Pojasnjeno: so pametnejše mačke ali psi?

Nekatere bo odgovor razveselil, drugi se nanj ne bodo ozirali.

3.1.2018 ob 12:35

pametnejsi_micna.jpg

Tvoj kuža pozna kar nekaj prisrčnih trikov, a hkrati mu ne moreš dopovedati, naj pusti rob kavča in tvoje čevlje že končno pri miru. Prijateljica ne more prehvaliti svoje mucke, ki je izjemno samostojna,  čista, ve, kje ima svoje stranišče in je že na videz tako pametna.

Ljubitelji mačk in psov so že dolgo v laseh glede tega, kateri ljubljenčki so v resnici pametnejši. In dvomi so sedaj razblinjeni.

Konec ugibanj

Glede na navedbe publikacije Frontiers in Neuroanatomy, so zmagovalci psi. V njej so zapisali, da je inteligenca živih bitji pogojena s številom nevronov v možganih, teh pa je pri psih več.

"Psi imajo dvakrat višje število nevronov, kot mačke. Pri prvih je teh približno 530 milijonov in pri drugih 250 milijonov, ti pa so glavni pokazatelji kognitivnih sposobnosti," je pojasnila sodelujoča v poizvedbi Suzana Gerculano-Houzel in za primerjavo povedala, da je v človeških možganih približno 16 bilijonov nevronov.

Velikost možganov ne igra ključne vloge

Ob tem so strokovnjaki pojasnili še, da količina teh ni povezana z velikostjo živalskih možganov. Kot se je namreč v študiji izkazalo, se število nevronov pri mačkah lahko primerja s tistim v možganih rjavega medveda, čeprav so ti desetkrat večji. Po količini nevronov se med živalmi psu najbolj približa rakun, ki je po inteligenci podoben manjšemu primatu.

Prevod: tvoj kuža je skoraj genij. Čeprav mu nikakor ne moreš dopovedati, da ne sme lulati po preprogi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)