledov.

Da si ne bi narobe predstavljali – pri tej tehniki sproščanja – čeprav lahko hitro dobimo napačno predstavo – torej ne gre za namen vzburjanja ali erotiko, gre bolj za pomiritev in sprostitev. Mimogrede, med ustvarjalci takšnih vsebin je precej mladih – ena od teh je 13-letna Makenna, ki ji na YouTube sledi več kot milijon ASMR privržencev. Čeprav se ASMR distancira od seksualno naravnanih vsebin, je bila prav omenjena najstnica zaradi nekoliko neprimerne vsebine že "kaznovana" s strani YouTuba, saj so njene videe izbrisali, na forumih, kjer se zbirajo privrženci ASMR-ja, pa se jih je nad njenimi vsebinami, ki naj bi bile vaba za pedofile, nekaj tudi javno zgrozilo.

Kakorkoli, namen posnetkov je torej v prvi vrsti sproščanje in privabljanje pozitivnih občutkov udobja. Poskusite, morda tako vplivajo tudi na vas! Morda pa vas bodo zgolj pošteno nasmejali.

Avtor: F. M.
Foto in video: YouTube

Preberite še: Goli gležnji Ljubljančanov pozimi nekoga tako zmotili, da je storil to ali pa 5 idej, kam na nočno sankanje v Sloveniji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)