Sedem neobičajnih, a povsem normalnih stvari pri novorojenčkih

Mnogi straši so med opazovanjem telesa otroka velikokrat osupli in tudi zaskrbljeni, a skrb je v večini primerov odveč.

18.6.2020 ob 5:35 | Foto: Inarik/Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Sedem neobičajnih, a povsem normalnih stvari pri novorojenčkih

Še tako podučene in teoretično podkovane starše potem, ko na svet prijoka dete, ob pogledu na malo štručko veliko stvari preseneti.

Nekatere v pozitivnem smislu, druga opažanja povzročajo nemalo skrbi. Miss7 takole razkriva sedem res neobičajnih, a povsem normalnih stvari pri novorojenčkih.

Strabizem (škiljenje)

Obstaja prav poseben trenutek, ko otrok starša prvič pogleda v oči, a slednji ima občutek, da otrok škili. V kolikor to tudi vi opažate pri svojem, brez skrbi. Škiljenje po rojstvu je povsem normalno in običajno ter praviloma izgine v prvih šestih mesecih.

Kdaj bi vas moralo skrbeti?

Kot rečeno se delovanje oči normalizira v prvih šestih mesecih. Če se vam zdi, da je škiljenje prisotno dlje in ne izgine do prvega leta, opozorite pediatra.

Zeleno blato

Novopečeni starši so včasih zaskrbljeni ob vsebini plenice njihovega malčka. Zlasti, kadar je ta obilna in zelena ter iz male ritke pride v obliki prave male eksplozije. A tudi to praviloma ni razlog za zaskrbljenost.

Kajti blato novorojenčka pogosto spreminja barvo in teksturo ter pričakujete lahko vse: od tekočega, obilnega blata rumene ali zelene barve do tršega izločka. 

Kdaj je skrb upravičena?

Dokler je otrok zadovoljen, se normalno hrani ter pridobiva na teži, količina blata, barva tega in pogostost odvajanja niso razlogi za zaskrbljenost. Skrb je na mestu le, kadar je več kot dva dni prisotna driska in dete izgublja na teži, je blato trdo in otrok težko odvaja, je bele oziroma sive barve ali je v njem prisotna kri.

Veliko prhljaja

Se lasišče vašega otroka močno lušči? Čeprav se zdi, da gre za prhljaj, so to temenice. Pri nekaterih so prisotne po celem lasišču, pri drugih samo na določenih delih.

Temenice niso nalezljive in niso znak slabe higiene. V večini primerov izginejo same, otroka ne srbijo in ga ne motijo, da bi pospešili njihovo odpravo pa pred kopanjem lasišče otroka natrite z otroškim oljem in ga počešite z nežnim glavnikom.

 

Kdaj je skrb upravičena?

Če se vam zdi, da otroka lasišče srbi, je na njem prisoten osip in otrok izgublja lase, se posvetujte s pediatrom. Prav tako, če je koža, ki se lušči obarvana rdeče in iz ranic teče tekočina.

Mozoljčki

Dojenčkova koža naj bi bila gladka in brez nepravilnosti, a resnica je velikokrat drugačna. Kajti tudi na koži novorojenčkov se lahko pojavijo mozoljčki na obrazu, nosu, čelu. Prav tako so pogoste bele pikice na obrazu, imenovane milije.

Te se lahko pojavijo v vseh obdobjih življenja, najpogostejše pa so prav pri novorojenčkih, a po nekaj tednih izginejo same od sebe.

Kdaj je skrb upravičena?

Če mozoljčki v nekaj tednih po rojstvu ne izginejo, se posvetujte s pediatrom, ki bo priporočil primerno nego.

Neobičajna oblika glave

Obstajata dva razloga za neobičajno obliko glave pri novorojenčkih. Do blažjih deformaciji lobanje pogosto pride med porodom, ko se dojenček prebija skozi ozek porodni kanal.

Drugi razlog za neobičajno obliko lobanje je spanje vedno v enem in istem položaju. Zato mora otrok med spanjem menjati položaj, deformacija, ki je posledica poroda pa sčasoma izgine sama.

Kdaj je skrb upravičena

Med sistematskim pregledom pediater vedno pregleda tudi obliko glavice in mečavo. Obstajajo stanja, ki imajo za posledico trajno nepravilno obliko lobanje, ena od njih je krainostenoza. Gre za prezgodnje zaraščanje mečave (pred 6 mesecem) in zgodaj zarasli lobanjski šivi kažejo na upočasnjeno ali zaustavljeno rast možganov. Stanje se obravnava v otroški bolnišnici.

Zatekle genitalije

Čeprav se sliši neobičajno, je pri mnogih otrocih opaziti zatekle genitalije. Tako pri deklicah kot pri dečkih. To je posledica dejstva, da je v telesu novorojenčka preveč tekočine, ta pa se zbira na področju genitalij in povzroča zateklost sramnih ustnic pri deklicah ter mošenj pri dečkih.

Včasih gre za posledico delovanja hormonov, ki so v telo otroka prišli med nosečnostjo. Zateklost, ki je prisotna takoj po porodu, v nekaj dneh praviloma izgine.

Kdaj je skrb upravičena

S pediatrom se posvetuje, kadar so genitalije na dotik tople, na videz rdeče, oteklina ne izgine in otrok med mokrenjem joče.

Otroške dojke

Se vam zdi, da ima vaš otrok dojke? Brez skrbi, nekateri novorojenčki (deklice in dečki) na svet prijočejo s povečanimi prsmi. Tako kot zatečene genitalije, so tudi dojkice posledica delovanja hormonov in sčasoma izginejo.

Kdaj je skrb upravičena?

Le redko gre za znak vnetja ali okužbe, če pa se vam zdi, da so prsi otroka občutljive na dotik ali opažate, da izločajo izcedek, se posvetujte z zdravnikom.

Preberite še: Petletniki: Tako čudoviti in hkrati tako naporni

Morda vas zanima tudi: Fizioterapevtka svetuje, kako pravilno dvigujemo dojenčka (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)