Pogrešate letenje? Razprodan je polet na destinacijo: nikamor

Za tiste, ki močno pogrešajo potovanja z letalom, imajo v Bruneju posebno ponudbo. Potniki se vkrcajo in izkrcajo na istem letališču.

25.9.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages, instagram | Avtor: Š. R.

Pogrešate letenje? Razprodan je polet na destinacijo: nikamor

Potovanje z letalom s pojavom epidemije in ukrepov zaradi koronavirusa, ni več samoumevno. Močno okrnjen letalski promet je spremenil navade ljudi, med katerimi pa se najdejo tudi takšni, ki tako močno pogrešajo letenje, da bi z letalom odšli tudi: nikamor.

Da, nikamor je pravzaprav precej priljubljena destinacija, ki jo ponuja letališče v Bruneju (otok Borneo). Potniki se lahko podajo na let, ki pa se zaključi na istem letališu, na katerem so se vkrcali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nadzri Harif (@nadzthenadz) on

Na letalo na kosilo

Dejansko je za neke vrste panoramski polet z letalom po okolici precej zanimanja. »Nisem si mislil, da bom tako pogrešal potovanja in letenje, dokler se ni oglasil pilot iz kabine z dobrodošlico in narekovanjem standardnih varnostnih ukrepov,« je povedal eden od potnikov na 85 minut trajajočem potovanju z družbo Royal Brunei Airlines, ki ga oglašuje tudi kot »dine and fly«, torej kot neke vrste kosilo na letalu oz. »pojej in poleti«.

Od sredine avgusta je letalska družba organizirala pet teh poletov. V Bruneju imajo sicer le malo primerov okužb s koronavirusom, zato potnikom ni treba nositi zaščitnih mask.

Za podobno potezo se je pred kratkim odločila tudi tajvanska družba EVA Air in zapolnila letalo s 309 sedeži ob počastitvi očetovskega dneva, ki ga je pospremila tematika Hello Kitty, japonska družba All Nippon Airways pa je na 90-minutni let v havajskem stilu odpeljala 300 potnikov. Qantanas Airlines se je domislil podobne ideje in organiziral polet okoli Avstralije. Vozovnice so bile razprodane v pičlih 10 minutah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Brunei Airlines (@royalbruneiair) on

Okoljevarstveniki kritični

So se pa s kritikami na račun tovrstnih poletov že oglasili naravovarstveniki in prek socialnih omrežij pozvali letalske družbe, da prenehajo s temi nepotrebnimi leti. Različne okoljevarstvene organizacije opozarjajo, da industrija že tako ali tako z letalskim prometom dovolj onesnažuje ozračje, ki si je sicer med pandemijo le za kratek čas lahko oddahnilo. Leta 2018 so izmerili, da je letalski promet povzročil za kar 918 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida, toliko kot jih v enem letu skupaj proizvedeta Nemčija in Nizozemska. Med pandemijo bi se ta količina lahko zmanjšala za 7 odstotkov, a le če bi omejitve letalskega prometa trajale dlje časa.

Preberite še: Nika Veger: Hitra moda je izdelana z bedo in krvjo tretjega sveta

Morda vas zanima tudi: Z masko ali brez, zdaj vsak išče svojih pet minut slave (Piše Petra Ivetić Cerar)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)