Rusinja v Sloveniji: Krivijo nas za vojno, toda tudi nas je močno strah

Olga Zapolnjeva z družino zadnja štiri leta živi v Sloveniji, kot Helga White objavlja na svojem YouTube kanalu o življenju v Sloveniji.

3.3.2022 ob 8:10 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Rusinja v Sloveniji: Krivijo nas za vojno, toda tudi nas je močno strah

Proti vojni v Ukrajini protestira ves svet, tudi mnogi Rusi, ki se nikakor ne poistovetijo z invazivno politiko Vladimirja Putina. Pa vendar na njihov račun leti ves gnev in sovraštvo, ki je eskaliralo v vojaških spopadih, četudi si tega najmanj želijo. Ena takšnih je tudi Olga Zapolnjeva, ki z družino, z možem in dvema sinovoma, zadnja štiri leta živi v Sloveniji. Z grozo prek medijev spremlja, kaj se dogaja v Ukrajini, prav tako jo spreletava srh, ker veliko njenih rojakov v domovini lahko spremlja zgolj eno verzijo dogodkov.

Pod imenom Helga White je pred časom začela ustvarjati svoj YouTube kanal Življenje v Sloveniji. V vlogih v ruščini opisuje navade Slovencev, kako deluje življenje v naši deželi in predstavlja lepe kraje, ki jih je vredno obiskati. Toda nedavno je njen kanal postal tudi politični. Odpravila se je na protest na rusko veleposlaništvo, prav tako se je udeležila vseh ostalih shodov v podporo Ukrajini. Kot odkrito nasprotnico Putinovega režima jo skrbi, da se situacija ne bo dobro končala.

Tudi Rusi v šoku

»Situacija je grozna: diktator Putin je napadel evropsko državo. Vsi Rusi, ki živimo tukaj, smo v šoku. Imamo tudi veliko prijateljev, ki so iz Ukrajine, skušamo jim tudi pomagati, zbiramo humanitarno pomoč in se udeležujemo shodov proti vojni,« je povedala o tem, kako se kot Rusinja počuti v teh dneh.

Mi našim znancem in prijateljem, ki živijo v Rusiji, pojasnjujemo situacijo. Oni lahko preko medijev spremljajo le rusko propagando.

»Mi našim znancem in prijateljem, ki živijo v Rusiji, pojasnjujemo situacijo. Oni lahko preko medijev spremljajo le rusko propagando. Šele zdaj razumejo, kaj se sploh dogaja. Oni prek televizije spremljajo čisto nasprotno prikazano situacijo. A hvala bogu se veliko Rusov tega zaveda,« je pripovedovala, da se ji oglašajo številni, ki so zgroženi nad Putinovo politiko in vojno.

»Toda v Rusiji se o vojni ne govori! Le o operacijah. Za besedo vojna že lahko greš v zapor. To ni normalno. Putin zapira ljudi, ki trdijo drugače in pravi, da je vojna »evropska agenda«. Ravno včeraj je prišla novica, da je ugasnil radio Echo Moskva. Država ga je utišala, tako kot že prej številne druge medije. Proti vladi v Rusiji ne smeš črhniti niti besede.« Naša sogovornica je tudi zgrožena, da so ljudje, ki so se v Moskvi udeležili protesta proti vladi, končali v zaporu, celo skupaj s svojimi otroki, ki so jih pozneje ločili od svojih staršev.

Bojijo se, da bodo kot Rusi nastradali tudi v Sloveniji

Številni Ukrajinci v Sloveniji so te dni v skrbeh za svoje bližnje in iščejo krivca, svoj gnev in grozo morajo preusmeriti na nekoga. »Največkrat smo tega deležni prav Rusi, ki živimo tukaj. Podpiram jih in jih razumem. Imam kanal na YouTubu, ki sicer še nima veliko sledilcev, toda zdaj so me Ukrajinci začeli označevati na facebooku, pozivajo me, da moram objaviti še to in ono, zgodbe drugih Ukrajincev,« je napovedala, da bo na svojem kanalu razkrila tudi svoje mnenje o situaciji.

Za to, kar sem do zdaj objavila, bi v Rusiji že morala v zapor. 

»K sreči v Rusiji nimam več ničesar. Nimam bližnjih sorodnikov, starša sta umrla. Se pa vseeno bojim, da bomo zaradi vojne kot Rusi nastradali tudi tu. Bojim se, da bi nam slovenska vlada preklicala dovoljenja za delo in tako dalje. Tega nas je strah,« je razkrila svoje strahove.

Skrbi jo tudi njeno odkrito nasprotovanje vojni skozi objave na družabnih omrežjih. »Za to, kar sem do zdaj objavila, bi v Rusiji že morala v zapor. Vmešala sem se v to situacijo in strah me je, kakšna prihodnost nas čaka. Vsak dan nas je strah, ne moremo normalno spati.«

Vedela, kam pelje Putinova politika

Družina se je sicer v Slovenijo preselila iz St. Peterburga. Njen mož je tu odprl posel. »Naša družina je razumela situacijo, v kateri je bila Rusija zadnja leta. Rodila sta se nama dva otroka, vedela sva, kam gre ta politika, zlasti po dogajanju na Krimu. Iskala sva državo, kamor bi se preselila in se odločila za Slovenijo,« je dejala o selitvi. Zakaj ravno Slovenijo? . »Gre za slovanski narod, ki ima podoben jezik, podobno mentaliteto. Tukaj sem imela tudi že prijateljico, ki se je preselila sem, ona nas je povabila.«

Kot pravi, se družina tu odlično počuti. Imajo veliko slovenskih prijateljev, ki jih tudi v teh časih podpirajo in so jim pripravljeni pomagati. Pravi, da s Slovenci nikdar ni imela slabe izkušnje. Ali vseeno pogreša življenje v Rusiji? »Ničesar ne pogrešam, ne želim se vrniti.«

 

Za svoj YouTube kanal si ni mislila, da bo postal politični. »Želela sem ustvarjati vsebine za turiste, objavljati koristne nasvete za vse, ki bi se želeli preseliti v Slovenijo. Pa tudi za Slovence same, imam podnapise v slovenščini in tudi v angleščini, da bi dosegla čim bolj širok krog ljudi.« Velikokrat jo vprašajo za nasvet ali pomoč pri selitvi, toda v tej situaciji je težko, nič jim ne more obljubiti. »Vsak dan so informacije drugačne, ne vemo, kaj se bo zgodilo jutri. Poleg tega v tej situaciji niti ne morem objavljati o turizmu, o lepi naravi. To v tem času ni primerno.«

Tako kot vsi, tudi sama upa, da se bo vojna končala čim prej in s čim boljšim razpletom. »Toda trenutno ne vidim dobrega izhoda iz te situacije.«

Preberite še: Imeti ali ne imeti otroka (piše: Danaja Lorenčič)

Morda vas zanima tudi: Te muči občutek, da gre svet v napačno smer? Tako si lahko pomagaš


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)