Ti, Gorenjska: Pet romantičnih izletov v zimsko pravljico

Tudi če sovražite zimo, morate priznati, da je bela odeja, ki te dni prekriva Slovenijo, noro fotogenična!

13.2.2018 ob 7:35

izlet1-min.jpg

Letos smo dočakali tisto pravo zimo, v kateri se sneg ne spremeni takoj v rjavo plundro, ampak nežno utiša okolico in prinese nekaj idile. Če vam le ni treba v avto, seveda. Plundre pa še nekaj časa ne bo v neokrnjeni naravi, tam, kjer bela odeja ostane nedotaknjena, razen, če so jo obkolili snežnih radosti željni sankači in graditelji snežakov. A tudi to jo ohranja pravljično. 

Zbrali smo nekaj najbolj fotogeničnih destinacij, ki so Instagram preplavile potiho, kot je tla pokrila bela odeja. Kam na izlet? Na sneg!

izlet2-min.jpg

Smaragdni Zelenci 

Zelenci so zadnji dve leti pravi hit Instagrama, tako poleti kot pozimi. Jezerca ležijo tik za Kranjsko Goro, ob vasi Podkoren na južni strani magistralne ceste, na severnem robu Triglavskega narodnega parka. Na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Pozimi se boste do njih prebili po shojenih, a ozkih potkah po gozdu, ki so pravljične že same po sebi.

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar) on

Na skrajno zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, kar daje vodi značilno modrozeleno barvo. Po tej tudi ime Zelenci, ki so sicer razglašeni za naravni rezervat. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici ali se povzpnete na opazovalnico in posnamete eno najslavnejših fotografij te zime.

Jezero Jasna

izlet4-min.jpg

Iz Kranjske Gore pred začetkom prvih zavojev ceste na Vršič leži jezero Jasna. V njeni kristalni jezerski vodi vidimo odseve osupljivih Julijskih Alp v ozadju. Okoli jezera vodijo urejene poti, za tiste nostalgične otroške spomine pa lahko splezate pod kip bronastega kozoroga.

Slap Peričnik 

Še ena od osupljivih gorenjskih kulis je zagotovo slap Peričnik, ki je s svojimi 52 metri eden izmed najvišjih slovenskih slapov. Do njega vodi označena pot iz Mojstrane. Najbolje, da se tja napotite peš, pot ni zahtevna. Od Koče pri Peričniku, kjer je tudi tabla z vsemi informacijami o slapu, pridete v desetih minutah do rekorderja, spodnjega slapa. Lahko se povzpnete še k drugemu, gornjemu slapu, vendar je njegova višina le 16 metrov. In kaj je na njem tako posebnega v tem letnem času? Če je dovolj hladno, zamrzne, kar mu da še posebej osupljivo podobo!

izlet2-min.jpg

Ojstrica s pogledom na Blejski otok 

Če se sprašujete kje stoji ta slavna klopca s pogledom na Bled v vsej svoji veličini, ki jo vedno pogosteje opažate na socialnih omrežjih, imamo odgovor. Do Ojstrice boste peš potrebovali slabe pol ure – v snežnih razmerah pa pazite, da boste primerno obuti! Pot začnete blizu kopališča v Zaki, kjer parkirate, zavijete po pešpoti v gozd in sledite smerokazem.

izlet3-min.jpg

Velika planina

Velika planina s svojo fotogeničnostjo vsako leto privablja več Slovencev in tudi turistov, od pomladnih izletov, ko se z žafrani obarva v vijoličasto, do zimske pravljice, ki jo obleče v belino. Prepoznavna je po tipični arhitekturi – strehe koč so krite s smrekovimi skodlami, ki segajo nizko proti tlom. Na teh koncih Slovenije jim pravijo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače rečejo “šinkel”. Z edinstveno pastirsko tradicijo, izjemnimi razgledi v neokrnjeni naravi in tradicionalnimi dobrotami, se uvršča med najlepše planine tako doma kot v svetu.

izlet1-min.jpg

Avtor: Maja Fister

Foto: Maja Fister, Thinkstock, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)