Praznični izlet: Zagreb in Dunaj spet med top božičnimi sejmi!

Decembrski adventni izleti k sosedom čez mejo so v zadnjih letih postali vedno bolj priljubljeni, praznična sejma tako v hrvaški kot avtrijski prestolnici pa sta tudi letos na samem vrhu najlepših!

15.12.2017 ob 5:55

zagreb_micna4-min.jpg

Nagrado za najlepši adventni sejem, ki jo podeljuje spletni portal European Best Destinations, je že tretje leto zapored pobral zagrebški! In glede na to, da ga zaradi priznanj in njegove upravičene mogočnosti obiskujejo ljudje z vsega sveta, se že skoraj spodobi, da v Zagreb skočimo tudi mi.

zagreb_micna3-min.jpg

Za najboljši božični sejem leta 2018 so tudi letos glasovali ljudje z vseh vetrov, Zagreb pa je na prvo mesto uvrstilo kar 38.830 glasovalcev! Mesto se namreč ponaša s številnimi dogodki, koncerti, razstavami pa čarobnim drsališčem – Ledeni park, največjo maketo mini železnice v regiji, izjemno praznično okrasitvijo in številnimi dišečimi stojnicami, ki pričarajo praznično vzdušje.

zagreb_micna1-min.jpg

Tudi ponudba hrane in pijače je raznolika, v primerjavi s sejmi, ki so se na seznam najboljših uvrstili za Zagrebom, pa imajo Hrvati tudi najugodnejše cene. Ob vikendih je javni prevoz brezplačen, na voljo so celo brezplačna parkirišča, brezplačna pa je tudi vzpenjača. Advent v hrvaški prestolnici se je začel že 2. decembra in bo trajal vse do 7. januarja 2018.

zagreb_micna2-min.jpg

Dunaj takoj za petami! 

Drugo mesto je zasedel Colmar, francosko mesto na meji z Nemčijo, takoj na tretjem mestu pa je Dunaj! Avstrijska prestolnica oziroma njeno mestno središče se v tem času preobrazi v en sam ogromen sejem, kjer diši po medenjakih, sladkorni peni, praženih mandljih, šmornu, klobasah, kuhanem vinu, punču in še čem. Konkurirati dvomilijonskemu mestu, ki ga sicer sestavlja skoraj 30 večjih in manjših prazničnih tržnic, je težko. Že sam sejem pred mestno hišo je večji od večine tistih, ki jih imajo ostala mesta, zato je advent pri severnih sosedih še toliko bolj poseben.

zagreb_micna5-min.jpg

Mična zato priporoča obisk vsaj Dunaja ali/in Zagreba, ki sta s seznama nagrajenih resnično najbližje, sicer pa imate spodaj še nekaj drugih idej.

zagreb_micna6-min.jpg

Celoten seznam top 20 prazničnih sejmov po izboru European Best Destinations:

 1. Zagreb  
 2. Colmar  
 3. Dunaj  
 4. Budimpešta  
 5. Strasbourg  
 6. Montbéliard  
 7. Aachen  
 8. Basel  
 9. Metz
 10. Tallinn
 11. Bruselj
 12. Praga
 13. Manchester
 14. Cologne
 15. Amiens
 16. Dresden
 17. Nuremberg
 18. Rothenburg
 19. Bern
 20. Leipzig

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Thinkstock, media.infozagreb.hr


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)