Šest malenkosti, ki se jim morate odpovedati v zameno za srečo

Negativne misli in toksični odnosi še zdaleč niso edini, ki stojijo na poti do kvalitetnejšega življenja.

23.1.2020 ob 7:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest malenkosti, ki se jim morate odpovedati v zameno za srečo

Sreča je za večino največji ideal, ki v sebi skriva veliko drobnih malenkosti, katere osrečujejo vsakega posameznika. Pojmovanje sreče je zelo individualna zadeva, kajti vsakogar osrečujejo druge stvari.

Kar pa na poti do nje predstavlja najvišje ovire, je velikokrat skupno vsem. Čemu bi se torej morali za srečnejše in kvalitetnejše življenje odpovedati vsi, navaja Huffington post.

Stalnim primerjavam z drugimi

Zlasti primerjavam, ki jih omogočajo družabna omrežja. Zaradi objav na njih se velikokrat zdi, da je drugim v življenju lepše in boljše. A kot opozarja  Ibinye Osibodu-Onyali, zakonska in družinska terapevtka, takšne in drugačne objave ne ponujajo realne slike.

V njih so ujeti popolni prizori popolnih dni in dogodkov. Kar je slabo, ostane skrito. Vendar vsi dobro vemo, da je življenje včasih bolj, včasih manj lepo in da ima vsak tudi težave, ki jih mora, čeprav jih skriva, reševati.

Zato se ne primerjajte z nikomer, živite svoje življenje in se ne obremenjujte s tem, kakšen je nekdo drug in koliko ima. Primerjave z navidezno popolnimi zbujajo zavist, ljubosumje ter slabo voljo, ki ne morejo biti sestavine sreče.

Strahu pred novimi izkušnjami

Anthony Freire, klinični psiholog na centru za Mentalno zdravje Soho v prid sreče vsem priporoča, naj se znebijo strahu, bojazni, sramu in krivde, kadar bi želeli na svoji koži okusiti nekaj novega, drugačnega.

"Strah, krivda in sram so pogosto najvišje zapreke pri nabiranju novih izkušenj in tudi pri osebnostnem razvoju. Tu je še bojazen, kaj bodo rekli drugi in strah pred nesprejemanjem okolice.

A če si nečesa res želite, bodite neustrašni in se podajte na avanturo. Ne glede na to, kako se bo razpletla, ne boste si mogli očitati, da si zaradi strahu  niste dali možnosti."

Obremenjevanju s stvarmi, na katere ne morete vplivati

Obremenjevanje s stvarmi, na katere ne morete vplivati ne vodi v nič drugega, kot v stres, napetost ter občutek nesposobnosti, ki pa je povsem neupravičen.

Namesto torej, da se obremenjujete z nečim, na kar nimate nikakršnega vpliva, se posvečajte tistemu, kar imate moč nadzorovati ali spreminjati. Energijo boste tako koristneje porabili, hkrati si boste odprli še ena vrata do sreče.

Starim zameram in obžalovanju

Več raziskav je pokazalo, da dolgo kuhanje zamer in jeze škoduje psihičnemu in fizičnemu zdravju. Skrajni čas torej je, da vse, kar se je zgodilo v preteklosti, pustite za seboj ter se ne vračate več. Tako, da odpustite ali, če to ni mogoče, končate odnos, v katerem so prisotne razprtije, ki jih ne zmorete rešiti.

Pa naj gre za prijateljski ali romantični odnos. "Res je, težko je končati dolgoletno prijateljstvo ali razmerje, a včasih je to edina pot do srečnejšega življenja," navaja Osibodu-Onyalijeva.

Obremenjevanju s tem, kaj drugi mislijo o vas

Obstaja pregovor, ki gre nekako takole: ni moja stvar, kaj o meni menijo drugi. In tega bi morali upoštevati na vsakem koraku. Kar v življenju šteje, je prepoznavanje svoje vrednosti ter sposobnosti, lastno zadovoljstvo nad svojimi dosežki in soočanje s padci, ne pa, kakšno mnenje imajo sosedje in znanci.

"Svojim strankam pogosto zastavim vprašanje: kaj se bo zgodilo, če nekomu ne boste všeč. In odgovor, ki ga največkrat dobim je: nič," je povedala  Osibodu-Onyalijeva in dodala:

"Svet se za to ne bo ustavil in vedno bo nekje nekdo, ki mu ne boste všeč ter ne bo odobraval vaših dejanj. Pomembno je, da ostanete blizu ljudem, v katerih najdete oporo, jim zaupate in cenite njihovo mnenje. Vsi drugi, ki v vašem življenju ne igrajo nikakršne vloge, so povsem nepomembni in če se boste z njimi prenehali obremenjevati, boste nedvomno srečnejši."

Potrebi po zmagi v vsakem sporu

Ljudje smo po naravi tekmovalni in radi zmagujemo, vendar včasih zmaga ni dosegljiva ali ni vredna truda in tedaj si je to treba priznati. To zlasti zadeva spore in konflikte, ki se pojavljajo znotraj domala vsake skupnosti.

"Kolikokrat ste se sprli samo zato, ker ste želeli dokazati svoj prav? Izrekli besede, ki ste jih kasneje obžalovali in bi jih, če bi jih lahko, z veseljem vzeli nazaj? A to potem ni mogoče, zato je treba razmišljati prej. Ter izbirati bitke, ki jih je smiselno, ter tiste, ki jih je povsem nesmiselno bojevati. Za lepše odnose in za več sreče v življenju," je prepričana Elise Hall, klinična socialna delavka iz Massachusettsa in svetuje:

"V vsakem primeru pa namesto zmage skušajte doseči rešitev težave, ki je vodila v spor. Tako bosta srečni zmagovalki obe, v spor vpeti strani."

Preberite še: 5 stvari, ki jih srečni pari počnejo vsak dan

Morda vas zanima tudi: Psi ali mačke, kateri osrečujejo bolj?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)