Starši, tega ne govorite svojim sinovom

Čeprav z njimi starši ne mislijo nič slabega, nekatere besede pri vzgoji fantov res niso primerne.

27.12.2020 ob 5:40 | Foto: Vadim Guzhva/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Starši, tega ne govorite svojim sinovom

Starši vsak dan sprejemajo veliko, z vzgojo povezanih odločitev. So pa tudi dejanja, ki jih počnejo nezavedno in s tem vplivajo na to, kakšni odrasli bodo postali njihovi potomci.

Razvojna psihologinja Aliza Pressman opozarja, da imajo nekatere besede nedvomno veliko moč ter pustijo pečat, zato previdnost pri izbiri teh nikoli ni odveč, takole pa izpostavlja tri, sicer pogoste fraze, ki bi se jim starši pri vzgoji sinov morali izogibati.

Ti boš pravi osvajalec

Seveda so vsi straši očarani nad videzom malčka, vendar prav ta stavek, če ga deček pogosto sliši, lahko vanj vsadi napačne vzorce glede odnosa do nasprotnega spola. Z njim namreč otroku vsiljujete napačne stereotipe. "En od njih je povezan s pomenom videza in fantku vceplja prepričanje, da le ta pri nasprotnem spolu nekaj šteje, s čimer se zapostavljata pomembnejši komponenti: značaj in obnašanje.

Drugi je povezan z vlogo, ki naj bi jo sin kot odrasla oseba igral. Zato se vprašajte, če si res želite, da bi na nasprotni spol gledal kot na trofeje in da bi bila njegova vrednost določena s tem, koliko jih lahko osvoji," opozarja psihologinja.

Fantje se ne igrajo s punčkami

Zakaj je takšno prepričanje problematično? Študije kažejo, da tako deklice kot dečki med igranjem s punčkami razvijajo domišljijo, krepijo empatijo, besedni zaklad in druge vrline, ki so pomembne v odraslem življenju.

 

Res je še vedno močno zakoreninjena ideja, da naj bi se fantki igrali s tovornjački, deklice pa s punčkami in lutkami, a to je že davno preživet stereotip, ki že v otroški svet vsaja idejo o neenakosti med spoloma, kar pa zagotovo ni namen odgovornih staršev.

Tako pogumen si

Izraz ima veliko pomenov, a če starši otroka z njim pohvalijo tedaj, ko skriva svoje občutke, je velik ne. Tako kot tudi prepričanje, da fantje ne jočejo, kadar so žalostni, razočarani ali drugače prizadeti, opozarja Pressmanova:

"Seveda je izraz tako si pogumen včasih povsem na mestu, a kar zadeva čustvenega izražanja, žal ni primerna pohvala. Kajti otroka je treba, ne glede na spol, od malega učiti ozaveščanja vseh občutkov in izražanja teh na pravilen način. Zagotovo nočete, da bi otrok ponotranjil občutek, da mora določena čustva skrivati in jih potlačiti v sebi. Za čas odraščanja in odraslo dobo to nikakor ni dobra popotnica."

Preberite še: Kaj čas, ko otrok zaspi, pove o njegovih starših

Morda vas zanima tudi: Dolgoročni škodljiv vpliv tepeža po ritki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)