Se lahko (vsaj) en dan ne bi pritoževali?

Verjemite, je mogoče.

28.2.2017 ob 6:10

sreca_shutterstock_261492482.jpg

Vsak včasih tarna in se pritožuje. Zakaj? Ker je to v naši naravi. Ljudje pač nelagodja ne maramo in kadar se z njim soočamo, hitro najdemo nekoga, ki nas je (ali še večkrat ni) pripravljen poslušati. A roko na srce, tarnanje, stokanje in jadikovanje prav ničesar ne rešijo. Nasprotno. Vse skupaj je samo še slabše. Bolje, kot pritoževati se, je zato ukrepati in odpraviti razloge za takšno početje. Če tudi sami menite, da se vam v življenju pogosto godi neizmerna krivica, poglejte, kako se takšnega občutka znebiti. Brez tarnanja.

Več zanimivosti najdete na Facebooku

Ne dopustite, da bi drugi vplivali na vaše razpoloženje

Verjeli ali ne, tako, kot je nalezljiva pozitivna energija (kar je dobrodošlo) je nalezljiva tudi negativna (kar ni dobrodošlo). Ljudje, ki nas obdajajo, pa naj bodo znanci, sodelavci ali družina in prijatelji, nas lahko kaj hitro spravijo v slabo voljo, kadar opozarjajo na vse slabosti, ki jih sami sploh ne bi opazili. Le kdo zato ne bi tarnal z njimi? Rešitev: ne dovolite, da bi vplivali na vas.

V težki situaciji globoko vdihnite in poiščite rešitev

Običajno se na neprijetno situacijo odzovemo burno, hitro, ter sprejemamo neracionalne odločitve, ki vse skupaj samo še poslabšajo. Naslednjič, ko boste v težavah, se zato umirite, globoko dihajte in si dovolite poiskati razumno rešitev. Ta je vedno mogoča.

Zapomnite si, da je včasih bolje biti prijazen, kot imeti prav

Kadar izbruhne spor, nas naš ego prepričuje, da moramo dokazati, da imamo prav. A vendar je včasih primerneje s prijaznostjo in pozitivnim odnosom dovoliti, da zmaga druga stran. Dobiček bo nedvomno večji.

V svoj vsakdan vključite fizično aktivnost

Vadba je ena tistih dejavnosti, ki dokazano izboljšuje tako psihično kot fizično zdravje. Ko vas bo torej prevzela neizmerna želja po tarnanju, se podajte v telovadnico ali v naravo. Ne samo, da boste na svet po telesni aktivnosti pogledali s svetlejše plati, tudi skušnjavi po pritoževanju se boste lažje uprli.

srecna_shutterstock_134996096.jpg

Do sebe bodite prizanesljivi

To je največ, kar lahko storite zase. Primerjava z drugimi nas pogosto napelje v pretirano samokritiko, ta pa seveda vodi v jadikovanje in obup. Dopovejte si, da ste najboljši takšni kot ste in da imate dovolj, četudi nimate toliko kot sosed. Kajti, roko na srce, vedno bo nekje nekdo, ki bo imel več od vas.

Osredotočite se na stvari, ki vas razveseljujejo

Čeprav se morda trenutno zdi drugače, so v vašem življenju tudi pozitivne stvari, ki vam prinašajo veselje na obraz, le zaradi malodušja jih ne vidite. Poglejte na vse skupaj z druge strani in se osredotočate na tisto, kar vas razveseljuje ter ne na ono, kar vas žalosti.

Počnite stvari, ki jih imate radi

Vsak si v življenju zasluži veselje, pomanjkanje tega pa vodi v pesimizem in zagrenjenost. Zato si čim večkrat vzemite čas za tisto, kar imate radi. Kaj to je, nedvomno že veste.

Bodite prijazni do drugih

Drobna, na videz nepomembna dejanja prijaznosti ne razveseljujejo le tistih, ki so jim namenjene, temveč tudi one, ki jih namenijo. Zagotovo bodo z vašega čela pregnale sence in na usta narisale nasmeh. Hkrati boste, če boste pomagali drugim, imeli manj časa za tarnanje. In še nekaj: prijaznost nič ne stane.

Ne pozabite na primerno hrano

Več vode, zdravih jedi ter prav takšnih prigrizkov zagotavlja boljše počutje. Misli in telo so namreč tesno povezani. Povedano drugače: zdravi se lažje izognete kontrapoduktivnim dejanjem, med katere sodi tudi tarnanje.

Vzemite si čas za počitek

Utrujeno telo in utrujene misli napeljujejo na slabe vzorce obnašanja. Velja nekako tako, kot pri hrani: spočit organizem je zdrav, takšen pa zagotavlja pozitivno razmišljanje. Sproščanje in počitek sta torej tudi s tega vidika pomembna.

Spanje naj bo prioriteta

Od vseh naštetih postavk je prav dober, kvaliteten spanec, najpomembnejši. Če tega ne bo, se možgani ne bodo spočili in regenerali, pozitivno razmišljanje ne bo mogoče, posledično vas bosta prevzemali malodušje ter slaba volja. In vi boste tarnali. Namesto, da bi se samo dodobra naspali, kajti po dobrem spancu bo svet nedvomno lepši.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)